Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

Najlepszy przepis na rybę po grecku

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole ryba po grecku być musi. Jak zwał tak zwał, ale smażona ryba w warzywnym sosie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To potrawa z gatunku tych, które potrzebują nieco czasu, żeby osiągnąć maksimum swojego smaku. Dlatego przygotuj ją dzień wcześniej. Warzywa możesz zetrzeć na tarce, lub pokroić w bardzo drobne słupki. Jeśli masz totalny niedobór czasowy, skorzystaj po prostu z mrożonki warzywnej, by skrócić czas przygotowania. Do ryby po grecku polecam dorsza. Rybę kroję na niewielkie kawałki, panieruję i smażę na złoto. Odsączam ją na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i układam na półmisku, a następnie przykrywam grubą warstwą pysznego warzywnego sosu.

Najlepszy przepis na rybę po grecku

[przepis]

800 g dorsza bez skóry

sól

pieprz

sok z cytryny

2 jajka

bułka tarta

cebula

4 marchewki średniej wielkości

150 g selera korzeniowego

łyżka musztardy

200 g koncentratu pomidorowego

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżeczka cukru

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Rybę pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  2. Panierować w jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie ułożyć na półmisku.
  4. Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i cukier.
  6. Przesmażyć razem, dodać 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie, dusić 10 minut.
  7. Gdy warzywa zmiękną dodać musztardę i koncentrat. Gotować razem jeszcze 5 minut.
  8. Gorący sos przełożyć na rybę i zostawić do ostygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja nie panieruję ryby,ale resztę robię tak samo
Za to moja mama dodaje do sosu jeszcze ocet!
Taką rybę+ sos warzywny możemy podać na ciepło jako danie obiadowe (do tego ziemniaki czy ryż)