Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole ryba po grecku być musi. Jak zwał tak zwał, ale smażona ryba w warzywnym sosie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To potrawa z gatunku tych, które potrzebują nieco czasu, żeby osiągnąć maksimum swojego smaku. Dlatego przygotuj ją dzień wcześniej. Warzywa możesz zetrzeć na tarce, lub pokroić w bardzo drobne słupki. Jeśli masz totalny niedobór czasowy, skorzystaj po prostu z mrożonki warzywnej, by skrócić czas przygotowania. Do ryby po grecku polecam dorsza. Rybę kroję na niewielkie kawałki, panieruję i smażę na złoto. Odsączam ją na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i układam na półmisku, a następnie przykrywam grubą warstwą pysznego warzywnego sosu.
Najlepszy przepis na rybę po grecku
[przepis]
800 g dorsza bez skóry
sól
pieprz
sok z cytryny
2 jajka
bułka tarta
cebula
4 marchewki średniej wielkości
150 g selera korzeniowego
łyżka musztardy
200 g koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka cukru
olej do smażenia
[/przepis]
- Rybę pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
- Panierować w jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie ułożyć na półmisku.
- Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i cukier.
- Przesmażyć razem, dodać 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie, dusić 10 minut.
- Gdy warzywa zmiękną dodać musztardę i koncentrat. Gotować razem jeszcze 5 minut.
- Gorący sos przełożyć na rybę i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze
Obowiązkowo, a najlepsza u mamy :)
Robimy, obowiązkowo
Robię , warzywa kroję w kosteczkę , smak warzyw jest intensywny ,polecam .
Bede robic dla męża.. Ja lubie ryby bez panierek, naturalne, w ziołach i pieczone ale czego sie nie robi z miłości
Ja nie panieruję ryby,ale resztę robię tak samo
Za to moja mama dodaje do sosu jeszcze ocet!
Taką rybę+ sos warzywny możemy podać na ciepło jako danie obiadowe (do tego ziemniaki czy ryż)
Robicie:)
Nie mam takiego zwyczaju .
Najlepsza mojej babci I tesciowej ale ja probowalam zrobic I mi nie wyszla