Ta tarta ze szpinakiem i jajkami jest jak dotknięcie wiosennego słońca. Radosna, pyszna i przyjemnie sycąca. Możesz ją przygotować na wielkanocny stół, lub po prostu cieszyć się jej delikatnym smakiem na co dzień. Dla debiutantów w temacie tart, przygotowałam dokładny opis, który sprawi, że Twoja tarta zachwyci delikatnym kruchym spodem i wyrafinowanym nadzieniem. Smacznego :)
Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami
[przepis]
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
żółtko
sól
nadzienie:
4 jajka
100 ml śmietany 18%
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
ząbek czosnku
300 g szpinaku
cebula
2 łyżki oleju
2 jajka ugotowane na twardo
[/przepis]
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, starte na tarce o dużych oczkach masło i żółtko.
- Składniki wymieszać końcem noża, by lekko się połączyły.
- Następnie rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami palcami na kruszonkę.
- Dodać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, starając się robić to dość szybko, by ciasto nie ociepliło się od dłoni.
- Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia.Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie odkształci się, będzie kruche i delikatne.
- Następnie rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem.
- Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju.
- Dodać szpinak, posiekany czosnek, smażyć jeszcze 3 minuty.
- Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem, solą i gałką.
- Wyłożyć na ciasto, zalać jajkami rozbitymi ze śmietaną.
- Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w plastry.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.
- Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec ok 40 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać, gdy tarta wystygnie.
Komentarze
ale cieszy oko i w brzuszku burczy :)
Bernadeta, już szykuję dla Ciebie kawałeczek ;) Pozdrawiam ciepło!
ojjjjjjjjjjjj :P
Wygląda przepysznie!
Bardzo się cieszę :)
Jest pyszna .Jadłam juz nie raz ;-)
Karolina, a jakie tarty jeszcze pieczesz?
Super :)) czy można w spodzie użyć innej mąki?
Można, sprawdzi się np. mąka orkiszowa pełnoziarnista.
A kukurydziana ? Bądź pol na pół z orkiszowa ?
Piękna! Te kawałki jajek wyglądają świetnie :) Poproszę kawałek <3
Już się robi, jeden, czy dwa kawałki?
Tarta, szpinak, jajka… wszystko, co lubię. Patrycja Skórzak, taką pieczemy na święta?
Ja bym tu jeszcze łososia widziała. Jasne, że pieczemy :)
Można i trochę łososia dołożyć.
Wszystko, co lubię: kruche ciasto, jajka, szpinak, gałka muszkatołowa. Comfort food w najlepszym wydaniu :-)
hmm robiłam wczoraj z tymi samymi składnikami ale nie pomyslałam o takim pięknym podaniu, następnym razem zrobię właśnie taką :)
jaka sloneczna <3
Skusiłam się na tę tartę i jest przeeeeepyszna.
Już ją zrobiłaś? Czy jest przewidziana degustacja?
Przykro mi😢została zjedzona😄😄😄
Zrobiłam wczoraj na spodzie z mąki orkiszowej, wyszła b. dobra, ale nie wiem czy to sprawa mąki orkiszowej, ale jak dla nas była trochę za sucha i zrobiłam do tego sos,
trochę też chyba za długo ją piekłam – u Pani na zdjęciach jest tylko zazłocona, a u mnie po tych 40 minutach – prawie brązowa,
proszę o podpowiedź – czy lepiej piec na termoobiegu czy też nie,
czy to sprawa mojego piekarnika, którego się dopiero uczę, ale na podanych temperaturach wydaje mi się, że wystarczyłaby połowa tych 40 minut,
będę wdzięczna za pomoc, bo przepis super – jak zresztą wszystkie przepisy, które sukcesywnie wdrażam,
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję pozytywnego „nakrecenia”,
Tereso, piekłam na funkcji góra/dół, bez termoobiegu. Pozdrawiam serdecznie :)
Witam, czy śmietanę można zastąpić jogurtem balkanskim?
Tak, można. Smak i konsystencja będzie się trochę różnić. Pozdrawiam!
Ile porcji tarty wyjdzie z tej ilości produktów? Na zdjęciu doliczyłam się siedmiu plastrów jaja,wygląda na to,że i porcji będzie tyle?
A czy ciasto mogę przechować w lodówce (zagniecione,schłodzone) przez dwa dni?
Mam formę do tarty o średnicy 32cm, czy podane składniki wystarczą na ciasto? a może powinnam zwiększyć gramaturę?
Can’t wait to prepare it !
Przyjedź do Warszawy Sara, to ją upiekę specjalnie dla Ciebie :)
Pięknie wygląda
Piękna i smaczna :)
Robiłam ją kilkakrotnie Jest przepyszna Dziękuję z przepis
Lubie Twoje przepisy, są proste w wykonaniu a przede wszystkim pysznie smakują
Wyglada mniam
A czy szpinak mrożony ?
A do ciasta to żółtko ma być z jajka ugotowanego czy surowego?