Barwienie jajek naturalnymi barwnikami to genialna zabawa dla całej rodziny. Nie ma tu chemii, sama natura z kuchennej spiżarni i aż trudno uwierzyć, ile możliwości kolorystycznych mamy w zasięgu ręki.
Jak barwić jajka?
Metody są dwie. Pierwsza to gotowanie surowych jajek w barwniku. Czyli do garnka włóż barwnik (jaki, o tym niżej), zalej ok. 1/2 l wody, włóż surowe jajka i gotuj ok. 20 minut. Następnie zostaw w wywarze do ostygnięcia. Metoda druga to działanie odwrotne. Ugotuj najpierw jajka na twardo. I zimne włóż do gorącego barwnika. I jak w pierwszym przypadku – pozostaw do ostygnięcia. Ja wybieram jajka białe, gdyż zależy mi na czystym, naturalnym podkładzie pod barwniki. Intensywność koloru zależy od tego, jak długo będziesz trzymać jajka w barwniku.
Naturalne barwniki, czyli jakie?
Użyłam najłatwiej dostępnych:
kurkuma – zabarwi jajka na intensywny żółty kolor.
czerwona kapusta – nada jajkom kolor niebieski o różnym nasyceniu.
łuski cebuli – odcienie brązu
burak – brąz, u mnie z przecierką :)
Wykończenie
Gdy jajka osiągną pożądane przez Ciebie nasycenie koloru, wyjmij je z barwnika, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem i delikatnie przetrzyj papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Dzięki temu kolor się uwydatni, a jajka nabiorą delikatnego połysku. Miłej zabawy!
Komentarze
Super pomysł:)
Widziałam jeszcze sposób z natką pietruszki barwiącą na zielono, ale sama nie wypróbowałam. :)
Co tak fajnie farbuje na niebiesko?
Wszystko opisałam na blogu :)
pieknie :)
Wielkie dzięki!
Przekonałaś mnie :D
O to chodziło :)))
Lawendowy Dom, uwielbiam Cię :-) zawsze jak tu wejdę motywuję się do działania w domu. I uwielbiam ten klimat z pięknymi zdjęciami. Pozdrawiam
Aaaaaaaale mi miło :))) Aniu, zrobiłaś mi dzień!
Cudne zdjęcia
Bardzo się staramy :)
Czerwona kapusta :)
Jest genialna!
zawsze robie „na cebuli”,ale jak otrzymac niebieski kolor??? bo przeciez kurkuma daje zolty!
Ola, wszystko masz na blogu :)
Zrobię marmurkowe, w kminku ! Są fantastyczne , smaczne i aromatyczne :D
A jak je robisz Agnieszko?
w/g tego przepisu :) Naprawdę polecam ! Są niebywale smaczne i lekkostrawne :) http://www.dianagotuje.pl/index.php/2012/04/jajka-marynowane-w-kminku/
Jak zrobiłaś „zacierkę” na malowanym jajku ? :)
Przetarłam ręcznikiem kuchennym :)))
No oczywiście , jakie to proste :)
Ja na pewno w tym roku barwie jajka naturalnie. Ostatnio obwiescilam to dzieciakom, gdy chciały namówić mnie na kupienie farbek do jajek
Kolory są świetne, przyznaję, że nie spodziewałam się takich super efektów.
Cudnie
super kolory, na pewno wykorzystam pomysły :)
Ja zawsze cebulą :-)
Właśnie się nad tym zastanawiałam – u mnie standardowo cebula :)
Cudne
super pomysly ,wszystkie poza kapusta czerwona znalam .Dziekuje ;)
Rewelacja o kapuście nie wiedziałam. Wykorzystam w tym roku oprócz cebuli :-). Dzięki.
ja zawsze farbuję cebulą, a w tym roku zamierzam spróbować jeszcze kapustą czerwoną :) A te żółte to są ubarwione kurkumą?
Sliczniutkue ;)
przecudne te jajeczk , my zawsze wybieramy nature
zrobię na niebiesko :)
Wlasnie się przymierzam :-) na razie szukam inspiracji ;-)
Wooow jak to slicznie wyglada. Troche takie shabby chic ☺❤
Ile kapusty czerwonej należy ugotować by intensywność była taka jak na zdjęciach? Z góry dziękuję za szczegóły :)
Intensywność zależy od tego, jak długo będziesz je trzymać w wywarze. Im dłużej, tym są ciemniejsze. Wystarczy niewielki kawałek kapusty. Ja miałam maleńką główkę i zużyłam nie więcej niż połowę.
Przecudniste!!!!!!
Witaj :) wlasnie dzis mialam zamiar robic te naturalnie barwione pisanki robie je od 2lat sa cudne a Twoje pieknie sie zafarbowaly i sa takie marmurkowe ekstra Pozdrawiam Monika
Używałam dotąd kapusty i cebuli, ale kusi mnie buraczek, kusi. Rewelacja! Naturalne barwniki są świetne, ja jakoś nie mogę się przekonać żeby zjeść jajko ufarbowane sztucznym barwnikiem :D
Niestety, dwa razy przymierzylam sie z czerwona kapusta i nic nie wyszło… Czy dzisiejsze jaja maja jeszcze prawdziwa skorupkę?
Justyna, to niemożliwe. Poczekałaś, aż woda wystygnie? One nabierają koloru po jakimś czasie. Kupowałam białe jajka na bazarze i żadnych problemów z farbowaniem nie było.
U mnie to samo. Jajka stygną już drugą godzinę w kapuście i praktycznie nic nie widać koloru. W kurkumie leżą drugie i trochę nabrały koloru aczkolwiek daleko im do tych, na zdjęciach powyżej (lekka sraczka raczej niż żółty słoneczny kolorek ;)). Przestaję chyba wierzyć w te sposoby… Teraz już sobie przypominam , że w kapuście to poprzednio trzymałam jajka całą noc, żeby nabrały niebieskiego koloru… Może dodać soku z cytryny albo łyżkę octu?
Ewa, u mnie kolejna partia się farbuje, tym razem nie do zdjęć, tylko na jutro do święconki. Po godzinie jajka są już pięknie niebieskie w kapuście. No i mam też żółciutkie od kurkumy. Tu nie wiary potrzeba, tylko trzymania się instrukcji. Nie ma w tym wielkiej filozofii.
Ja też już pół godziny gotuję i są nadal białe 😃. Może zsinieją później 😃. A jak dodasz jakiegoś kwasku do wody z niebieską kapustą to nastąpi reakcja i woda będzie ślicznie różowa 😃. Pozdrawiam
Oto moje jajo po barwieniu kapusta czerwoną
Tez mi nie wyszlo farbowanie kapusta,zrobilam obie wersje- gotowanie razem z kapusta,i wkładanie w wodę po ugotowanej w kapuscie, w drugim przypadku trzymałam ugotowane jajka ze 2 godziny w wodzie kapuscianej i tylko delikatnie posinialy,zupełna porazka,nie polecam
A japolecamherbate hibiskusowa.super wychodza
Co do farbowania kapustą to w zeszłym roku próbowałam ją na zwykłych beżowych jajach. Szału nie było. Wyszedł taki sprany szmaragdowy kolor. Nie kroiłam liści z kapusty, tylko przerwałam na 2-3 części. Ale udało mi się upolować białe jaja więc spróbowałam ponownie w tym samym wywarze, tylko podziabałam tą ugotowaną kapustę widelcem żeby więcej soku puściła. Zrobiło się w garnku więcej miejsca więc dorzuciłam jeszcze jednego posiekanego świeżego liścia kapusty. Ugotowałam w tym jaja i wyjęłam jak ostygły. Wyszły piękne niebieściutkie. W tym roku zamierzam kapustę od razu posiekać, myślę, że tak więcej farby puszcza. Gotowane w kurkumie też ładne wyszły. Pozdrawiam i pięknych jajek życzę ;)