Kategoria: Święta
- Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym.… Czytaj dalej Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Babka zebra to prawdopodobnie jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych wypieków. Nadaje się i na codzienną przekąskę do kawy, ale też doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole. Po prostu lubią ją wszyscy i to jest jej ogromna zaleta. Przygotowując babkę wzięłam w obroty blender Braun MQ9087. Używam go już 5 miesięcy i muszę przyznać, że nasza współpraca układa się bardzo… Czytaj dalej Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Wigilijny kompot z suszu.
Kompot z suszu to prawdziwy świąteczny klasyk, doskonałe lekarstwo na przejedzone świątecznymi przysmakami brzuchy. Bez niego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Kompot z suszu [przepis] 250 g suszonych śliwek 100 g moreli 70 g suszonych jabłek laska cynamonu 4 goździki sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu [/przepis] Owoce sparzyć wrzątkiem i włożyć do… Czytaj dalej Wigilijny kompot z suszu.
Kulebiak z łososiem i barszczem czerwonym
To jest kulebiak na świąteczny posiłek lub dowolny zwykły dzień – sama zdecyduj. Wygląda wyjątkowo dzięki ażurowej plecionce i małym gwiazdkom, którymi ozdobiłam wierzch. Ale jego siła tkwi w doskonale zróżnicowanym, wyrazistym farszu z charakterem. Na miękkiej kołderce z ryżu, wzbogaconego zrumienionymi pieczarkami i koperkiem, umieściłam warstwę łososia. Żeby wzmocnić jego smak, połączyłam łososia świeżego… Czytaj dalej Kulebiak z łososiem i barszczem czerwonym
Najlepszy przepis na rybę po grecku
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole ryba po grecku być musi. Jak zwał tak zwał, ale smażona ryba w warzywnym sosie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To potrawa z gatunku tych, które potrzebują nieco czasu, żeby osiągnąć maksimum swojego smaku. Dlatego przygotuj ją dzień wcześniej. Warzywa… Czytaj dalej Najlepszy przepis na rybę po grecku
Doskonały udziec z indyka glazurowany
Ta potrawa regularnie pojawia się na moim stole. Pieczony udziec z indyka doskonale sprawdzi się jako danie główne na świąteczny obiad. Świetnie też smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry, z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso zawdzięcza swój wyjątkowy smak nadzieniu z majeranku podkręconego wyrazistym aromatem czosnku. Ale niepowtarzalnego charakteru… Czytaj dalej Doskonały udziec z indyka glazurowany
Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju
Cytrynowe śledzie w oleju to tradycyjny przepis mojej mamy na śledzie perfekcyjne. Można je jeść same lub wykorzystać jako bazę do niezliczonej ilości sałatek i innych śledziowych przekąsek. Podobno do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Bez dobrych śledzi w oleju trudno sobie wyobrazić świąteczny… Czytaj dalej Pokochaj olej rzepakowy. Cytrynowe śledzie w oleju
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Doskonały piernik bez glutenu i cukru. Test blendera Braun MultiQuick 9.
Kiedy otrzymałam propozycję przetestowania blendera ręcznego Braun MultiQiuck 9 ucieszyłam się jak dziecko. To nowe cacko ze stajni Braun nie mogło trafić w lepsze ręce. Oto ja, szefowa domowej kuchni od lat używam ręcznych blenderów Braun. Miksuję, rozkruszam, rozdrabniam i trę – mogłabym snuć opowieść o moich przygodach w nieskończoność. Braun MultiQuick 9 Oto mam przed… Czytaj dalej Doskonały piernik bez glutenu i cukru. Test blendera Braun MultiQuick 9.
Wegetariański pasztet jaglany z warzywami
Wegetariański pasztet jaglany z tego przepisu jest po prostu genialny! Używam do niego gotowanych warzyw, mogą to być warzywa, na których wcześniej przygotowywany był bulion lub inna zupa. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji, możesz wszystkie składniki zmiksować przed przełożeniem do keksówki. Ja lubię jego złożoną strukturę właśnie w takiej niezmielonej wersji. Smacznego! Wegetariański pasztet… Czytaj dalej Wegetariański pasztet jaglany z warzywami
Domowa przyprawa piernikowa
Nie wiem jak to się dzieje, ale z końcem roku dynamicznie wzrasta u mnie w domu zużycie przyprawy piernikowej na jednego mieszkańca. Przyprawa ląduje w owsiance, kawie, w koktajlach (bardzo się lubi z koktajlem gruszkowym). Dodaję ją do placuszków, racuchów, francuskich tostów, gofrów, no i oczywiście do wszelkich korzennych wypieków. A że jestem zwolenniczką intensywnych doznań… Czytaj dalej Domowa przyprawa piernikowa
Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem
Przepisów na białą kiełbasę jest mnóstwo. Najczęściej jemy ją zwyczajnie z wody, w żurku lub białym barszczu. Często wrzucam ją do piekarnika i zapiekam z czosnkiem, kilkoma pomidorkami koktajlowymi i gałązką rozmarynu. Czosnku nie obieram, główkę kroję na pół i kładę obok kiełbasy. Takie upieczone ząbki są delikatne i szalenie aromatycznie. Bardzo przyjemnie się je wysysa… Czytaj dalej Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowy mazurek migdałowy
Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy
Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą
Ta wyjątkowa wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą łączy w sobie tradycyjne wielkanocne smaki w nowoczesnym, wiosennym wydaniu. Smakuje jak pyszny, tradycyjny żurek, który znasz od dziecka, ale podany nietypowo i oryginalnie – w formie niedużych, zapieczonych tart.To piękna ozdoba stołu oraz świąteczny smak w ciekawej i intrygującej odsłonie, która na pewno spodoba się… Czytaj dalej Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest… Czytaj dalej Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa
Naturalne barwienie jajek wielkanocnych -DIY
Barwienie jajek naturalnymi barwnikami to genialna zabawa dla całej rodziny. Nie ma tu chemii, sama natura z kuchennej spiżarni i aż trudno uwierzyć, ile możliwości kolorystycznych mamy w zasięgu ręki. Jak barwić jajka? Metody są dwie. Pierwsza to gotowanie surowych jajek w barwniku. Czyli do garnka włóż barwnik (jaki, o tym niżej), zalej ok. 1/2… Czytaj dalej Naturalne barwienie jajek wielkanocnych -DIY
- Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Sałatki | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
#retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis
Nie mogę sobie wyobrazić świątecznego stołu bez tradycyjnej sałatki warzywnej z majonezem. Próbowałam wielu sałatek w tym stylu i wiem, że zrobienie idealnej, takiej, w której smaki i konsystencja składników skomponowane są doskonale to wbrew pozorom wyższa szkoła jazdy. No bo niby co trudnego jest w posiekaniu kilku warzyw i wymieszaniu ich z majonezem? I… Czytaj dalej #retro gotowanie Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem – najlepszy przepis
Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem
Proste rozwiązania są najlepsze, a pasta jajeczna podkręcona odrobiną chrzanu i musztardy to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do wiosennych kanapek. Taką pastą można też faszerować jajka na wielkanocny stół. Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem [przepis] 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka musztardy 1/2… Czytaj dalej Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Domowe pisanki czekoladowe
Takie własnoręcznie zrobione pisanki o smaku czekoladowym są doskonałym wykończeniem wszelkich wielkanocnych deserów. Użyłam ich do doskonałego mazurka bez pieczenia (przepis tu). Możesz ułożyć je na serniku lub ozdobić nim paschę. Albo po prostu ułożyć na talerzyku, ozdobić wiosennymi kwiatkami i czekać, jak na horyzoncie pojawią się jakieś łakomczuszki :) Domowe pisanki czekoladowe [przepis] 150… Czytaj dalej Domowe pisanki czekoladowe