Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Święta / Wielkanoc / Strona 4

Kategoria: Wielkanoc

  • Kuchnia | Mikroblog | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie | wielkanocne potrawy

    Wegetariański pasztet z soczewicy.

      Tym razem proponuję stół w odcieniach wiosennego nieba i soczystej zieleni. Znajdziecie na nim najnowsze propozycje wielkanocnych dekoracji, które wyszukałam dla Was w sklepach. Dziś przedstawiam mój wielkanocny klasyk, czyli pasztet z soczewicy. Wegetariański pasztet z soczewicy inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej [przepis] 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 marchewki 1 cebula 3 jajka Sól… Czytaj dalej Wegetariański pasztet z soczewicy.

  • Dekoracje | pisanki i inne dekoracje | Wielkanoc

    Wiosenny wianek z gałązek. DIY

      Bardzo prosty pomysł na uroczą wiosenną dekorację. Nie trzeba wiele, a rzeczy potrzebne do zrobienia tego wianka są właściwie w zasięgu ręki. Po gałązki warto się wybrać na spacer (wiem, pogoda nie sprzyja, no ale w domu cały czas siedzieć nie możesz, jakieś skrawki kolorowych tkanin są w każdym domu, reszta, to już tylko… Czytaj dalej Wiosenny wianek z gałązek. DIY

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Mazurek pomarańczowy.

    Przeglądam 1635 praktycznych przepisów Marji Śleżańskiej z podziwem i szacunkiem. Opublikowana w 1932 roku książka „Kucharz Polski” to kawał inspirującej lektury, do której wracam często, z wielką przyjemnością. Co powiecie na mazurek pomarańczowy? Lista składników krótka, przygotowanie też przyjemnie proste. Efekt? Delikatny, kruchy spód i ciągnąca się słodycz o smaku pomarańczy. W tle ledwo wyczuwalna… Czytaj dalej Mazurek pomarańczowy.

  • baby, mazurki i inne słodkości | Desery | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc

    Pascha z figami

    Pascha, mój wielkanocny klasyk. Wersja z sera domowej roboty, doskonała w smaku. Nie udaje sernika na zimno, nie potrzebuje podróbek twarogu z wiaderka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco namawiam. W zeszłym roku z suszonymi morelami, w tym, z figami. W wiosennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom znajdziecie ją w nowej rubryce „Specjalność Lawendowego Domu”. Pascha z… Czytaj dalej Pascha z figami

  • Dekoracje | pisanki i inne dekoracje | Pomysły na przyjęcia | Wielkanoc | wielkanocne dekoracje

    Wielkanocny stół w słonecznych kolorach

    Czekając na bardziej zdecydowane działania wiosny, przedstawiam Wam pomysł na stół w prawdziwie słonecznej odsłonie. Biały obrus kojarzy się zwykle z odświętną kolacją wigilijną. Ja jednak używam bieli przez cały rok. Świetnie się łączy ze wszystkimi kolorami i stylami. Dziś stylizacja z przymrużeniem oka (to od tego słońca), do której wykorzystałam spopularyzowane przez Marthę Stewart… Czytaj dalej Wielkanocny stół w słonecznych kolorach

  • baby, mazurki i inne słodkości | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc

    Słodkie pisanki

    Dziś kuchnię w Lawendowym Domu opanowały dzieci. Trzy panienki zakasały rękawy. Kruszyły, mieszały, lepiły, schładzały i podgrzewały. Spójrzcie, co z tego wynikło… Słodkie pisanki 350g ciasta 200g serka mascarpone 200 g białej czekolady biała posypka Bazę deseru stanowi dowolne suche ciasto. Może to być murzynek lub biszkopt, ja upiekłam proste ciasto jogurtowe, na które przepis… Czytaj dalej Słodkie pisanki

  • Dekoracje | pisanki i inne dekoracje | Pomysły na przyjęcia | Przepisy | Święta | Wielkanoc | wielkanocne dekoracje

    Wielkanocny stół w odcieniach błękitu.

    Najważniejsza jest baza. Klasyczna biała porcelana jest ponadczasowa i sprawdza się w wielu aranżacjach. Warto zainwestować w zestaw wysokiej jakości, który będzie służył przez lata, bez względu na zmieniające się mody i upodobania. Mój komplet cierpliwie znosi wciąż nowe fascynacje kolorystyczne. Dziś w odsłonie niebieskiej. Wiosenna bawełna w drukowane kwiaty w różnych odcieniach błękitu stanowi… Czytaj dalej Wielkanocny stół w odcieniach błękitu.

  • Dekoracje | Święta | Wielkanoc

    Robótki ręczne. Kule z mchu

    Dziś zajęcia praktyczno-techniczne w Lawendowym Domu. Od lat zajmuję się stylizacją. Przygotowuję aranżacje do sesji zdjęciowych, to moja praca i wielka pasja. Często dostaję od Was listy z pytaniami dotyczącymi stylizacji, które widać na zdjęciach. Chcę podzielić się moim doświadczeniem. Pomysły na dekoracje i aranżacje stołu znajdziecie w cyklu „Robótki ręczne” tutaj, na blogu i w… Czytaj dalej Robótki ręczne. Kule z mchu

  • Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc

    Pascha

    Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam. Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”. Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa,… Czytaj dalej Pascha

  • baby, mazurki i inne słodkości | Przepisy | Wielkanoc

    Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN

    To była miłość od pierwszego wejrzenia, niestety z fatalnym finałem. Mazurek cygański upiekłam po raz pierwszy dwanaście lat temu. Tuż po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam, że jest to mój numer jeden na mazurkowej liście: maślany zapach zmieszany z całą tą bakaliową ferajną. Do tego lekka cytrusowa nuta. Sprężysty, lśniący, zwarty – brak słów, a zmysły… Czytaj dalej Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 … Strona 4

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć