Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia

29 maja 2019, 21:40 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 3
Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia

Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego. Czekoladowy sernik bez pieczenia ma niezwykle aksamitne wnętrze, wygodnie rozpostarte na przepysznym spodzie z mielonych migdałów, kakao i masła. Autorką tego dzieła jest moja córeczka Marinka, której gratuluję z całego serca i nieśmiało proszę o więcej. U nas w wersji bez cukru. Do słodzenia użyłyśmy erytrolu. Ale to tylko opcja. Można z powodzeniem użyć tradycyjnego słodzidła. Sernik w smaku jest wyrazisty i mocno czekoladowy. Za sprawą czekolady 70% udało się osiągnąć głęboki smak i super delikatną konsystencję.

Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia

Na tortownicę o średnicy 20 cm

Spód:

200 g migdałów

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru (lub innego środka słodzącego)

100 g masła

masa serowa:

400 g sera śmietankowego

200 g gorzkiej czekolady 70%

4 łyżki cukru pudru (lub zmielonego na proszek erytrolu)

do dekoracji: borówki amerykańskie

  1. Migdały zmielić na mąkę.
  2. Wymieszać z kakao i cukrem.
  3. Zalać roztopionym masłem.
  4. Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy.
  5. Czekoladę rozpuścić.
  6. Wymieszać z serem i cukrem.
  7. Masę wyłożyć na migdałowy spód.
  8. Wyrównać i wstawić najpierw na 40 minut do zamrażarki, a następnie na 2 godziny do lodówki.
  9. Przed podaniem ozdobić borówkami.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia”

  1. Pytanie pisze:

    Cześć wyglada obłędnie.. i pewnie jeszcze lepiej smakuje gdyby nie to, ze jest późno zrobiłabym. Mam pytanie czym mogę zastąpić serek śmietankowy? Mieszkam w AU i trudno o ser jedynie Philadelphia, ricotta, mascarpone i zwykły ser.
    Pozdrawiam 😁

  2. Beata Lipov pisze:

    Philadelphia będzie doskonała – to przecież serek śmietankowy :)

  3. Kasia pisze:

    Czy zwykly blender zmieli migdaly czy trzeba czegos innego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *