Kategoria: Wielkanoc
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest… Czytaj dalej Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
Naturalne barwienie jajek wielkanocnych -DIY
Barwienie jajek naturalnymi barwnikami to genialna zabawa dla całej rodziny. Nie ma tu chemii, sama natura z kuchennej spiżarni i aż trudno uwierzyć, ile możliwości kolorystycznych mamy w zasięgu ręki. Jak barwić jajka? Metody są dwie. Pierwsza to gotowanie surowych jajek w barwniku. Czyli do garnka włóż barwnik (jaki, o tym niżej), zalej ok. 1/2… Czytaj dalej Naturalne barwienie jajek wielkanocnych -DIY
- Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Sałatki | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
#retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis
Nie mogę sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tradycyjnej sałatki warzywnej z majonezem. Próbowałam wielu sałatek w tym stylu i wiem, że zrobienie idealnej, takiej, w której smaki i konsystencja składników skomponowane są doskonale to wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. No bo niby co trudnego jest w posiekaniu kilku warzyw i wymieszaniu ich z majonezem? I… Czytaj dalej #retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis
Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem
Proste rozwiązania są najlepsze, a pasta jajeczna podkręcona odrobiną chrzanu i musztardy to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do wiosennych kanapek. Taką pastą można też faszerować jajka na wielkanocny stół. Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem [przepis] 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka musztardy 1/2… Czytaj dalej Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Domowe pisanki czekoladowe
Takie własnoręcznie zrobione pisanki o smaku czekoladowym są doskonałym wykończeniem wszelkich wielkanocnych deserów. Użyłam ich do doskonałego mazurka bez pieczenia (przepis tu). Możesz ułożyć je na serniku lub ozdobić nim paschę. Albo po prostu ułożyć na talerzyku, ozdobić wiosennymi kwiatkami i czekać, jak na horyzoncie pojawią się jakieś łakomczuszki :) Domowe pisanki czekoladowe [przepis] 150… Czytaj dalej Domowe pisanki czekoladowe
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Cytrynowy sernik na zimno z tofu
Cytrynowy sernik na zimno na bazie tofu to przepis dla osób, które tęsknią za smakiem sernika, ale z różnych względów nie mogą jeść nabiału. Polecam go też tym, którzy unikają glutenu, gdyż spód sernika zrobiłam ze zmielonych migdałów z dodatkiem fig. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami, doskonale się sprawdzą morele lub żurawina. Pyszny, orzeźwiający… Czytaj dalej Cytrynowy sernik na zimno z tofu
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących
Polecam ten przepis na babkę piaskową wszystkim tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Babka z mojego przepisu jest delikatna i smaczna i robi wrażenie J Z podanego przepisu (z połowy porcji) wypiekam również baranka na wielkanocny stół. Jak się to robi, by baranek się… Czytaj dalej Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących
Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami
Ta tarta ze szpinakiem i jajkami jest jak dotknięcie wiosennego słońca. Radosna, pyszna i przyjemnie sycąca. Możesz ją przygotować na wielkanocny stół, lub po prostu cieszyć się jej delikatnym smakiem na co dzień. Dla debiutantów w temacie tart, przygotowałam dokładny opis, który sprawi, że Twoja tarta zachwyci delikatnym kruchym spodem i wyrafinowanym nadzieniem. Smacznego :)… Czytaj dalej Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowy mazurek migdałowy
Cudownie delikatny bezglutenowy mazurek migdałowy o wyraźnej nucie naturalnej wanilii, to propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Lekko ciągnący, lekko chrupiący, no i wygląda bardzo kusząco. Kto ma ochotę? Bezglutenowy mazurek migdałowy [przepis] ciasto: 120g cukru 120g masła 3 żółtka 240g mielonych migdałów skórka otarta z jednej cytryny polewa: 4 żółtka 150g cukru pudru… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy
Galaretka warzywna z jajkami przepiórek
Piękna, bardzo kolorowa, lekka i niezwykle smaczna galaretka warzywna będzie jedną z głównych ozdób wiosennego stołu. Dzięki esencjonalnemu wywarowi galaretka ma wyrazisty smak, który można podkręcić sosem chrzanowym lub tatarskim. Intensywna zieleń groszku cieszy oko, a delikatna konsystencja i złożony, choć delikatny smak ucieszą niejedno podniebienie :) Dla wielbicieli konkretniejszych smaków do galaretki można dodać… Czytaj dalej Galaretka warzywna z jajkami przepiórek
Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!
Tradycyjny pasztet mojej mamy to kwintesencja pasztetu doskonałego, smak mojego dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Tradycyjny smak i cudowna, kremowa konsystencja. Mamo, dzięki za ten przepis! Tradycyjny pasztet mojej mamy [przepis] proporcje na 2 keksówki 500 g mięsa wołowego gulaszowego 500 g mięsa wieprzowego od łopatki 500 g tłustego boczku lub podgardla… Czytaj dalej Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!
Domowy zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest… Czytaj dalej Domowy zakwas na żurek
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.
Słowem wstępu – jako osoba niezwykle skromna napiszę tylko, że jest to najlepszy mazurek, jaki dotychczas popełniłam, a z mojego piekarnika wyszło ich na prawdę sporo. Tak się też składa, że jestem osobą szalenie łakomą, co stoi w pewnej sprzeczności z tym, że lubię siebie w rozmiarze 36 ;) W przepisie, który zrodził się w… Czytaj dalej Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.
Doskonały pasztet jaglany z orzechami
Co powiecie na pasztet jaglany z orzechami? W temacie wege pasztetów siedzę moim mili od lat. Taki dom, że się tak wyrażę. Z czego ja tych pasztetów już nie popełniłam! Tym razem mam dla Was rarytas prawdziwy, nie potrzeba tu jajek, ani żadnego innego specjalnego spoiwa, całą sprawę załatwia kasza jaglana i drobina mąki owsianej,… Czytaj dalej Doskonały pasztet jaglany z orzechami
Żurek wegetariański na zakwasie domowym.
Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w… Czytaj dalej Żurek wegetariański na zakwasie domowym.
Hit na wielkanocne śniadanie – Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami
Przepis z ostatniej chwili specjalnie dla Was. Moje ulubione jajka smażone w skorupkach. Przygotujcie je jutro, tuż przed śniadaniem i podajcie na stół jeszcze gorące i pachnące masłem. Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami [przepis] 5 jajek ½ pęczka dymki 1 łyżka śmietany płatki migdałowe sól pieprz masło do smażenia [/przepis] Jajka ugotować na twardo.… Czytaj dalej Hit na wielkanocne śniadanie – Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami
Wielkanocna dekoracja – zajączki z serwetek krok po kroku.
Są urocze, nie sądzicie? Składam je z kwadratowych serwetek z lnu. Ponieważ serwetki uszyte są z dość grubej tkaniny, przydaje się żelazko, którym przeprasowuję brzegi składanej serwetki po kolejnych krokach. Wtedy zajączek ma szansę wyglądać bardzo elegancko. Zajączki można też złożyć ze zwykłych, papierowych serwetek, w kolorze pasującym do reszty dekoracji na stole. Mam nadzieję,… Czytaj dalej Wielkanocna dekoracja – zajączki z serwetek krok po kroku.