Kiedy otrzymałam propozycję przetestowania blendera ręcznego Braun MultiQiuck 9 ucieszyłam się jak dziecko. To nowe cacko ze stajni Braun nie mogło trafić w lepsze ręce. Oto ja, szefowa domowej kuchni od lat używam ręcznych blenderów Braun. Miksuję, rozkruszam, rozdrabniam i trę – mogłabym snuć opowieść o moich przygodach w nieskończoność.
Braun MultiQuick 9
Oto mam przed sobą najnowszy produkt, który ma się stać flagową pozycją w portfolio marki. Brzmi ambitnie – nowoczesny design i sprytne rozwiązania pomogą prawdopodobnie ogarnąć kuchenną rzeczywistość, lub jak obiecuje producent, zdobyć kulinarne szczyty i zapomnieć o jakichkolwiek ograniczeniach.
Innowacyjne rozwiązania
Blender robi dobre wrażenie od pierwszego wejrzenia. Czarne elementy w połączeniu ze stalą wyglądają solidnie i nowocześnie. Urządzenie wyposażone jest w szereg sprytnych rozwiązań, które mają podnieść jakość pracy i zapewnić spektakularne efekty. Rozpoczęłam testy blendera przygotowując wyjątkowe ciasto. Piernik bez glutenu i cukru upiekłam na bazie mąki migdałowej, którą zrobiłam używając małej szatkownicy. Pierwsze wrażenie mega pozytywne. Czuć moc 1000 – watowego silnika. Silnik automatycznie dostosowuje moc do potrzeb urządzenia. Migdały mieliłam na mąkę metodą pulsacyjną. Wystarczyła dosłownie chwila i mąka była gotowa.
Technologia ActiveBlde – zapewnia ruch unikalnymi ruchomymi ostrzami, dzięki czemu miksowane masy są jeszcze gładsze. Uwielbiam przygotowywać zupy kremy, ale też wszelkie dipy, masła orzechowe i koktajle. Bez względu na to, co chcesz zmiksować, dzięki tej technologii oszczędzasz aż do 40% wysiłku wkładanego w pracę. Jednym słowem, jest prościej i szybciej.
Technologia Smart Speed – daje Ci pełną kontrolę nad szybkością pracy blendera. Jeden przycisk działa w zależności od siły Twojego nacisku. Sprytne i proste.
Technologia SplashControl – zapobiega rozchlapywaniu. Koniec z zachlapaną pomidorami lub malinami bluzką. Wreszcie ktoś o mnie pomyślał!
Technologia PowerBell Plus – chodzi o to, że urządzenie poradzi sobie nawet z dużymi i twardymi składnikami. Tak w praktyce, to zamrożone banany i truskawki zamieni na pyszny sorbet. Brzmi dobrze, prawda?
Praktyczne dodatki
Wersja, którą otrzymałam do testów wyposażona jest w szereg praktycznych dodatków. Jedno urządzenie załatwia praktycznie większość potrzeb kulinarnego szaleńca takiego jak ja. Mała szatkownica jest doskonała do siekania orzechów, nasion, twardych serów. Duża szatkownica plus cała gama dodatkowych ostrzy pokroi mięso, warzywa w dowolne kształty, plasterki, frytki, warzywa na surówki, co tylko chcesz.
Przystawka do puree zamieni ziemniaki lub inne warzywa w gładkie puree szybko i niezawodnie. To fajne rozwiązanie przy przygotowywaniu wszelkich warzywnych burgerów, krokietów lub farszów do pierogów. Trzepaczką ubijesz białka na sztywną pianę, zrobisz majonez, bezę lub suflet. Bardzo często jej używam i jestem zadowolona z szybkości pracy oraz doskonałego napowietrzenia przygotowywanych potraw.
Moim okiem
Z blenderami ręcznymi Braun pracuję w kuchni od wielu lat i mam skalę porównawczą w stosunku do starszych urządzeń tego typu. Model MultiQuick 9 robi wrażenie i to nie tylko wizualne. Jest prosty w użyciu, działa intuicyjnie, ma imponującą moc i całą masę sprytnych rozwiązań, które przydają się na co dzień. Często dostaję od swoich czytelników pytania, jakiego urządzenia użyłam do przygotowania pesto, masła orzechowego, sorbetu, czy innego tego typu dania. Cóż, mam w kuchennej szufladzie blender ręczny Braun – to był mój pierwszy wybór wiele, wiele lat temu, gdy zaczynałam dopiero organizować swoje kuchenne królestwo. Cieszę się, że pojawiła się wersja, nad którą projektanci popracowali solidnie, ulepszając przy tym tak wiele.
Piernik bez glutenu i cukru
150 g migdałów
½ łyżeczki sody
20 g gorzkiego kakao
łyżka przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę znajdziesz tu)
10 suszonych daktyli
2 łyżki miodu
4 jajka
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki słodzonego sokiem jabłkowym
70 g orzechów włoskich
50 g suszonych śliwek
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
niesłodzona konfitura śliwkowa do przełożenia
polewa:
40 g masła
2 łyżki ksylitolu
4 łyżki mleka (użyłam roślinnego)
3 łyżki kakao
Przygotować małą keksówkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Migdały w skórkach wsypać do małej szatkownicy. Siekać pulsacyjnie do uzyskania mąki migdałowej. Przesypać mąkę do miski, dodać sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Daktyle pozbawić pestek, zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Następnie odlać wodę, przełożyć do małej szatkownicy, dodać miód i zmiksować na gładką masę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić do białości w większej misce, dodać masę daktylowo-miodową i ubijać razem jeszcze 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać dżem z czarnej porzeczki oraz mieszankę sypkich składników. Na koniec delikatnie połączyć ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek. Wsypać posiekane dość grubo orzechy, śliwki i skórkę pomarańczową. Przełożyć ciasto do przygotowanej keksówki i piec 40 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Piernik przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć konfiturą ze śliwek. Przygotować polewę. Do małego rondelka włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, następnie wlać mleko i wsypać kakao. Podgrzewać mieszając szpatułką, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać piernik i odstawić do zastygnięcia.
Komentarze
Hej Beatko,powiedz jak z jakoscia ostrzy w blenderach Braun? Czy dlugo użytkowalas swoj poprzedni model blendera? Myjesz w zmywarce,recznie,pod zimna woda? Z gory przepraszam za liczbe pytan,ale moj blander Bosch,po 6latach srednio czestego stosowania,stępil sie totalnie i to zarowno koncowka żyrafa jak i ostrze w malej szatkownicy,a mam model o mocy 750W. Szykuje sie do kupna nowego blendera. Pozdrawiam serdecznie!
Hej Aga, u nas użytkowanie intensywne, mam już za sobą chyba trzy blendery Braun. Myjemy w zmywarce, nie oszczędzamy go. Ten nowy model imponuje mocą i wygląda na solidną maszynę. Pozdrawiam Cię serdecznie i daj znać, na co się zdecydowałaś :)
Dzięki wielkie. Zastanawiam sie miedzy Philips z tytanowym ostrzem a Braunem MQ9,jak tylko się na coś zdecyduje to na pewno dam znać. :)
Ależ to wygląda !!!!!!!
Pychota wyszła :)
wreszcie cos dla mnie :)
Aniu, życzę smacznego :)
Dziekuje! Na pewno to bedzie dla mnie – bezglutenowca – wspaniała opcja na święta które często spędzałam z nosem na kwintę nie mogąc wielu rzeczy jeść :) Mega pomysł :)
A czy ewentualnie mozna dodac zwyklej maki?
Proszę, tu przepis na piernik ze zwykłą mąką: http://lawendowy-dom.com.pl/bardzo-prosty-piernik-swiateczny-z-czekolada/
Ktorys napewno upieke ;)
Marta Kaniszczak
Paulina Cendrowska
<3 wyglada mnamusnie (y) Ty takze ;-)
Piernik jak piernik a mi się podoba sukienka
Mi też! :)
A orzechy w czym sa ze tak pięknie wygladaja???
W tym roku będę robiła zakwas z buraków oraz barszcz z uszkami na Święta wg. Pani przpeisu. Czy mogłaby mi Pani powiedzieć na ile porcji napisany jest przepis? :) Pozdrawiam. :)
Nom
A co zamiast jajek :))? Siemie :)?
Nie powinno się piec na mące migdałowej
Dlaczego Patrycjo?
Poniewaz zawiera duzo omega 6, które się utleniają.
To akurat w reklamie stajni braun najmniej istotne Patrycja 😉
wygląda obłędnie
Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Fajnie, że są słodkie alternatywy dla osób na każdej diecie :)
No multiqick 9 to takie moje małe marzenie… A myślicie, że ten (https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/products/przygotowywanie-posilkow/blendery-reczne/multiquick-7/mq-785-patisserie-plus/?sku=0X22111005) też sobie dobrze będzie radził? Też wydaje się być suuuper, też braun, więc solidna firma, a mam szansę go kupić w superokazyjnej cenie
Tutaj na blogu Brauna fajnie to opisali: https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-domowe2/poradykuchenne
bardzo dobrze przygotowane merytorycznie mimo że to ich produkt.
Bardzo fajnego mają tego bloga, to fakt. Mi najbardziej podeszły te przepisy na smarowidła do kanapek: https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne2/pasty-kanapkowe-i-smarowidla. Mega są. Skzoda, ze wsyzstkie firmy nie mają takich fajnych blogów…
Kilka porad od nich zassałam. Rzeczywiste dają radę. Ładnie i przejrzyście i merytorycznie elegancko.
Zachęciłaś mnie do kupna Brauna MultiQuick 9, wygląda na solidny sprzęt :) Mam od nich inne sprzęty i są na prawdę porządne. A ten piernik bez glutenu mniam narobiłam sobie ochoty, jestem na diecie bezglutenowej i takie przepisy są dla mnie na wagę złota :)
Czy piernik sie rozpada w jakis sposob/ ciasto jest kruszace sie czy raczej dobrze zbite?
chcialabym zrobic w wiekszej formie, z dwoch lub 1,5 porcji, ale boje sie ze bedzie za duzy i po przekrojeniu sie pokruszy..
Super recenzja, blender wydaje się porządny ;) a przepis akurat przyda się na święta, może bardziej pasuje do Bożego Narodzenia, ale po co trzymać się schematów :D
Właśnie zostałam szczęśliwą właścicielką blendera braun multiquick 9, który już zdążyłam kilka razy przetestować. Zgadzam się z Panią w zupełności. Dobry sprzęt w przystępnej cenie :) A piernik w Pani wykonaniu wygląda po prostu rewelacyjnie – aż ślinka cieknie :)
Namówiła mnie Pani do tego, żeby kupić blender Braun MultiQuick 9 :D Nie żałuję, a co więcej, w komentarzach widziałam, że firma ma swojego bloga i nauczyłam się nawet robić domową śmietaną (o tutaj:https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jak-zrobi-bit-mietan). Będę do Pani często zaglądać :)
Od pewnego czasu już braunmultiquick 9 mnie interesuje. Niniejszy test dopełnił szali i jestem już na tak zdecydowanie, dziękuję
Dziękuję za fajną recenzję. Szukam właśnie do domu jakiegoś fajnego blendera, z którego pomocą zrobię świetne obiady, typu kremy, czy przygotuję masę do ciasta. Blender Braun Multiquick 9 będzie dla mnie idealny. Tutaj jest dokładna specyfikacja:
https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/products/przygotowywanie-posilkow/blendery-reczne/multiquick-9.
Przez długi czas szukałam dobrego blendera i w końcu kupiłam Braun Multiquick 9. Bardzo jestem zadowolona z tego sprzętu, szybko można z jego pomocą kruszyć lód, czy zmiksować orzechy na masło. Dokładnie mam ten sprzęt: https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/products/przygotowywanie-posilkow/blendery-reczne/multiquick-9