Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Pieczony kalafior z curry i miodem

Pieczony kalafior z curry i miodem to genialnie proste i przepyszne danie, w którym prawdopodobnie zakochasz się od pierwszego wejrzenia. Zapomnij wszystko, co dotychczas wiedziałeś o kalafiorze i otwórz się na smak wyrazisty, złożony, z nutką orientu. Coś w sam raz na rozgrzanie duszy i cała podczas zimowych miesięcy. Kalafiora przed pieczeniem możesz podzielić na cząstki. Ale proponuję rozwiązanie dużo prostsze. Pokrój go w plastry grubości 1 1/2 cm i ułóż na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Dzięki temu kalafior równomiernie się przyrumieni najpierw z jednej, a po odwróceniu także z drugiej strony. Dobór składników marynaty jest kluczowa i to od tego kroku zależy sukces dania. Podaję mój sprawdzony przepis na marynatę, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.

Pieczony kalafior z curry i miodem

kalafior

3 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżka płynnego miodu

łyżka curry

1/2 mielonego kminu rzymskiego

łyżeczka wędzonej papryki

pół szklanki oleju

łyżka soku z cytryny

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.C z funkcją góra/dół. Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
  2. Kalafiora pokroić w plastry i ułożyć na blasze. Pomiędzy większymi kawałkami ułożyć mniejsze, nie zapominając o okruchach.
  3. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą. Wlać miód i dodać pozostałe składniki marynaty. Wymieszać do połączenia składników.
  4. Powstałą mieszanką polać równomiernie kalafiora.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachę, obrócić kawałki kalafiora na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Podawać od razu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *