Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki

#Rozgrzewające śniadania – błyskawiczna owsianka tropikalna

Jak sama nazwa wskazuje, poniższa owsianka ma w sobie wszelkie znamiona doskonałego porannego rozgrzewacza. Prezentuje się również nie najgorzej, co rankiem ma spore znaczenie, bo człowiek zaspany, rozmarudzony, zniechęcony czekającymi obowiązkami, człowiek w porannym niedoczasie, niedospany, człowiek, co to ma w najbliższej perspektywie wyjście z domowych pieleszy prosto w niesprzyjającą mroźną aurę, taki człowiek potrzebuje pozytywnego bodźca. No i taki bodziec w postaci tropikalnej owsianki z wielką przyjemnością przedstawiam. Owsianka sama w sobie z natury jest potrawą prostą do przygotowania, a o jej smaku i charakterze decydują dodatki. Tu mamy korzenną przyprawę, trochę miodu, szczyptę imbiru no i żar tropików w postaci chipsów bananowych i kokosowych (można zastąpić wiórkami) oraz kawałków suszonego mango. Ależ to dobre moi mili, zresztą spójrzcie sami, czyż można jej się oprzeć?

Błyskawiczna owsianka tropikalna

[przepis]

200 g płatków owsianych górskich

300 ml dowolnego mleka (może być roślinne)

łyżeczka przyprawy korzennej

½ łyżeczki sproszkowanego imbiru

łyżka miodu

po łyżce chipsów bananowych, kokosowych i pokrojonego suszonego mango

[/przepis]

  1. Do garnka wsypać płatki, dodać przyprawę korzenną i imbir.
  2. Zalać mlekiem, gotować 5 minut, często mieszając.
  3. Zdjąć z ognia, dodać miód i mieszankę bananów, kokosu i mango.
  4. Wymieszać i od razu podawać. Smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *