Cytrynowy sernik na zimno na bazie tofu to przepis dla osób, które tęsknią za smakiem sernika, ale z różnych względów nie mogą jeść nabiału. Polecam go też tym, którzy unikają glutenu, gdyż spód sernika zrobiłam ze zmielonych migdałów z dodatkiem fig. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami, doskonale się sprawdzą morele lub żurawina. Pyszny, orzeźwiający i bardzo wiosenny, doskonały sernik na Wielkanoc i nie tylko :)
Cytrynowy sernik na zimno z tofu
[przepis]
na tortownicę o średnicy 20 cm
masa serowa:
500 g tofu
2 galaretki cytrynowe
2 puszki mleka kokosowego po 400 ml (schłodzonego wcześniej przez noc w lodówce)
skórka otarta z 1 cytryny
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
spód:
150 g migdałów ze skórką
100 g suszonych fig
dekoracja:
galaretka cytrynowa
bezy cytrynowe (kupiłam gotowe w M&S)
[/przepis]
- Przygotować spód. Wyłożyć dno tortownicy nieprzywierającym papierem.
- Figi zalać wrzątkiem, zostawić na pół godziny.
- Następnie odsączyć i zmiksować z migdałami na lepką, gęstą masę.
- Wyłożyć nią dno tortownicy.
- Tofu odsączyć z zalewy, zmiksować na pastę.
- Galaretki wsypać do miski, zalać 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą.
- Otworzyć puszki z mlekiem.
- Wyjąć łyżką gęstą, oddzieloną warstwę, wodę pozostałą na dnie puszki wykorzystać np. do koktajlu lub naleśników.
- Mleko wlać do garnka i podgrzać, uważając, żeby się nie przypaliło.
- Do rozpuszczonych galaretek wlać 2 łyżki gorącego mleka, dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać pozostałe mleko oraz tofu.
- Dodać skórkę z cytryny, oba rodzaje cukru.
- Zmiksować dokładnie na gładką masę.
- Przelać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc do zastygnięcia.
- Gdy masa stężeje, polać wierzch rozpuszczoną wcześniej w połowie szklanki wody galaretką.
- Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami, kwiatami lub bezami.
Komentarze
Oooooj chyba pierwszy raz od 8 lat zrobie cos słodkiego na ndz
Życzę smacznego Justynko :))) Miło mi, że się skusiłaś!
Dziekuje za przepis! Mam w lodowce 2 paczki kremowego tofu i juz dlugo zastanawiam sie do czego by je wykorzystac :) A tu taka gratka! (y)
Aniu, ale się wstrzeliłam :) Prosty przepis, a sernik pyszny :)
Lepiej nie moglas:) Tym bardziej ze serniki to cos, co kocham najbardziej ! :)
A gdzie takie tofu dostanę ??? 😁
Justyna, ja kupilam w duzej drogerii z dzialem Bio. Ale ja niestety nie mieszkam w PL :/
Ogolnie nie lubie słodkości ;) ale przy takiej pogodzie, takie słoneczko :) trzeba sprobowac
Masz rację, taki sernik działa terapeutyczne cuda ;)
Wspaniały Beatko,jak słoneczko:)Też piję kawkę,więc poproszę o kawałek :)Jak się ćwiczy i trochę potruchta to można sobie nie żałować:)Smacznego i pozdrawiam:)
Ja wychodzę z tego samego założenia. Kawałek takiego słoneczka nie zaszkodzi aktywnej dziewczynie ;)
Dokładnie :)
Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! Własnie szukałam jakiegoś fajnego ciacha na Wielkanoc, takiego żeby mógł zjeść mój syn, który ma dietę bezmleczną. W życiu nie jadłam tofu, gdzie kupię dobre?
Dawaj Kochana tu do Brisbane przysyłaj Lawendowy Dom
Uwielbiam serniki w każdej postaci wygląda pysznie!
Kochana, a jakiego tofu użyłaś?
Użyłam tofu Bio Polsoya :)
Rewelacja!!!!!!
Czy garnki w ktorych Pani gotuje i je poleca, Firmy Tefal,nadaja sie do kuchni elektrycznej indukcyjnej…wlasnie rozgladam sie za garnkami do takiej kuchni.
Cześć Liza, używam ich od września, jestem zadowolona. Mają grube dno, co jest dużym plusem, są solidnie wykonane, wciąż wyglądają jak nowe, a przecież u nas gotuje się dużo. Według producenta nadają się do kuchni indukcyjnej. Ja mam zwykłą elektryczną i gaz i się sprawdzają.
Dziekuje, a jak mozna je zamowic?
Cos wspaniałego
wwooowww pysznie wygląda
Zdecydowanie się skuszę <3
Beatko, a gdzie można w Warszawie kupić takie piękne kwiaty do ozdoby? To jakaś inna odmiana, je można jeść? ;) Myślę by taki sernik zrobić na drugie urodzinki córeczki – tyle nietolerancji pokarmowych w rodzinie, że ten spodoba się każdemu :)
Nigdy wcześniej nie jadłam tofu, ale w takiej wersji chyba nie będzie mi straszny. Cudne te bezy:)
Wow!!!! Love it!!!!