#retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis

14 marca 2016, 20:26 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy Sałatki Święta Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy | 54
#retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis

Nie mogę sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tradycyjnej sałatki warzywnej z majonezem. Próbowałam wielu sałatek w tym stylu i wiem, że zrobienie idealnej, takiej, w której smaki i konsystencja składników skomponowane są doskonale to wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. No bo niby co trudnego jest w posiekaniu kilku warzyw i wymieszaniu ich z majonezem? I tu zaczynają się niuanse. Bo marchewka, pietruszka i seler nie powinny być rozgotowane, ale też nie za twarde. Wszystkie składniki powinny być pokrojone drobniuteńko, w kostkę podobnej wielkości. Dodatek kwaśnego jabłka nada sałatce nutę świeżości, a dobrze zakiszony, pachnący koprem i czosnkiem ogórek podkręci smak. To tyle i aż tyle. Smacznego :)

tradycyjna-salatka-warzywna-z-majonezem

Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem

3 ugotowane marchewki

1 ugotowana pietruszka

kawałek ugotowanego selera

3 ugotowane na twardo jajka

200 g groszku z puszki

1 kwaśne jabłko odmiany Szara Reneta

4 ogórki kiszone

1/2 cebuli

4 łyżki majonezu

sól

pieprz

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę.
  2. Jabłko obrać ze skóry i także pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak pozostałe warzywa.
  3. Jajka i cebulę posiekać.
  4. Ogórki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.
  5. Groszek odsączyć z zalewy.
  6. Przełożyć wszystkie składniki do miski, dodać majonez, wymieszać.
  7. Doprawić solą i pieprzem.

 

tradycyjna-salatka-z-majonezem_2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

54 odpowiedzi na “#retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis”

  1. Baba drozdzowa z ciasta zaparzonego

    • Lawendowy Dom pisze:

      Wyższa szkoła jazdy, masz sprawdzony przepis?

    • Tak, grunt to dobrze rozetrzec make z mlekiem, zeby nie bylo grudek. Moja mama robi fantastyczne makowce na wigilię na ciescie zaparzanym, ale to juz mnie przerasta.

    • Robię z polowy tego przepisu. 500 g mąki, 250 ml mleka, 80 g drozdzy, 10 zoltek, 180 g cukru, 150 g masla roztopionego, troche wanilii i rodzynek namoczonych w rumie lub sparzonych wrzatkiem. 250 g maki zalewamy wrzacym mlekiem. Rozcieramy. Studzimy. Dodajemy rozkruszone drożdże i odstawiamy. Zoltka ubijamy z cukrem na parze (warto). Łączymy z reszta maki i zaczynem.wyrabiamy. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Ciasto potrafi byc dosc rzadkie. Dodajemy rodzynki i wanilie. Mieszamy i odstawiamy. Przekładamy do form. Po urosnieciu okolo 40-45 minut w 175. Lukrujemy lukrem z pudru i cytryny

  2. Anna Makowska pisze:

    Moj (rodzinny) przepis jest identyczny! (y) Do smaku dodaje sol, pieprz i odrobine cukru (doslownie szczypte). No i POLSKI majonez. Jadlam wiele wersji – z ziemniakami, z grzybami, z sosem majonezowym, podkrecanym musztarda. Ale jednak ta najzwyklejsza jest najpyszniejsza! Z innych dobroci wielkanocnych: koniecznie sernik, mazurek i zurek z jajkiem, zapiekana biala kielbasa i pasztet :)

  3. Dodaję jeszcze kukurydzę

  4. Aneta Gwiner pisze:

    Sałatka warzywna chyba ma to do siebie że najbardziej smakuje ta w domu robiona. Ja próbowałam wielu ale mojej mamy jest najlepsza :D

  5. Sałatka bez ziemniaków?? Tradycyjna powinna je mieć. Ja daję też kukurydzę.

  6. Salatka musi byc :D no i ćwikła koniecznie,sernik,pascha – u siebiw w domu wprowadzilam brunch- stol w zielonych i zoltych kolorach :)

  7. Sałatka jest obowiązkowa!

  8. Dorota Bitel pisze:

    zamiast cebuli używam pora :) sałatka musi być…. :)

  9. Ewa Kania pisze:

    sałatka koniecznie i zrobiona tylko przezemnie. .taka już jestem.klops z jajkiem .żurek i biała kiełbaski.też samą robię. serniki.i babka drożdżowa

  10. u mnie jajka z łososiem, i jajka z kawiorem, to było zawsze odkad pamietam u nas na stole, jarzynowa mojego dziadka ktora jest dla mnie sałatka idealna i wszedzie gdzie probuje salatki szukam wlasnie tego smaku. pieczony karczek-kocham!!! i nie wyobrazam sobie bez paschy ktora nie jest tradycja u mnie, a raczej zaczyna być bo na stole mojej babci i mamy jej nie bylo za to na moim juz ktorys rok. robię ja od podstaw z mleka a nie gotowego twarogu. pelna banalii, no doczekac sie juz nie moge. aaa i barszcz biały ktory podaje sie z cwikłą , lub chrzanem, biała kielbasa i białym chudym serem pokrojonymw kostke, to takak tradycja z podlasia. dziadek tak jadał i ja to tez lubie, dodatki te podaje sie oddzielnie i kazdy dorzuca sobie ile chce do swojego barszczu.

  11. Aga Lubi pisze:

    U mnie też obowiązkowa jest sałatka :) ale bez selera i jabłka i z porem :) u mnie wrsja wegańska z tofu i własnoręcznie zrobionym majonezem (zobaczymy jak mi wyjdzie :) mniam

  12. sałatka zawsze. Tylko zamiast cebuli, zdecydowanie wolę pora

  13. Ja tez zamiast selera wolę pora i obowiązkowo dodaję łyżeczkę musztardy. Z tradycyjnych dań na święta zawsze robię pasztet. A właściwie dwa bo zawsze robię jeden drobiowy z całej dobrej wiejskiej kury (z dodatkiem indyka albo kaczki) i drugi robię wegetariański.

  14. Haha, bzdura, najlepszą sałatkę robi MOJA mama!

  15. Monika Hampel pisze:

    U mnie jeszcze ziemniaki w mundurkach ugotowane i nasz szałot Śląski jak malowanie ale u mnie bardzo często na stole gości nie tylko od święta

  16. bez tzw.SWIĘCONKI która gotuje zwesze mój M :)

  17. Przepis jakich wiele, a wszystko przez jeden szczegół. Wszelkie przeciętne sałatki jarzynowe jednak łączy zbędny dodatek jabłek, psujący cały smak i wszelkie wysiłki w nią włożone.

  18. Robię dokładnie tak samo :)

  19. Marzena pisze:

    Bez kukurydzy ale z ziemniakami i z musztardą dla smaku :)

  20. U mnie jeszcze odrobina wusztardy,smak jest wyrazniejszy.Palce lizac..P.S.Salatka mojej mamy najlepsza na swiecie I choc robie niby tak samo to zawsze od mamy w sloiczku przywozilam

  21. Iza Rynkowska pisze:

    Moja Mama robi dokładnie taką. Zdarzyło mi się „w gościach” jeść z czerwoną fasolką zamiast groszku, ale bez „fajerwerków”.
    Na DDP musiałam wywalić puszki (a więc groszki, kukurydzę i fasolki) i dodałam ziemniaki. Nie najgorzej, ale to już nie TO….

  22. Anna Uszacka pisze:

    Moja mama też robi najlepszą sałatkę jarzynową!

  23. Ania Machon pisze:

    Na Wielkanoc muszą być u nas jajka faszerowane. Zawsze odkąd pamiętam. I nie spotkałam się nigdzie z podobną smakiem potrawą.

  24. ja robię bez cebuli , dodaję sparzony por pokrojony drobno, zamiast groszku jest kukurydza i nie dodaję jabłka ….

  25. Ja także robię bez cebuli ,zamiast niej dodaję białe części pora .

  26. sałatka jarzynowa i pieczarkowo-jajeczna :)

  27. Villa Vintage pisze:

    Sałatka koniecznie, jajka w skorupkach faszerowane, z pieczarkami i szczypiorkiem smazone na maśle.Pascha z gotowanego mleka z bakaliami i wanilią ,mazurek z powidłami śliwkowymi i masą z kaszy mannej ,biała kiełbasa pieczona w piecu z szalotką ,och jeszcze dużo .To nasz miks rodzinny :) ( od strony mojego męża i mojej)

  28. Paulina pisze:

    ja dodaję jeszcze musztardę :) no a groszek to pozostałość z dawnych czasów, kiedy to nie było kukurydzy w puszce. W moim domu dalej pielęgnujemy tę tradycję! Kogo nie odwiedzę w Święta to sałatka jarzynowa na stole musi być ;-)

  29. Ja robie podobnie. Dodaje majonez wylacznie Kielecki. Uwielbiam go:)

  30. Joanna Jj pisze:

    To prawda, co dom to innaczej taka salatka smakuje :) Ja stwierdzilam, ze umiem gotowac jak juz zrobilam idealnie taka jak robi moj tato. :) Poza tym nie cierpie kwasnych. U nas jest por i nac pietruszki, no i tylko groszek (ktory tez moze zepsuc smak jak jest niedobry) :)

  31. Wmoim domu był ziemniak, a nie było pietruszki
    Na Wielkanoc będzie z marchewka, ziemniakami,groszkiem surowym mrożonych, jabłkami i ogórkiem kiszone. Do tego weganski majonez sojowy, i nikt nie zgadnie, że nie ma jajek i majonez bezjajowy:)

  32. Lolla pisze:

    Bez jabłka, ale z ziemniakami. No i majonezu więcej…:) Najlepszą robiła ciocia, próbuję od lat podrobić. Z dań wielkanocnych będzie jeszcze pasztet z zająca, tata myśliwy i dziczyzny zawsze się u nas dużo jadło. Jemy też na Wielkanoc śledzie. Tradycyjnie z cebulką i zalane olejem albo oliwą. Czasem bywa ryba w galarecie, czasem jajka z kawiorem. Oprócz żurku, jajek, sałatki, pasztetu i śledzi reszta dań jest ruchoma, co roku co innego :)

  33. robie dokladnie tak samo ,dodaje lyzeczke musztardy jeszcze

  34. Sałatka mojego taty jest idealna. Mogę sobie robić ile chcę i z takich samych składników… nigdy nie wyszła mi taka pyszna sałatka taty najlepsza nie wyobrażam sobie bez niej świąt wielkanocnych

  35. Joanna pisze:

    U nas dodaje się ziemniaki w mundurkach i odrobinę musztardy, nigdy kukurydza, zawsze groszek :)
    A majonez? Oczywiście tylko Majonez Kętrzyński! Polecam!

  36. Monika pisze:

    Z cebulą? Takiej jeszcze nie próbowałam. W zasadzie każdy robi tę sałatkę odrobinę inaczej. Najlepszą robiła moja mama. ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *