Ta wyjątkowa wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą łączy w sobie tradycyjne wielkanocne smaki w nowoczesnym, wiosennym wydaniu. Smakuje jak pyszny, tradycyjny żurek, który znasz od dziecka, ale podany nietypowo i oryginalnie – w formie niedużych, zapieczonych tart.To piękna ozdoba stołu oraz świąteczny smak w ciekawej i intrygującej odsłonie, która na pewno spodoba się Twojej rodzinie i gościom.
Kruche, maślane, złociste ciasto kryje w sobie apetyczne nadzienie z karmelizowanej czerwonej cebuli, z dodatkiem białej kiełbasy i jajek przepiórczych ugotowanych na twardo. Całość spięta wyrazistą w smaku, kremową zalewą powstałą z połączenia Żurku Krakus na pszennej i żytniej mące. Żurek Krakus, o intensywnym smaku i aromacie, sam w sobie jest wyborną zupą, którą możesz pić z kubka bez żadnych dodatków, podać tradycyjnie, w wydrążonym chlebku, uroczyście – w świątecznej zastawie lub w oryginalnym wydaniu, w formie wielkanocnej tarty.
Wielkanocna tarta z żurkiem Krakus i białą kiełbasą
[przepis]
na 4 małe tarty o średnicy 15 cm lub jedną dużą
kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
2 żółtka
łyżeczka soli
6 łyżek zimnej wody
farsz:
4 czerwone cebule średniej wielkości
3 łyżki oleju
łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
4 cienkie białe kiełbaski o długości 15 cm
12 jajek przepiórczych
400 ml Żurku Krakus
300 ml śmietany 18%
3 jajka
łyżka majeranku
[/przepis]
- Mąkę z solą wysypać na stolnicę.
- Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mąką i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka, połączyć składniki tak, by się posklejały w „grubszą” kruszonkę.
- Dolać ok. 5-6 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
- Cebulę obrać z łusek, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i sól. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie szklista.
- Dodać miód, smażyć jeszcze 5 minut, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Kiełbasę ugotować w małej ilości wody, odsączyć, pokroić w ukośnie plasterki.
- Żurek Krakus przelać do miski. Dodać śmietanę, jajka i majeranek, dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
- Ciasto podzielić na 4 porcje. Rozwałkować na okrągłe, cienkie placki i wyłożyć cztery małe lub jedną dużą formę do tarty.
- Na spodzie rozłożyć karmelizowaną cebulę. Zalać ją żurkiem ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy i połówki jajek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 25 minut. Gotowe tarty pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie wyłożyć na talerze i od razu podawać. Smacznego! :)
Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.
Komentarze
Wygląda i pewnie smakuje obłędnie.
Trafiłaś w dziesiątkę ;) Pychota!
Pięknie wyglądają a pomysł z żurkową masą dla mnie odkrywczy.
To bardzo się cieszę, że czasem podrzucę jakiś fajny pomysł :) Pozdrawiam Ewa!
No nieźle wygląda najmniej smacznie
To znaczy smacznie, czy nie, bo się pogubiłam ;)
No bo z tego wszystkiego zjadłam „co” haha miało być co najmniej czyli smacznie to mało powiedziane
<3 <3 <3 To już wszystko jasne ;)
A skąd można wziąć takie akuratne foremki? :-)
Chyba najprościej to ze sklepu. Kupowałam w TK Maxx.
Teraz to już, droga Beato, przesadziłaś :-P
Robię co mogę ;) Miłego dnia!
Ale wypas:)
Starałam się :))))
A myślisz że ciasto można zostawić na noc w lodówce? I dopiero rano rozwałkować?
Doskonały pomysł. Rano wyjmij go z lodówki i daj mu odpocząć, żeby było łatwiej wałkować.
Dziękuje :) idealne danie na śniadanie wielkanocne
Super pomysł
Bardzo się cieszę Aniu!
Rewelacja
<3 Dzięki Dorota!