Słowem wstępu – jako osoba niezwykle skromna napiszę tylko, że jest to najlepszy mazurek, jaki dotychczas popełniłam, a z mojego piekarnika wyszło ich na prawdę sporo. Tak się też składa, że jestem osobą szalenie łakomą, co stoi w pewnej sprzeczności z tym, że lubię siebie w rozmiarze 36 ;) W przepisie, który zrodził się w moim łakomym umyśle zastąpiłam cukier pozyskiwanym z kory brzozy ksylitolem, który zawiera 40% mniej kalorii . Możecie zamiast ksylitolu użyć cukru brązowego, w smaku różnicy nie będzie. Na koniec tego przydługiego wstępu dodam tylko, że kukurydziane, lekko słodkawe, cieniutkie płaty ciasta, przełożone lekko słonawą warstwą masła orzechowego i ozdobione istnym orzechowo-karmelowym wariactwem to prawdziwe niebo w gębie. To tyle :)
Mazurek kukurydziany z masłem orzechowym i orzechami w karmelu
[przepis]
150g mąki kukurydzianej plus mąka do podsypywania
50g kaszy kukurydzianej
100g margaryny (lub masła)
75g ksylitolu (lub cukru brązowego)
1 żółtko
Laska wanilii
łyżeczka mleka
do przełożenia:
masło orzechowe
na polewę:
po 50 g orzechów nerkowca, orzechów włoskich, płatków migdałowych i fig
łyżka skórki pomarańczowej
60 g Ksylitolu (lub cukru brązowego)
[/przepis]
1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka. Na stolnicę wsypać mąkę, kaszę, ksylitol/cukier i ziarna wanilii. Dodać margarynę, żółtko i mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią, schłodzić 20 minut w lodówce.
2. Rozwałkowywać na dobrze wysypanej mąką stolnicy i wycinać dwa prostokąty takiej samej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 14 minut, uważając, żeby ciasto się nie przypaliło.
3. Ostudzone blaty przełożyć warstwą masła orzechowego.
4. Czas na polewę orzechową. Figi pokroić, orzechy dość grubo posiekać. Na patelni rozpuścić ksylitol/cukier, podgrzewać, aż zacznie się lekko karmelizować. Dodać wszystkie bakalie wymieszać tak, by pokryły się dokładnie karmelem. Przełożyć na mazurka i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze
Witam serdecznie.
No a ja tak bardzo wysilałam tężyznę umysłową, jakim to pięknym i smacznym mazurem zadowolić się i rodzinę. I już mam. Popełnię.
Miłego dnia :)
PS U nas na Dolnym Śl. biały puch zakrył trawę. Ciekawe zjawisko :) Pięknie kwiecień-plecień nam się zaczął.
Aga, doskonały mazurkowy wybór :) Zima nie chce w tym roku odpuścić tak łatwo. Ale my spokojnie czekamy na ciepełko. Pozdrawiam!
Pięknie wygląda, już wyobrażam sobie jak smakuje;-) Dołączam do listy smakołyków świątecznych.
Asiu, polecam z całęgo serca. Jest doskonały :)
Witam, popełniłam i przyznaje że jest pyszny. Tylko zastanawia mnie cel dadawania kaszy kukurydzianej. W moim mazurku czuć jak „chrupie” pod zębami, czy to normalne? Czy można pominąć kasze albo zastąpić ją mąką np. kukurydzianą, żytnią, orkiszową ?? Pozdrawiam ciepło:))
Hej, kasza chrupie, u mnie też :) Możesz ją zastąpić ją dowolnym rodzajem mąki, ale uprzedzam, nie próbowałam, choć na zdrowy rozum, powinno być ok :) Z tego przepisu robiłam też takie ciasteczka: http://lawendowy-dom.com.pl/ciasteczka-kukurydziano-waniliowe-z-serduszkiem/ Pozdrawiam serdecznie!
To musi być pyszne jak już tam jest masło orzechowe ach jak ja je kocham:)
czym mozna zastapic make kukurydziana i kasze kukurydziana? Nigdzie stacjonarnie nie moglam kupic. Czy maka ryzowa bedzie ok? ale co z kasza? 🤔