Cudownie delikatny bezglutenowy mazurek migdałowy o wyraźnej nucie naturalnej wanilii, to propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Lekko ciągnący, lekko chrupiący, no i wygląda bardzo kusząco. Kto ma ochotę?
Bezglutenowy mazurek migdałowy
[przepis]
ciasto:
120g cukru
120g masła
3 żółtka
240g mielonych migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
polewa:
4 żółtka
150g cukru pudru
laka wanilii
do dekoracji:
płatki migdałowe
[/przepis]
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodać żółtka, a następnie mielone migdały. Dodać też skórkę z cytryny i ponownie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
- W tym czasie przygotować polewę. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę.
- Po 25 minutach pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika, rozsmarować na wierzchu delikatnie masę żółtkową i piec jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy.
- Tuż po wyjęciu z piekarnika posypać wierzch mazurka płatkami i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
O matko jak on cudownie wygląda:)
Agatko, ja chyba nie znam osoby, która pozostałaby obojętna na takie widoki ;)
Mniam, wygląda świetnie, lekko i smaczniutko :) . Podoba mi się.
Pozdrawiam serdecznie Beatko.
Bardzo miło się czyta takie komentarze, dzięki wielkie Majanko!
Jak dobrze , że tu trafiłam :)
zrobiłabym najchętniej wszystko od razu co tu się znajduje :)
dziś mam zamiar zrobić rogaliki z marmoladą, które znalazłam u Pani :)
Świetny blog:), pozdrawiam cieplutko!
najlepszy♡♡♡
<3 Widzę, że też Cię kręcą takie smaki :))))
Wygląda bardzo, bardzo… :-). Mogłabym prosić o wymiary blaszki, nie doszukałam się przy przepisie :-).
Dorotka, polecam, bo pychota. A rozmiaru blaszki przyznaję nie pamiętam :)
Zmierzę okiem ;-). Zrobię, bo mnie skusił :-)
W zeszłym roku zrobiłam marchewkowy. W tym pewnie takk mój ulubiony, czyli kruchy spod nie-pszeniczny, a wierzch to dżem lub powidla (sliwka lub czarna porzeczka lub morela) i czekolada. Uwielbiam takie polaczenie. Do tego dekoracje z bakalii
Kamila, zaintrygowałaś mnie marchewkowym, podrzucisz przepis?
To taka modyfikacja ciasta ;) http://bezpszenicyy.blogspot.com/2015/03/mazurek-marchewkowy-orkiszowy.html?m=1
U nas na pewno „obrzydliwie” slodki ale najpyszniejszy na swiecie kajmakowy. Z dzemem morelowym lub malinowym i duza iloscia bakalii :)
Ja też takie „obrzydliwe” uwielbiam :))))
Rzeczywiście jest piękny! U mnie w domu nigdy nie było tradycji robienia mazurka. Ja robiłam może raz. W tym roku chyba to powtórzę :)
Bardzo jestem ciekawa, jaki mazurek wybierzesz :)
Z mazurkiem mam w tym roku problem. Bo ma być bezglutenowo i bezmlecznie i bezorzechowo. A mój ulubiony ostatnio mazurek ma masę z mascarpone i powideł z płatków róży.
To masz Kasiu wyzwanie. A ja właśnie robię serniczek bezglutenowy i bezmleczny. Zainteresowana?
Uwielbiam serniki. Moje ukochane ciasta. Pewnie że zainteresowana :)
Ja sernik bezglutenowy i bezmleczny!!! Chcę ja ja wybierz mnie:)
Zrobię :)
Super!
Takie najprostsze,ale z super pysznych składników lubię najbardziej <3
Ja też uwielbiam proste rozwiązania. Miłego dnia!
Wygląda super !!! też spróbuję :D
Smacznego :)
Glutenowy ;)
Też dobry, a jakiś smak ma?
Ma. ;) Pomarańczowy z białą czekolada i morelami.
Ewa, brzmi doskonale!
Zobaczymy czy wyjdzie :)
Jakie cudowne widoki. Na pewno wypróbuję☺ Jakiej wielkości blaszkę Pani użyła?
Oj dobrze,ze przypominacie co chwile bo ja jeszcze calkiem nie mam glowy do swiatecznych pysznosci :D wczesniej podwojna osiemnastka ;) a potem bede myslec :D
Ooo, uwielbiam, to jest mój ukochany mazurek z koglem-moglem, ciasto z Disslowej nie? Lata temu wypatrzyłam go u Basi-makagigi i piekę niemal co roku, bajeczny jest, połączenie tego ciasta z polewą z kogla-mogla zasługuje na Nobla co najmniej, super, że go przypomniałaś :))) Jeszcze nie wiem, na jaki mazurek mam smaka w tym roku, ale ten zawsze :)))
Kajmakowy-taaaaaki słodki :-)
Czy taka polewa z kogla – mogla będzie pasować do tradycyjnego ciasta na mazurka? Ile krócej wtedy piec sam spód? :)
Na kruchym spodzie,napewno kajmakowymoże upiekę minitarty z masą czekoladową???
Czy ktoś może kojarzy na jakim rozmiarze blaszki powinno się go robić? Mam straszna ochotę na to ciacho, ale boję się, że źle dobiorę blaszkę i mi nie wyjdzie. :(
Za pół godziny zabieram się za ten mazurek, ale nie widzę na jaka wielkość blachy jest ten przepis? Pomożecie? :)
Właśnie zrobiłam spod i wyszedł baaaardzo tłusty czy tak powinno być ???
Jak długo po upieczeniu mazurek może być przechowywany?