Pyszny chlebek bananowy bez cukru

Słodkie wypieki bez cukru są pewnym wyzwaniem, ale zaręczam, że mój chlebek bananowy nie tylko wygląda przepięknie, ale jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i super smaczny. Naturalna słodycz pochodzi z bananów, które w tym przypadku powinny być bezwzględnie dojrzałe.
Jak je poznać? Najprościej po zapachu. Dojrzałe banany mają intensywny, wyraźny aromat, skórkę o ciepłym odcieniu żółtego, pokrytą brązowymi plamkami. Do ciasta dodałam też szklankę suszonych owoców i orzechów.
Ciasto na chlebek nie lubi długiego, dokładnego wyrabiania. Aby Wasz wypiek był lekki i puszysty, wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej.
Chlebek bananowy bez cukru
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżka przyprawy korzennej
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżki mleka
3 duże dojrzałe banany
dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów (tu mieszanka moreli, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych i nerkowców)
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
- Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
- Olej zmiksować z jajkami i mlekiem. Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
- Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate. Wsypać bakalie, wymieszać.
- Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
- Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.
Zrobiłam ciasto wg przepisu, ale zamiast trzeciego banana dodałam starte jabłko. Pycha, a smaku dodają zwłaszcza kwaśna żurawina i suszone porzeczki. Polecam!