Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Hummus z bobu

Doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do warzywnych kotletów lub ryby – humus z bobu króluje w mojej kuchni od kilku dni. Przygotowuję go z domową tahiną, którą robi się bardzo prosto. Nasiona sezamu podgrzewam na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie i w ogóle do niczego. Potem wystarczy przesypać je do blendera i zblendować. Taki humus można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka dni. Polecam z na chlebie, z pomidorem i cebulką :)

Hummus z bobu

[przepis]

500 g bobu

6 łyżek sezamu

łyżka oleju

łyżka soku z cytryny

ząbek czosnku

sól

pieprz

[/przepis]

  1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, przestudzić i obrać.
  2. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  3. Przesypać je do blendera i włączyć urządzenie.
  4. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek.
  5. Na koniec dodać łyżkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.
  6. Do blendera dodać obrany bób, roztarty z solą na papkę czosnek i sok z cytryny.
  7. Zmiksować składniki na gładką pastę. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *