Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się martwić, czy po upieczeniu uda mi się wyjąć mazurka bez szwanku. Gotowy deser należy przechowywać w lodówce. Dobrze schłodzony porcjuje się bez problemu. Smacznego :)
Bezglutenowy mazurek migdałowy
[przepis]
na kwadratową formę o boku 20 cm
ciasto:
200 g obranych i zmielonych na mąkę migdałów
¼ łyżeczki sody
2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)
2 łyżki oleju kokosowego
dodatkowo łyżka oleju do wysmarowania formy
nadzienie:
300 ml gęstego mleka kokosowego z puszki
4 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek sezamu
3 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)
3 łyżki masła orzechowego
do dekoracji:
płatki migdałowe
migdały w miodzie
kakao
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę wysmarować olejem.
- Zmiksować mąkę migdałową z sodą, miodem, olejem kokosowym i 2-3 łyżkami zimnej wody.
- Powstałe ciasto zagnieść, uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę i wstawić, nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
- Sezam podprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Trzeba przy tym uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.
- Gorące ziarno zmielić w blenderze na proszek. Następnie dodać łyżkę miodu jeszcze chwilę miksować.
- Do powstałej masy dodać mleko kokosowe, kakao, olej kokosowy, pozostały miód i masło orzechowe. Zmiksować całość do uzyskania gładkiej masy.
- Przełożyć na upieczony i wystudzony spód, równomiernie rozprowadzić i wstawić do zamrażalnika na 40 minut. Po tym czasie masa zgęstnieje, a mazurek będzie się ładnie kroić. Gotowy mazurek można przechowywać w lodówce do 4 dni. Przed podaniem posypać go kakao, płatkami i udekorować migdałami w miodzie.
Komentarze
Pani Beato przepraszam że przy tym wpisie ale nie wiem czy do tak „starych przepisów jak ten:
http://lawendowy-dom.com.pl/mazurek-cyganski-i-gotowanie-w-ddtvn/
odczytuje Pani komentarze – zadałam tam pytanie i zaglądam po odpowiedź ale nie ma…
pozdrawiam świątecznie
Nic nie szkodzi :) Aniu, w cygańskim nie dajemy tłuszczu, a ja rzeczywiście wpuściłam w maliny z tym maślanym zapachem :)
Dziękuję pięknie, zabieram się do pracy:)
Mam pytanie, przepis mnie zachwycił, ale czy można czymś zastąpić masło orzechowe, nie przepadam za nim?
śliczny i pewnie pyszny , jestem pełna podziwy za zapał i czas na te cuda
Cudnie:) mam do kompletu mazurek bezglutenowy
Mniam
Ale ładnie!
Pychota:)Beatko,pachnie mi z ekranu:)
Wygląda zachęcająco
Poproszę jeszcze przepis na mazuek figowy i najlepszy pomaranczowy. ..wesolych. Świąt ..
Piękny <3
Czy cukrzycy mogą coś takiego spożywać, oczywiście z umiarem? Szukam alternatywnego rozwiązania dla mojego chorego taty łasucha. Pozdrawiam
Dotka KM coś dla Cię
A dzięki. ..przyda sie. A jak zrobisz to wpadnę i spróbuje 😉
Beatko mam pytanie cudny ten mazurek zakasam rekawy ale… czy migdaly maja byc surowe tzn nie nie prazone czyz prazonych tez mozna robic ?
dziekuje
Jaki ładny mazurek..
Mój mazur wg Twojego przepisu :-)
:)))))))))
Czy spód z mąki migdałowej wychodzi smaczniejszy niz z kokosowej?