Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia

Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego. Czekoladowy sernik bez pieczenia ma niezwykle aksamitne wnętrze, wygodnie rozpostarte na przepysznym spodzie z mielonych migdałów, kakao i masła. Autorką tego dzieła jest moja córeczka Marinka, której gratuluję z całego serca i nieśmiało proszę o więcej. U nas w wersji bez cukru. Do słodzenia użyłyśmy erytrolu. Ale to tylko opcja. Można z powodzeniem użyć tradycyjnego słodzidła. Sernik w smaku jest wyrazisty i mocno czekoladowy. Za sprawą czekolady 70% udało się osiągnąć głęboki smak i super delikatną konsystencję.

Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia

[przepis]

Na tortownicę o średnicy 20 cm

Spód:

200 g migdałów

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru (lub innego środka słodzącego)

100 g masła

masa serowa:

400 g sera śmietankowego

200 g gorzkiej czekolady 70%

4 łyżki cukru pudru (lub zmielonego na proszek erytrolu)

do dekoracji: borówki amerykańskie

[/przepis]

  1. Migdały zmielić na mąkę.
  2. Wymieszać z kakao i cukrem.
  3. Zalać roztopionym masłem.
  4. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy.
  5. Czekoladę rozpuścić.
  6. Wymieszać z serem i cukrem.
  7. Masę wyłożyć na migdałowy spód.
  8. Wyrównać i wstawić najpierw na 40 minut do zamrażarki, a następnie na 2 godziny do lodówki.
  9. Przed podaniem ozdobić borówkami.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć wyglada obłędnie.. i pewnie jeszcze lepiej smakuje gdyby nie to, ze jest późno zrobiłabym. Mam pytanie czym mogę zastąpić serek śmietankowy? Mieszkam w AU i trudno o ser jedynie Philadelphia, ricotta, mascarpone i zwykły ser.
Pozdrawiam 😁