Pieczony kalafior z curry i miodem to genialnie proste i przepyszne danie, w którym prawdopodobnie zakochasz się od pierwszego wejrzenia. Zapomnij wszystko, co dotychczas wiedziałeś o kalafiorze i otwórz się na smak wyrazisty, złożony, z nutką orientu. Coś w sam raz na rozgrzanie duszy i cała podczas zimowych miesięcy. Kalafiora przed pieczeniem możesz podzielić na cząstki. Ale proponuję rozwiązanie dużo prostsze. Pokrój go w plastry grubości 1 1/2 cm i ułóż na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Dzięki temu kalafior równomiernie się przyrumieni najpierw z jednej, a po odwróceniu także z drugiej strony. Dobór składników marynaty jest kluczowa i to od tego kroku zależy sukces dania. Podaję mój sprawdzony przepis na marynatę, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.
Pieczony kalafior z curry i miodem
kalafior
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżka płynnego miodu
łyżka curry
1/2 mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka wędzonej papryki
pół szklanki oleju
łyżka soku z cytryny
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.C z funkcją góra/dół. Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
- Kalafiora pokroić w plastry i ułożyć na blasze. Pomiędzy większymi kawałkami ułożyć mniejsze, nie zapominając o okruchach.
- W moździerzu rozgnieść czosnek z solą. Wlać miód i dodać pozostałe składniki marynaty. Wymieszać do połączenia składników.
- Powstałą mieszanką polać równomiernie kalafiora.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachę, obrócić kawałki kalafiora na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Podawać od razu.
Komentarze
Ale pyszne, dziś upiekłam kalafiora w ten sposób.