Galaretka z kurczaka to był hit wszelkich rodzinnych imprez. U nas obowiązkowo miseczki z galaretką pojawiały się na świątecznym stole. Przed podaniem warto je wyjąć z foremek i udekorować plastrem cytryny, choć ja wolę skropić galaretkę octem jabłkowym. Smacznego :)
Galaretka z kurczaka
[przepis]
2 udka z kurczaka
2 marchewki
2 jajka
200 g groszku konserwowego
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
4 łyżki żelatyny
[/przepis]
- Kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę.
- Zalać 2 litrami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól.
- Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka i marchewkę i zostawić do ostygnięcia.
- W ciepłym wywarze rozpuścić żelatynę.
- Kurczaka obrać ze skóry, podzielić na kawałki.
- Marchewkę pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki.
- Groszek odsączyć z zalewy.
- W niewielkich miseczkach układać warstwowo groszek, jajka, marchewkę i kawałki kurczaka.
- Zalać tężejącym bulionem i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze