Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Slider | Wegetariańskie

Pyszny chlebek bananowy bez cukru

Słodkie wypieki bez cukru są pewnym wyzwaniem, ale zaręczam, że mój chlebek bananowy nie tylko wygląda przepięknie, ale jest niesamowicie prosty w przygotowaniu i super smaczny. Naturalna słodycz pochodzi z bananów, które w tym przypadku powinny być bezwzględnie dojrzałe.

Jak je poznać? Najprościej po zapachu. Dojrzałe banany mają intensywny, wyraźny aromat, skórkę o ciepłym odcieniu żółtego, pokrytą brązowymi plamkami. Do ciasta dodałam też szklankę suszonych owoców i orzechów.

Ciasto na chlebek nie lubi długiego, dokładnego wyrabiania. Aby Wasz wypiek był lekki i puszysty, wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej.

Chlebek bananowy bez cukru

[przepis]

2 szklanki mąki

łyżeczka sody

łyżka przyprawy korzennej

łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

2 jajka

3 łyżki mleka

3 duże dojrzałe banany

dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów (tu mieszanka moreli, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych i nerkowców)

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
  3. Olej zmiksować z jajkami i mlekiem. Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
  4. Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate. Wsypać bakalie, wymieszać.
  5. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
  6. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłam ciasto wg przepisu, ale zamiast trzeciego banana dodałam starte jabłko. Pycha, a smaku dodają zwłaszcza kwaśna żurawina i suszone porzeczki. Polecam!