Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Slider | Wegetariańskie

Pyszny chlebek bananowy bez cukru

Słodkie wypieki bez cukru są pewnym wyzwaniem, ale zaręczam, że mój chlebek bananowy nie tylko wygląda przepięknie, ale jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i super smaczny. Naturalna słodycz pochodzi z bananów, które w tym przypadku powinny być bezwzględnie dojrzałe.

Jak je poznać? Najprościej po zapachu. Dojrzałe banany mają intensywny, wyraźny aromat, skórkę o ciepłym odcieniu żółtego, pokrytą brązowymi plamkami. Do ciasta dodałam też szklankę suszonych owoców i orzechów.

Ciasto na chlebek nie lubi długiego, dokładnego wyrabiania. Aby Wasz wypiek był lekki i puszysty, wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej.

Chlebek bananowy bez cukru

[przepis]

2 szklanki mąki

łyżeczka sody

łyżka przyprawy korzennej

łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

2 jajka

3 łyżki mleka

3 duże dojrzałe banany

dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów (tu mieszanka moreli, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych i nerkowców)

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
  3. Olej zmiksować z jajkami i mlekiem. Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
  4. Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate. Wsypać bakalie, wymieszać.
  5. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
  6. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłam ciasto wg przepisu, ale zamiast trzeciego banana dodałam starte jabłko. Pycha, a smaku dodają zwłaszcza kwaśna żurawina i suszone porzeczki. Polecam!

O matko!! Jaki pyszny!!! Super przepis, łatwy, szybki, a chlebek naprawdę kozacki. Szczerze przyznam, że jestem zdziwiona, że jest aż tak smaczny, ponieważ zazwyczaj robię muffinki bananowe ale chlebek bije je na głowę zdecydowanie.

Hi guys! This bread is absolutely amazing! I did it so many times and every time is great! I am using sultanas, cranberries and I am cutting prunes as well as extra 4 spoons of golden linseed.. bread looks and taste amazing! fantastic recipe thanks for sheering it !

Hi guys! This bread is absolutely amazing! I did it so many times and every time is great! I am using sultanas, cranberries and I am cutting prunes as well as extra 4 spoons of golden linseed.. bread looks and taste amazing! fantastic recipe thanks for sheering it !

Przepis genialny, zawsze wychodzi. Zachęcona tym, zrobiłam wersję z mąką pełnoziarnistą – najpierw zamieniłam 50g i wyszedł. Dziś zrobiłam 100g pełnoziarnistej, reszta to mąką tortowa i również wyszedł. Na spodzie minimalny zakalec, ale naprawdę widoczny tylko jak go szukasz.
Dziękuję 😊