Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki

Domowy smalec z jabłkami

Ostatnio usłyszałam od bliskiej mi osoby, że jest to najlepszy smalec na świecie. Taka opinia to chyba wystarczająca rekomendacja ;) Dobrze przygotowany smalec to prawdziwy przysmak. Prawdziwy hit każdej imprezy, ale też cichy bohater, gdy chcesz poczuć treściwy, wyrazisty smak. Kromka razowca ze smalcem i ogórkiem to niby tak zwyczajny smak, a z drugiej strony coś, co wiele osób uwielbia. Zwłaszcza, jeśli smalec jest tak smaczny jak ten. Przygotowanie jest bardzo proste. Kupuję słoninę bez skóry i solidny kawałek dobrego wędzonego boczku. Do tego cebula i jabłka. Koniecznie kwaskowe i winne, które doskonale podbiją smak smalcu. No to co, zaczynamy?

Domowy smalec z jabłkami

[przepis]

600 g słoniny bez skóry

200 g boczku wędzonego

3 cebule

2 jabłka

sól do smaku

[/przepis]

  1. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Można też pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze.
  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
  3. Na patelni z grubym dnem roztopić słoninę. Pilnować, aby moc kuchenki była średnia.
  4. Dodać boczek i cebulę, trzymając patelnię cały czas na średniej mocy kuchenki.
  5. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
  6. Podgrzewać jeszcze ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Wyłączyć kuchenkę i zostawić smalec, aż przestygnie i lekko się zetnie.
  8. Następnie przełożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *