Kapusta czerwona zasmażana

7 listopada 2018, 15:00 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki | 0
Kapusta czerwona zasmażana

Kapustę czerwoną zasmażaną podaję najczęściej do kaczki lub gęsi. W towarzystwie klusek śląskich i dobrze wypieczonego drobiu smakuje doskonale. Bardzo lubię odgrzewać ją na łyżce tłuszczu pozostałego po pieczeniu :) Dzięki dodatkowi octu jabłkowego kapusta ma przepiękny kolor i wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Smacznego :)

Kapusta czerwona zasmażana

niewielka główka czerwonej kapusty

2 cebule cebula

2 jabłka (koniecznie kwaskowe)

3 łyżki oleju

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

  1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gotować do miękkości, co powinno zająć ok. 35 minut.
  3. Gdy kapusta jest już miękka odlać wodę.
  4. W tym czasie pokroić drobno cebulę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko ją osolić i smażyć do zeszklenia.
  6. Dodać jabłka i kapustę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Przesmażyć razem ok. 15 minut, często mieszając.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *