Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego. Czekoladowy sernik bez pieczenia ma niezwykle aksamitne wnętrze, wygodnie rozpostarte na przepysznym spodzie z mielonych migdałów, kakao i masła. Autorką tego dzieła jest moja córeczka Marinka, której gratuluję z całego serca i nieśmiało proszę o więcej. U nas w wersji bez cukru. Do słodzenia użyłyśmy erytrolu. Ale to tylko opcja. Można z powodzeniem użyć tradycyjnego słodzidła. Sernik w smaku jest wyrazisty i mocno czekoladowy. Za sprawą czekolady 70% udało się osiągnąć głęboki smak i super delikatną konsystencję.
Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia
[przepis]
Na tortownicę o średnicy 20 cm
Spód:
200 g migdałów
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru (lub innego środka słodzącego)
100 g masła
masa serowa:
400 g sera śmietankowego
200 g gorzkiej czekolady 70%
4 łyżki cukru pudru (lub zmielonego na proszek erytrolu)
do dekoracji: borówki amerykańskie
[/przepis]
- Migdały zmielić na mąkę.
- Wymieszać z kakao i cukrem.
- Zalać roztopionym masłem.
- Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy.
- Czekoladę rozpuścić.
- Wymieszać z serem i cukrem.
- Masę wyłożyć na migdałowy spód.
- Wyrównać i wstawić najpierw na 40 minut do zamrażarki, a następnie na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem ozdobić borówkami.
Komentarze
Cześć wyglada obłędnie.. i pewnie jeszcze lepiej smakuje gdyby nie to, ze jest późno zrobiłabym. Mam pytanie czym mogę zastąpić serek śmietankowy? Mieszkam w AU i trudno o ser jedynie Philadelphia, ricotta, mascarpone i zwykły ser.
Pozdrawiam 😁
Philadelphia będzie doskonała – to przecież serek śmietankowy :)
Czy zwykly blender zmieli migdaly czy trzeba czegos innego?
Ciekawa jestem czy udałoby się z serkiem naturalnym Bieluch? Hmm 🤔
Nie próbowałam niestety, daj znać koniecznie jak się udał