baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc

Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest haczyk? Jajka trzeba ubić bardzo solidnie, do białości, tak, by podwoiły swoją objętość. Tu trzeba się przyłożyć, no chyba, że lubisz zakalec ;)

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis07

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis10

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis08

Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa

[przepis]

na foremkę 25×10 cm

100 g mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki kurkumy

3 jajka

100 g drobnego cukru

2 łyżki cukru waniliowego

skórka otarta z jednej cytryny

100 g masła

[/przepis]

  1. Foremkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kurkumą.
  3. Jajka (białka i żółtka razem) ubić mikserem z końcówką do ubijania piany z białek.
  4. Gdy podwoją swoją objętość i zmienią kolor na kremowy, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru (zwykłego i waniliowego). Na koniec dodać skórkę z cytryny. Po ubiciu masa powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
  5. Mąkę z proszkiem przesypać na sitko i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać okrężnymi ruchami za pomocą silikonowej szpatułki, aż składniki się połączą.
  6. Masło pokroić w dużą kostkę, przełożyć do małego garnuszka i podgrzać do momentu, aż się rozpuści, a na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Trzeba uważać, żeby się nie spaliło!
  7. Gorące masło wlać jednym ruchem do miski z pozostałymi składnikami i krótko zmiksować, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.
  8. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec ok. 35-40 minut, aż wierzch się przyrumieni, a ciasto będzie odstawać od formy.
  9. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak zrobić lukier opisałam tu. Smacznego!

 

 

 

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis04

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis09

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis12

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Beatko,jak zwykle z nieba mi spadasz,szukałam dobrego przepisu na babkę,ale te,które do tej pory znalazłam zawierały nawet po szklanki cukru !!! (+ jeszcze cukier wanilinowy i cukier puder).A czy mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą? Dziękuję <3

Polecam – już próbowałam, w wersji prawdziwie bezglutenowej, z proszkiem bezglutenowym – na święta z pewnością 2 foremki to będzie za mało… :)
Nie dawałam kurkumy – jest wystarczająco „kurczaczkowa” z tej kukurydzianki :)

Upieklam wczoraj na sobotnia kolacje, za chwile zabieram sie za pueczenie znowu bo niedzielna kawka z przyjaciolka nie obejdzie sie bez czegos dobrego. Dziekuje, wszystkim bardzo smakowalo. Super przepis!;)

Właśnie upiekłam…babka pyszna, pachnąca cytryną, delikatna, ale moim zdaniem zmniejszenie ilości tłuszczu nie zaszkodziłoby smakowi i konsystencji.
Strona magiczna, zaglądam codziennie.

Cudowny przepis, identyczny jak nasz stary, rodzinny, tylko dotąd ani ja ani moja mama nie dodawałyśmy kurkumy :) w tym roku wypróbuję na pewno.

A czym mogę zastąpić masło? Jestem na diecie bezglutenowej i bez laktozy i nie mam pomysłu czym je zastąpić :(

Babka wyszła puszysta, idealnie wilgotna i rozpływa się w ustach. To moje pierwsze bezglutenowe święta, dlatego tym bardziej dziękuję za świetny przepis :) Wesołych Świąt!

Świetny jest ten przepis. Ciasto wychodzi żółciutkie i pyszne. Dzieci uwielbiają, już 4 raz robię w tym roku :) dziękuję!