baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących

Polecam ten przepis na babkę piaskową wszystkim tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Babka z mojego przepisu jest delikatna i smaczna i robi wrażenie J Z podanego przepisu (z połowy porcji) wypiekam również baranka na wielkanocny stół. Jak się to robi, by baranek się udał, opisałam dokładnie tu.

babka-piaskowa-najlepszy-przepis_2

Babka wielkanocna dla początkujących

[przepis]

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
4 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
220 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

[/przepis]

  1. Do miski przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.
  5. Do masy maślanej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  6. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  7. Dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
  8. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem.
  9. Przelać ciasto, postawić formę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
  10. Piec ok. 45 minut.
  11. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.

 babka-piaskowa-najlepszy-przepis

Lukier

Oddzielone od żółtka białko wlać do miski. Ubić na sztywną pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dosypywać stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Gotowym lukrem polać babkę.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mam pytanie o wielkość foremki do babki na ten przepis,najchętniej średnica/ wysokość lub pojemność?dzieki