Pyszny pasztet wegetariański o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Przygotowałam go na bazie ciecierzycy, którą połączyłam z pieczarkami, marchewką i selerem. Pasztet jest przepyszny, miękki, wilgotny i aromatyczny. Dobrze się kroi. Doskonale smakuje z żurawiną i chrzanem.
Doskonały pasztet z ciecierzycy
[przepis]
cebula
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 marchewki
kawałek selera
2 łyżeczki soli
łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka przyprawy curry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
400 g ciecierzycy z puszki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju
dodatkowo: masło i bułka do formy
[/przepis]
- Cebulę, czosnek i pieczarki pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek. Posolić i smażyć na średnim ogniu, aż będą szkliste.
- Dodać pieczarki. Smażyć 7 minut.
- W tym czasie obrać marchewkę i selera. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na patelnię.
- Smażyć do miękkości, często mieszając drewnianą szpatułką.
- Pod koniec doprawić wędzoną i słodką papryką, curry i kminem rzymskim.
- Ciecierzycę wraz z zalewą i pozostałe warzywa zmiksować.
- Do masy dodać jajka i bułkę tartą. Wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z włączoną funkcją góra/dół. Piec ok. 50 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Uwielbiam takie proste pyszne przepisy :)
Bardzo mi miło :)
Mam pytanie: zmiksować mikserem czy rozdrobnić blenderem?
Miksowałam mikserem ręcznym żyrafowym. Nie ma znaczenia rodzaj sprzętu. Możesz przepuścić nawet przez maszynkę do mięsa
Czy używając ciecierzycy gotowanej należy dodać trochę wody?
Ten pasztet jest najlepszy i najprostszy wśród tych, które do tej pory wykonałam. Smakuje największym przeciwnikom pasztetów bezmięsnych. Zrobiłam od razu podwójną porcję i piekłam nieco dłużej. Zniknął tak szybko, że trzeba pomyśleć o powtórce.