baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc

Domowe pisanki czekoladowe

Takie własnoręcznie zrobione pisanki o smaku czekoladowym są doskonałym wykończeniem wszelkich wielkanocnych deserów. Użyłam ich do doskonałego mazurka bez pieczenia (przepis tu). Możesz ułożyć je na serniku lub ozdobić nim paschę. Albo po prostu ułożyć na talerzyku, ozdobić wiosennymi kwiatkami i czekać, jak na horyzoncie pojawią się jakieś łakomczuszki :)

Domowe pisanki czekoladowe

[przepis]

150 g masła

50 g gorzkiej czekolady

250 g ciastek owsianych o smaku kakaowym

50 g płatków owsianych

50 g masła orzechowego

2 łyżki niesłodzonego kakao

[/przepis]

  1. Masło rozpuścić.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
  3. Ciastka, płatki, masło orzechowe i kakao przełożyć do blendera i zmiksować.
  4. Dodać startą  czekoladę i roztopione masło, zmiksować ponownie tak, by składniki połączyły się w jedną masę.
  5. Formować niewielkie jajka, co jakiś czas zwilżając dłonie wodą. Podczas formowania masa dość łatwo się odkształca, dlatego po pierwszym formowaniu schłodzić pisanki przez 30 minut w lodówce i gdy są lekko utwardzone, można łatwo dopracować ich kształt.
  6. Jajka można oblać czekoladą, lub oprószyć kakao.

owsiano-czekoladowe pisanki

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Właśnie zastanawiałam się czym można zastąpić takie gotowe jajka czekoladowe – myślę, że skorzystam z twojego przepisu! Mam dwa pytania: ile jajek wychodzi z takiej ilości składników? I czy można je trzymać kilka dni w lodówce czy raczej nie?