Kategoria: Wielkanoc
Wegetariański pasztet z soczewicy.
Tym razem proponuję stół w odcieniach wiosennego nieba i soczystej zieleni. Znajdziecie na nim najnowsze propozycje wielkanocnych dekoracji, które wyszukałam dla Was w sklepach. Dziś przedstawiam mój wielkanocny klasyk, czyli pasztet z soczewicy. Wegetariański pasztet z soczewicy inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej [przepis] 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 marchewki 1 cebula 3 jajka Sól… Czytaj dalej Wegetariański pasztet z soczewicy.
Wiosenny wianek z gałązek. DIY
Bardzo prosty pomysł na uroczą wiosenną dekorację. Nie trzeba wiele, a rzeczy potrzebne do zrobienia tego wianka są właściwie w zasięgu ręki. Po gałązki warto się wybrać na spacer (wiem, pogoda nie sprzyja, no ale w domu cały czas siedzieć nie możesz, jakieś skrawki kolorowych tkanin są w każdym domu, reszta, to już tylko… Czytaj dalej Wiosenny wianek z gałązek. DIY
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek pomarańczowy.
Przeglądam 1635 praktycznych przepisów Marji Śleżańskiej z podziwem i szacunkiem. Opublikowana w 1932 roku książka „Kucharz Polski” to kawał inspirującej lektury, do której wracam często, z wielką przyjemnością. Co powiecie na mazurek pomarańczowy? Lista składników krótka, przygotowanie też przyjemnie proste. Efekt? Delikatny, kruchy spód i ciągnąca się słodycz o smaku pomarańczy. W tle ledwo wyczuwalna… Czytaj dalej Mazurek pomarańczowy.
Pascha z figami
Pascha, mój wielkanocny klasyk. Wersja z sera domowej roboty, doskonała w smaku. Nie udaje sernika na zimno, nie potrzebuje podróbek twarogu z wiaderka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco namawiam. W zeszłym roku z suszonymi morelami, w tym, z figami. W wiosennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom znajdziecie ją w nowej rubryce „Specjalność Lawendowego Domu”. Pascha z… Czytaj dalej Pascha z figami
Wielkanocny stół w słonecznych kolorach
Czekając na bardziej zdecydowane działania wiosny, przedstawiam Wam pomysł na stół w prawdziwie słonecznej odsłonie. Biały obrus kojarzy się zwykle z odświętną kolacją wigilijną. Ja jednak używam bieli przez cały rok. Świetnie się łączy ze wszystkimi kolorami i stylami. Dziś stylizacja z przymrużeniem oka (to od tego słońca), do której wykorzystałam spopularyzowane przez Marthę Stewart… Czytaj dalej Wielkanocny stół w słonecznych kolorach
- baby, mazurki i inne słodkości | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc
Słodkie pisanki
Dziś kuchnię w Lawendowym Domu opanowały dzieci. Trzy panienki zakasały rękawy. Kruszyły, mieszały, lepiły, schładzały i podgrzewały. Spójrzcie, co z tego wynikło… Słodkie pisanki 350g ciasta 200g serka mascarpone 200 g białej czekolady biała posypka Bazę deseru stanowi dowolne suche ciasto. Może to być murzynek lub biszkopt, ja upiekłam proste ciasto jogurtowe, na które przepis… Czytaj dalej Słodkie pisanki
- Dekoracje | pisanki i inne dekoracje | Pomysły na przyjęcia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne dekoracje
Wielkanocny stół w odcieniach błękitu.
Najważniejsza jest baza. Klasyczna biała porcelana jest ponadczasowa i sprawdza się w wielu aranżacjach. Warto zainwestować w zestaw wysokiej jakości, który będzie służył przez lata, bez względu na zmieniające się mody i upodobania. Mój komplet cierpliwie znosi wciąż nowe fascynacje kolorystyczne. Dziś w odsłonie niebieskiej. Wiosenna bawełna w drukowane kwiaty w różnych odcieniach błękitu stanowi… Czytaj dalej Wielkanocny stół w odcieniach błękitu.
Robótki ręczne. Kule z mchu
Dziś zajęcia praktyczno-techniczne w Lawendowym Domu. Od lat zajmuję się stylizacją. Przygotowuję aranżacje do sesji zdjęciowych, to moja praca i wielka pasja. Często dostaję od Was listy z pytaniami dotyczącymi stylizacji, które widać na zdjęciach. Chcę podzielić się moim doświadczeniem. Pomysły na dekoracje i aranżacje stołu znajdziecie w cyklu „Robótki ręczne” tutaj, na blogu i w… Czytaj dalej Robótki ręczne. Kule z mchu
Pascha
Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam. Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”. Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa,… Czytaj dalej Pascha
Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN
To była miłość od pierwszego wejrzenia, niestety z fatalnym finałem. Mazurek cygański upiekłam po raz pierwszy dwanaście lat temu. Tuż po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam, że jest to mój numer jeden na mazurkowej liście: maślany zapach zmieszany z całą tą bakaliową ferajną. Do tego lekka cytrusowa nuta. Sprężysty, lśniący, zwarty – brak słów, a zmysły… Czytaj dalej Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN