Wegańska pasta z fasoli i buraków to pyszne, pożywne, aromatyczne smarowidło do chleba. Ma przepiękny, energetyczny kolor i delikatną konsystencję, dzięki której doskonale rozsmarowuje się na chlebie. Dodatek upieczonych wcześniej w skórce buraków sprawia, że pasta ma lekko słodkawy smak, który zrównoważyłam odrobiną czosnku i powoli smażoną na oleju rzepakowym czerwoną cebulą. Taka pasta lub jak kto woli wegański smalec jest niezastąpiona szczególnie teraz, na samym początku wiosny, gdy mamy jeszcze dość ograniczony wybór świeżych warzyw. To pora roku szczególnie wymagająca, gdyż osłabiony zimową aurą organizm potrzebuje wsparcia przed kapryśnym i zmiennym początkiem wiosny. Fasola i buraki to ważne elementy przednówkowej diety, dostarczające organizmowi potrzebnych witamin, minerałów i białka. Pastą możesz po prostu posmarować chleb. Świetnie smakuje z dodatkiem ogórków kiszonych. Podaj ją z wegańskimi burgerami, użyj w rolowanych kanapkach z domową tortillą. Za każdym razem będzie niebanalnym i wzbogacającym smak kolorowym dodatkiem :)
Prawidłowe odżywianie – to takie proste!
To właśnie teraz, gdy spragnieni słonecznych dni coraz niecierpliwiej wypatrujemy wiosennego ciepła, najczęściej narażeni jesteśmy na wszelkie infekcje. Po zimie, w tym przełomowym momencie warto zadbać o pełnowartościową dietę. Wbrew pozorom nie trzeba tu wielkich rewolucji wystarczy, że będziesz się trzymać kilku podstawowych zasad:
- Unikaj produktów wysokocukrowych. Zapewne znasz uczucie, gdy ma się zachciankę na coś słodkiego. Postaraj się przynajmniej częściowo zastąpić tradycyjne słodycze tymi naturalnymi, takimi jak świeże lub suszone owoce. W tym wypadku uważam, że najlepsza będzie metoda małych kroków. Nie działaj radykalnie, ale zdaj się na zdrowy rozsądek J
- Zmniejsz ilość cholesterolu w codziennej diecie. Występuje on w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli np. w smalcu, słoninie, przetworach mlecznych o dużej zawartości tłuszczu, czy wędlinach. Działaj rozsądnie, wybieraj produkty wysokiej jakości i łącz je w codziennej diecie z dużą ilością warzyw.
- Zmniejsz ilość soli. Sól jest głównym sprzymierzeńcem nadciśnienia i chorób z tym związanych.
- Postaw na nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy Omega-3, które charakteryzują się wyjątkowo korzystnym działaniem. Znajdują się one głównie w glonach morskich i rybach, ale także ich bogatym źródłem jest olej rzepakowy. Jest to najcenniejsza grupa kwasów tłuszczowych, których nasz organizm sam nie wytwarza i muszą być przyswajane z pokarmem. W grupie tej wyróżniamy kwas α-linolenowy, w skrócie ALA. Należy on do niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odgrywa istotną rolę dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, a także dla utrzymania właściwego poziomu cholesterolu, przez co wspiera nas w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowych. Pamiętajmy, że łatwo dostępnym źródłem tego wartościowego kwasu jest olej rzepakowy.
- Postaw na warzywa i owoce. Staraj się, aby Twój codzienny jadłospis nie wiał nudą. Wprowadź do diety takie niekonwencjonalne dodatki jak np. pasta z fasoli i buraków.
Wegańska pasta z fasoli
[przepis]
250 g ugotowanej czerwonej fasoli
1 upieczony w skórce buraki średniej wielkości
czerwona cebula
ząbek czosnku
olej rzepakowy rafinowany
sól
grubo mielony pieprz
[\przepis]
- Cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli.
- Smażyć na niewielkim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie lekko zrumieni.
- Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek i smażyć go chwilę z cebulą.
- Buraka obrać ze skórki, pokroić.
- Do blendera przełożyć fasolę i buraka.
- Dodać cebulę z czosnkiem oraz 2 łyżki oleju rzepakowego.
- Składniki zmiksować na pastę, doprawić do smaku solą i grubo mielonym pieprzem.
Komentarze
Pięknie wygląda i napewno świetnie smakuje.
Tak :) Kolorek wyszedł zjawiskowy :)
Już nie mogę się doczekać własnych buraczków :) a tymczasem zajadamy się pastą z bobu…też pyszny, tylko nie wygląda tak zjawiskowo.
Pycha! Dawaj Beata :-) czy nadal biegasz? Daj motywacyjny wpis pliz. Buziaki z Australii
Dobra, skrobnę coś od serducha, żeby poszło w nogi :)
Ja wystarczę ze spojrzę na kolor i już mam smaka
Marta Skrzypkowiak
Na weekend robie obowiazkowo!czy fasola moze byc z puszki?
Kolor super :-)
ładna!
Wygląda bardzo zachęcająco! I ten zdrowy skład:) Szykuje się kulinarny weekend:)
Dzień dobry :) Zrobiłam :) jedyna modyfikacja, to sok z cytryny zamiast ogórka kiszonego i duża szczypta majeranku, który mnie bardzo gra z burakiem. Pasta bardzo smaczna! :) Będę robić częściej :) Wielki plus, że nie ma w składzie nabiału, którego nie spożywam :)
Pasta jest przepyszna :) dla mnie obowiązkowo została doprawiona jeszcze sokiem z cytryny i chyba następnym razem spróbuje dodać jeszcze surowy ząbek czosnku, żeby był bardziej wyczuwalny. Bo jak wiadomo czosnek z burakiem bardzo się lubią :) zjedliśmy z plastrami ogórka konserwowego i odrobiną chrzanu. MEGA :)
Pasta wygląda naprawdę dobrze – czuję, że mąż mnie znienawidzi za to ;)
Przepyszna!! Zajadamy się tą pastą Dziękuję❗️
To i ja robię 😊
Monika Stachowska hej Kochana? Rób koniecznie, bo rewelacja! Maciek ciągle ją chce hihi
Ps. A skąd wiesz, że to napisałam? Chyba nie kumam fejsbuka 🤔🙃
Hihihihi zobaczyłam Twój komentarz pod wpisem bo też obserwuję Beatkę 😁
Monika Stachowska to pastę spróbuj 😘
Koniecznie zrobię ! 😘
ja ją uwielbiam z chrzanem <3