Polecam ten przepis na babkę piaskową wszystkim tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Babka z mojego przepisu jest delikatna i smaczna i robi wrażenie J Z podanego przepisu (z połowy porcji) wypiekam również baranka na wielkanocny stół. Jak się to robi, by baranek się udał, opisałam dokładnie tu.
Babka wielkanocna dla początkujących
[przepis]
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
4 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
220 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
[/przepis]
- Do miski przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.
- Do masy maślanej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
- Dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
- Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem.
- Przelać ciasto, postawić formę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
- Piec ok. 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
Lukier
Oddzielone od żółtka białko wlać do miski. Ubić na sztywną pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dosypywać stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Gotowym lukrem polać babkę.
Komentarze
Mniam. ;-)
Od czego zaczynasz – babka, czy baranek?
Zjadłabym Twoje ;-). Barankowej formy nie posiadam. Jakieś „baranie łby” pewnie szybciej by się znalazły ;-).
super a córka śliczna
Teraz już starsza, zdjęcie sprzed kilku lat :)
Lawendowy Dom ale napewno piękna
A jaka sliczna panienka
Bardzo dziękuję, panienka śliczna, potwierdzam :)
Mam pytanie o wielkość foremki do babki na ten przepis,najchętniej średnica/ wysokość lub pojemność?dzieki