Domowy smalec z jabłkami

6 listopada 2018, 09:41 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki | 1
Domowy smalec z jabłkami

Ostatnio usłyszałam od bliskiej mi osoby, że jest to najlepszy smalec na świecie. Taka opinia to chyba wystarczająca rekomendacja ;) Dobrze przygotowany smalec to prawdziwy przysmak. Prawdziwy hit każdej imprezy, ale też cichy bohater, gdy chcesz poczuć treściwy, wyrazisty smak. Kromka razowca ze smalcem i ogórkiem to niby tak zwyczajny smak, a z drugiej strony coś, co wiele osób uwielbia. Zwłaszcza, jeśli smalec jest tak smaczny jak ten. Przygotowanie jest bardzo proste. Kupuję słoninę bez skóry i solidny kawałek dobrego wędzonego boczku. Do tego cebula i jabłka. Koniecznie kwaskowe i winne, które doskonale podbiją smak smalcu. No to co, zaczynamy?

Domowy smalec z jabłkami

600 g słoniny bez skóry

200 g boczku wędzonego

3 cebule

2 jabłka

sól do smaku

  1. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Można też pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze.
  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
  3. Na patelni z grubym dnem roztopić słoninę. Pilnować, aby moc kuchenki była średnia.
  4. Dodać boczek i cebulę, trzymając patelnię cały czas na średniej mocy kuchenki.
  5. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
  6. Podgrzewać jeszcze ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Wyłączyć kuchenkę i zostawić smalec, aż przestygnie i lekko się zetnie.
  8. Następnie przełożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Domowy smalec z jabłkami”

  1. Kasia napisał(a):

    Cudny. ja dodaję jeszcze 2-3 łyżki mleka, aby na pewno był bielusieńki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *