Nie wiem jak to się dzieje, ale z końcem roku dynamicznie wzrasta u mnie w domu zużycie przyprawy piernikowej na jednego mieszkańca. Przyprawa ląduje w owsiance, kawie, w koktajlach (bardzo się lubi z koktajlem gruszkowym). Dodaję ją do placuszków, racuchów, francuskich tostów, gofrów, no i oczywiście do wszelkich korzennych wypieków.
A że jestem zwolenniczką intensywnych doznań smakowych w tej materii, to moja przyprawa jest rzeczywiście wyrazista i bardzo, ale to bardzo aromatyczna. Składniki przyprawy mielę w blenderze. Nie spalił się, nie zepsuł. Można użyć młynka do kawy lub utłuc je w moździerzu, a następnie przesiać przez sitko. Dla ułatwienia użyłam mielonego cynamonu. Przyprawa jest pikantna, jeśli wolisz łagodniejszą, zmniejsz ilość pieprzu o połowę.
Domowa przyprawa piernikowa
[przepis]
70 g mielonego cynamonu
20 g mielonego imbiru
15 g tartej gałki muszkatołowej
15 ziaren kardamonu
15 g goździków
15 g ziela angielskiego
gwiazdka anyżu
10 g pieprzu
[/przepis]
- Do miski wsypać mielony cynamon, imbir i gałkę.
- Zmielić na proszek wyłuskane ziarna kardamonu, goździki, ziele angielskie, całą gwiazdkę anyżu i pieprz.
- Wymieszać składniki przyprawy i przesypać do szczelnego pojemnika.
Komentarze
Dziękuję Beatko. Przyda się!
(Y) dziekuje
Dwa lata temu prawie zepsułam blender, próbowałam pokonać cynamon ;-)
O jaaaa robię dziś placki drożdżowe, ależ bym je obsypała!
To dopiero zapach…<3
Zawsze robię sama, uwielbiam ją. Proporcje zawsze na oko, ale pachnie obłędnie! :) Najczęściej dodaję ją do kakao, do kawy, mało jem słodkości typowych.
Zawsze robię domowy cukier waniliowy.Muszę spróbować i tego :)
Tak, ja robię już od kilku lat i faktycznie nie można jej porównać z tą ze sklepu☺
a jaki pyszny jest z nią likier piernikowy
A mogę poprosić o przepis na likier? :)
ooo, a jaki przepis na likier?
Ja robię w thermomiksie. A przepis jest na http://www.przepisownia.pl (znajdziesz wpisujac nazwę potrawy) jeśli będziesz miała pytania, chetnie odpowiem☺
Cudownie świąteczny zapach
Robimy co roku i pijemy z kawa i herbata zimowa .To się teraz nazywa modniej czyli Pampkin Spice przyprawa dyniowa – bo od słynnej kawy Pampkin Spice Latte ze Starbucks
Ja ucieram składniki w moździerzu – wychodzi świątecznie pachnący pył :)
W tamtym roku robiłam, w tym to powtórzę na pewno
Mam pytanie, 15 ziaren kardamonu to ile to jest gram zmielonego już kardamonu, bo taki mam?
Właśnie zmieliłam – młynek do kawy dał radę. W domu pachnie obłędnie…. Już nigdy nie kupię sklepowej podróby z mąką i cukrem!!!! Dziękuję