Nie mogę sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tradycyjnej sałatki warzywnej z majonezem. Próbowałam wielu sałatek w tym stylu i wiem, że zrobienie idealnej, takiej, w której smaki i konsystencja składników skomponowane są doskonale to wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. No bo niby co trudnego jest w posiekaniu kilku warzyw i wymieszaniu ich z majonezem? I tu zaczynają się niuanse. Bo marchewka, pietruszka i seler nie powinny być rozgotowane, ale też nie za twarde. Wszystkie składniki powinny być pokrojone drobniuteńko, w kostkę podobnej wielkości. Dodatek kwaśnego jabłka nada sałatce nutę świeżości, a dobrze zakiszony, pachnący koprem i czosnkiem ogórek podkręci smak. To tyle i aż tyle. Smacznego :)
Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem
[przepis]
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
3 ugotowane na twardo jajka
200 g groszku z puszki
1 kwaśne jabłko odmiany Szara Reneta
4 ogórki kiszone
1/2 cebuli
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
[/przepis]
- Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę.
- Jabłko obrać ze skóry i także pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak pozostałe warzywa.
- Jajka i cebulę posiekać.
- Ogórki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.
- Groszek odsączyć z zalewy.
- Przełożyć wszystkie składniki do miski, dodać majonez, wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Baba drozdzowa z ciasta zaparzonego
Wyższa szkoła jazdy, masz sprawdzony przepis?
Tak, grunt to dobrze rozetrzec make z mlekiem, zeby nie bylo grudek. Moja mama robi fantastyczne makowce na wigilię na ciescie zaparzanym, ale to juz mnie przerasta.
Robię z polowy tego przepisu. 500 g mąki, 250 ml mleka, 80 g drozdzy, 10 zoltek, 180 g cukru, 150 g masla roztopionego, troche wanilii i rodzynek namoczonych w rumie lub sparzonych wrzatkiem. 250 g maki zalewamy wrzacym mlekiem. Rozcieramy. Studzimy. Dodajemy rozkruszone drożdże i odstawiamy. Zoltka ubijamy z cukrem na parze (warto). Łączymy z reszta maki i zaczynem.wyrabiamy. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Ciasto potrafi byc dosc rzadkie. Dodajemy rodzynki i wanilie. Mieszamy i odstawiamy. Przekładamy do form. Po urosnieciu okolo 40-45 minut w 175. Lukrujemy lukrem z pudru i cytryny
Moj (rodzinny) przepis jest identyczny! (y) Do smaku dodaje sol, pieprz i odrobine cukru (doslownie szczypte). No i POLSKI majonez. Jadlam wiele wersji – z ziemniakami, z grzybami, z sosem majonezowym, podkrecanym musztarda. Ale jednak ta najzwyklejsza jest najpyszniejsza! Z innych dobroci wielkanocnych: koniecznie sernik, mazurek i zurek z jajkiem, zapiekana biala kielbasa i pasztet :)
Aniu, ale fajnie z tym przepisem :))))) U mnie też polski majonez, lubię Kielecki.
Kielecki najlepszy :) . W tym roku święta spędzamy za granicą i majonez Kielecki jedzie z nami:)
My wierni Dekoracyjnemu :)
Dodaję jeszcze kukurydzę
A widzisz, u każdego wersja trochę inna :)
Sałatka warzywna chyba ma to do siebie że najbardziej smakuje ta w domu robiona. Ja próbowałam wielu ale mojej mamy jest najlepsza :D
u nas robi się jednak jedną bez groszku ale z kukurydzą (dla mnie). Jedną z groszkiem i kukurydzą (dla 99% rodziny) i jedną bez groszku i bez kukurydzy (dla cioci) :)
Niezła kombinacja groszkowo-kukurydziana :))))
Sałatka bez ziemniaków?? Tradycyjna powinna je mieć. Ja daję też kukurydzę.
A widzisz, co dom, to iny przepis :) U mnie bez kukurydzy :)
Salatka musi byc :D no i ćwikła koniecznie,sernik,pascha – u siebiw w domu wprowadzilam brunch- stol w zielonych i zoltych kolorach :)
Doskonały pomysł Jolu, bardzo fajny pomysł ze stołem w dwóch kolorach :)
Sałatka jest obowiązkowa!
Bez dwóch zdań!
zamiast cebuli używam pora :) sałatka musi być…. :)
Koniecznie! :)
sałatka koniecznie i zrobiona tylko przezemnie. .taka już jestem.klops z jajkiem .żurek i biała kiełbaski.też samą robię. serniki.i babka drożdżowa
u mnie jajka z łososiem, i jajka z kawiorem, to było zawsze odkad pamietam u nas na stole, jarzynowa mojego dziadka ktora jest dla mnie sałatka idealna i wszedzie gdzie probuje salatki szukam wlasnie tego smaku. pieczony karczek-kocham!!! i nie wyobrazam sobie bez paschy ktora nie jest tradycja u mnie, a raczej zaczyna być bo na stole mojej babci i mamy jej nie bylo za to na moim juz ktorys rok. robię ja od podstaw z mleka a nie gotowego twarogu. pelna banalii, no doczekac sie juz nie moge. aaa i barszcz biały ktory podaje sie z cwikłą , lub chrzanem, biała kielbasa i białym chudym serem pokrojonymw kostke, to takak tradycja z podlasia. dziadek tak jadał i ja to tez lubie, dodatki te podaje sie oddzielnie i kazdy dorzuca sobie ile chce do swojego barszczu.
U mnie też obowiązkowa jest sałatka :) ale bez selera i jabłka i z porem :) u mnie wrsja wegańska z tofu i własnoręcznie zrobionym majonezem (zobaczymy jak mi wyjdzie :) mniam
sałatka zawsze. Tylko zamiast cebuli, zdecydowanie wolę pora
U mnie też zdecydowanie bardziej por. :)
U mnie mama robila z cebula i porem, ale ja juz tylko z porem 😎
Ja tez zamiast selera wolę pora i obowiązkowo dodaję łyżeczkę musztardy. Z tradycyjnych dań na święta zawsze robię pasztet. A właściwie dwa bo zawsze robię jeden drobiowy z całej dobrej wiejskiej kury (z dodatkiem indyka albo kaczki) i drugi robię wegetariański.
Haha, bzdura, najlepszą sałatkę robi MOJA mama!
U mnie jeszcze ziemniaki w mundurkach ugotowane i nasz szałot Śląski jak malowanie ale u mnie bardzo często na stole gości nie tylko od święta
bez tzw.SWIĘCONKI która gotuje zwesze mój M :)
Przepis jakich wiele, a wszystko przez jeden szczegół. Wszelkie przeciętne sałatki jarzynowe jednak łączy zbędny dodatek jabłek, psujący cały smak i wszelkie wysiłki w nią włożone.
Robię dokładnie tak samo :)
Bez kukurydzy ale z ziemniakami i z musztardą dla smaku :)
U mnie jeszcze odrobina wusztardy,smak jest wyrazniejszy.Palce lizac..P.S.Salatka mojej mamy najlepsza na swiecie I choc robie niby tak samo to zawsze od mamy w sloiczku przywozilam
Moja Mama robi dokładnie taką. Zdarzyło mi się „w gościach” jeść z czerwoną fasolką zamiast groszku, ale bez „fajerwerków”.
Na DDP musiałam wywalić puszki (a więc groszki, kukurydzę i fasolki) i dodałam ziemniaki. Nie najgorzej, ale to już nie TO….
Moja mama też robi najlepszą sałatkę jarzynową!
Na Wielkanoc muszą być u nas jajka faszerowane. Zawsze odkąd pamiętam. I nie spotkałam się nigdzie z podobną smakiem potrawą.
ja robię bez cebuli , dodaję sparzony por pokrojony drobno, zamiast groszku jest kukurydza i nie dodaję jabłka ….
Ja także robię bez cebuli ,zamiast niej dodaję białe części pora .
sałatka jarzynowa i pieczarkowo-jajeczna :)
Można prosić o przepis na sałatkę pieczarkowo-jajeczną.
Sałatka koniecznie, jajka w skorupkach faszerowane, z pieczarkami i szczypiorkiem smazone na maśle.Pascha z gotowanego mleka z bakaliami i wanilią ,mazurek z powidłami śliwkowymi i masą z kaszy mannej ,biała kiełbasa pieczona w piecu z szalotką ,och jeszcze dużo .To nasz miks rodzinny :) ( od strony mojego męża i mojej)
ja dodaję jeszcze musztardę :) no a groszek to pozostałość z dawnych czasów, kiedy to nie było kukurydzy w puszce. W moim domu dalej pielęgnujemy tę tradycję! Kogo nie odwiedzę w Święta to sałatka jarzynowa na stole musi być ;-)
Ja robie podobnie. Dodaje majonez wylacznie Kielecki. Uwielbiam go:)
To prawda, co dom to innaczej taka salatka smakuje :) Ja stwierdzilam, ze umiem gotowac jak juz zrobilam idealnie taka jak robi moj tato. :) Poza tym nie cierpie kwasnych. U nas jest por i nac pietruszki, no i tylko groszek (ktory tez moze zepsuc smak jak jest niedobry) :)
Wmoim domu był ziemniak, a nie było pietruszki
Na Wielkanoc będzie z marchewka, ziemniakami,groszkiem surowym mrożonych, jabłkami i ogórkiem kiszone. Do tego weganski majonez sojowy, i nikt nie zgadnie, że nie ma jajek i majonez bezjajowy:)
Bez jabłka, ale z ziemniakami. No i majonezu więcej…:) Najlepszą robiła ciocia, próbuję od lat podrobić. Z dań wielkanocnych będzie jeszcze pasztet z zająca, tata myśliwy i dziczyzny zawsze się u nas dużo jadło. Jemy też na Wielkanoc śledzie. Tradycyjnie z cebulką i zalane olejem albo oliwą. Czasem bywa ryba w galarecie, czasem jajka z kawiorem. Oprócz żurku, jajek, sałatki, pasztetu i śledzi reszta dań jest ruchoma, co roku co innego :)
robie dokladnie tak samo ,dodaje lyzeczke musztardy jeszcze
Sałatka mojego taty jest idealna. Mogę sobie robić ile chcę i z takich samych składników… nigdy nie wyszła mi taka pyszna sałatka taty najlepsza nie wyobrażam sobie bez niej świąt wielkanocnych
U nas dodaje się ziemniaki w mundurkach i odrobinę musztardy, nigdy kukurydza, zawsze groszek :)
A majonez? Oczywiście tylko Majonez Kętrzyński! Polecam!
Z cebulą? Takiej jeszcze nie próbowałam. W zasadzie każdy robi tę sałatkę odrobinę inaczej. Najlepszą robiła moja mama. ;-)
Moja ulubiona ;)