Jak przygotować domowe corn dogi?

21 stycznia 2020, 10:22 | Kuchnia Przystawki | 3
Jak przygotować domowe corn dogi?

Corn dog to taki hot dog, tylko że zamiast bułki, parówka otoczona jest ciastem kukurydzianym. Proszę się nie burzyć, nie linczować publicznie za propagowanie fast foodów. Uważam, że wszystko jest dla ludzi, oczywiście w ramach zdrowego rozsądku. Do zrobienia corn dogów namówiła mnie moja nastoletnia córka. Poczyniłyśmy więc kulinarne doświadczenie i okazało się ku naszemu zaskoczeniu, że popularna przekąska przegryzana przez licznych bohaterów amerykańskich seriali i filmów jest bardzo smaczna. Dla naszych domowych wegetarian przygotowałam wersję z parówką sojową ;) Teksański przysmak zdobył amerykańskie podniebienia gdzieś tak w latach czterdziestych ubiegłego wieku i od tego czasu zdążył zdobyć mocną pozycję wśród ulicznych przekąsek. I trudno się dziwić, bo przekąska jest pyszna, a przygotowanie jej super proste. Tradycyjnie corn dogi smaży się na drewnianych patyczkach, które ułatwiają jedzenie na ulicy. Ja jednak je pominęłam, gdyż uważam, że w wersji domowej nie są do niczego potrzebne. Wybierając parówki do corn dogów, zwróćcie uwagę na ich skład i wybierzcie te najwyższej jakości. Życzę smacznego :)

Domowe corn dogi

6 parówek

jajko

200 g mąki pszennej

100 g mąki kukurydzianej

po ½ łyżeczki soli i cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

po pół szklanki mleka i wody

olej do smażenia

  1. Parówki przekroić na pół.
  2. Do miski wbić jajko, wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia.
  3. Wlać mleko i wodę i zmiksować ciasto tak, by było gładkie i pozbawione grudek. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki, jeśli wydaje się za gęste, należy rozcieńczyć je wodą.
  4. W niewielkim rondlu rozgrzać olej. Zanurzać parówki w cieście i smażyć na złoto.
  5. Następnie wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Jak przygotować domowe corn dogi?”

  1. Anna pisze:

    Nie zjadłabym, bo niektóre z nich patrzą na mnie 😱😂😂😂

  2. Ania pisze:

    brzmi fajnie, trzeba spróbować :) dzieki za wpis

  3. Thomas pisze:

    Fajny przepis, chętnie go wypróbuję. Nigdy nie jadłem corn-dogów więc nie będę mógł się rozczarować. ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *