Pasta z bakłażana jest chyba najbrzydszą potrawą świata, po prostu szara, nieco grudkowata bezkształtna masa. To trochę tak jak królewicz zaklęty w żabę, czy coś w tym stylu. Pod paskudną powierzchownością kryje się pełna wyrazu, niezwykle smaczna, pobudzająca do szaleństwa pasta, którą możesz zajadać z chlebem. Ja poszłam dalej i połączyłam pikantny smak pasty z lekko słodkawą, delikatną chałką z dynią (przepis znajdziesz tu). No i to już jest petarda doznań smakowych wartych Oskara albo jakiegoś innego Nobla. Możesz ją też podać w towarzystwie wegetariańskich burgerów lub falafla (przepis na wersję klasyczną tu, a wersję fit tu). Możesz nim posmarować pszenne placki i zajadać z dużą miską sałatki. No, no, no, sporo możliwości jak na taką jedną nieciekawą z wyglądu masę, prawda?
Pasta z bakłażana
[przepis]
500 g bakłażana
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g sezamu
łyżka oleju
[/przepis]
- Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów) na opcji grill, co jakiś czas obracając. Jeśli są duże, można je przekroić wzdłuż na pół.
- Pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
- Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na gładką masę.
- Ciągle mieszając dodawać stopniowo oliwę, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu.
- Do czosnku z oliwą dodawać po trochu kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę.
- Sezam podgrzać na suchej patelni, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
- Przesypać do blendera i włączyć urządzenie. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek.
- Na koniec dodać łyżkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.
- Dodać ją do pasty z bakłażana i wymieszać do połączenia składników.
Komentarze
Piękne pieczywo
Pasta z marchwi też nie jest nazbyt urodziwa, ale jaka w smaku ;)
Ale na takim chlebku to chyba jej dobrze ;-)
No wiesz, nie dość że niewyględna ta potrawa, to jeszcze do przemocy namawiasz ;)… z chęcią wypróbuję, bo bakłażana uwielbiam :)
Ta pasta jest świetna! Odetkało mi nos, zatoki i przestało bolec gardło 😊 w smaku fantastyczna chociaż mysle ze mogłam przesadzić z ilością czosnku. Dodałam odrobine świeżej kolendry. Niedawno siostra przywiozła mi taka pastę od Turka z kolendrą ale przez przeziębienie nic nie czułam. Ta z Waszego przepisu pycha!
Dziś robię
Kotlety!
Jakie?
O takie kotlety http://smakowite.com/2015/05/26/burgerykotlety-z-baklazana/
Ciekawy pomysł, nigdy tak bakłażana nie przygotowywałam :)
I krokiety http://smakowite.com/2016/08/24/krokiety-baklazana-fety/
Z makaronem też dobrze smakują http://smakowite.com/2015/07/17/baklazany-w-sosie-pomidorowym-z-makaronem/
Dobre są też zapiekane, a pastę robię z pomidorami suszonymi.
Pasta taka http://smakowite.com/2015/08/01/pasta-z-pieczonego-baklazana-i-suszonych-pomidorow/
ja robię penne z bakłażanem, czosnkiem i pomidorami- pycha! ;)
musake ;-)
Bakłażan w jogurcie z czosnkiem
A ja uwielbiam Baba Ganoush
Ja robię Melandzanę.
A co to jest?
Roladki z grillowanych plastrów bakłażana nadziewane pastą z orzechów włoskich, posypane pestkami granatu-gruzińska potrawa, nie pamietam nazwy:)
Kawior z bakłażana pyyyyycha! http://blog.magiadomu.com/uczta-magdy-hummus-kawior-z-baklazana-i-pieczone-papryki/
Uwielbiam!
zapiekankę z sosem jaglanym <3
Lawendowy Dom co można dodać do pasty zamiast sezamu? Wygląda fakczynie słabo, ale jak znajdę zamiennik na sezam to zrobię i ocenię
Tatart z bakłażana
Robię pastę ajvar – pieczony bakłażan + pieczona papryka i danie jednogarnkowe – caponatę
Kiopułu ? ?
Beata, robisz piękne zdjęcia… te kolory, głębia ostrości i jeszcze to drzewo… cudo.
Zrobiłam wszystko krok po kroku i tak szczerze jeśli to ma być dobre… Bez smaku i wyrazu
Pasta z bakłażanów najlepsza z Pani przepisu. Dziękuję bo odnalazłam smak z Rumunii, w Pinkocie jadłam w 1978 r.