Ostatnio usłyszałam od bliskiej mi osoby, że jest to najlepszy smalec na świecie. Taka opinia to chyba wystarczająca rekomendacja ;) Dobrze przygotowany smalec to prawdziwy przysmak. Prawdziwy hit każdej imprezy, ale też cichy bohater, gdy chcesz poczuć treściwy, wyrazisty smak. Kromka razowca ze smalcem i ogórkiem to niby tak zwyczajny smak, a z drugiej strony coś, co wiele osób uwielbia. Zwłaszcza, jeśli smalec jest tak smaczny jak ten. Przygotowanie jest bardzo proste. Kupuję słoninę bez skóry i solidny kawałek dobrego wędzonego boczku. Do tego cebula i jabłka. Koniecznie kwaskowe i winne, które doskonale podbiją smak smalcu. No to co, zaczynamy?
Domowy smalec z jabłkami
[przepis]
600 g słoniny bez skóry
200 g boczku wędzonego
3 cebule
2 jabłka
sól do smaku
[/przepis]
- Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Można też pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
- Na patelni z grubym dnem roztopić słoninę. Pilnować, aby moc kuchenki była średnia.
- Dodać boczek i cebulę, trzymając patelnię cały czas na średniej mocy kuchenki.
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
- Podgrzewać jeszcze ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wyłączyć kuchenkę i zostawić smalec, aż przestygnie i lekko się zetnie.
- Następnie przełożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Smacznego :)
Komentarze
Cudny. ja dodaję jeszcze 2-3 łyżki mleka, aby na pewno był bielusieńki.