Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki

#retro gotowanie – galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka to był hit wszelkich rodzinnych imprez. U nas obowiązkowo miseczki z galaretką pojawiały się na świątecznym stole. Przed podaniem warto je wyjąć z foremek i udekorować plastrem cytryny, choć ja wolę skropić galaretkę octem jabłkowym. Smacznego :)

Galaretka z kurczaka

[przepis]

2 udka z kurczaka

2 marchewki

2 jajka

200 g groszku konserwowego

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

sól

4 łyżki żelatyny

[/przepis]

  1. Kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę.
  2. Zalać 2 litrami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól.
  3. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka i marchewkę i zostawić do ostygnięcia.
  4. W ciepłym wywarze rozpuścić żelatynę.
  5. Kurczaka obrać ze skóry, podzielić na kawałki.
  6. Marchewkę pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki.
  7. Groszek odsączyć z zalewy.
  8. W niewielkich miseczkach układać warstwowo groszek, jajka, marchewkę i kawałki kurczaka.
  9. Zalać tężejącym bulionem i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *