Kapustę czerwoną zasmażaną podaję najczęściej do kaczki lub gęsi. W towarzystwie klusek śląskich i dobrze wypieczonego drobiu smakuje doskonale. Bardzo lubię odgrzewać ją na łyżce tłuszczu pozostałego po pieczeniu :) Dzięki dodatkowi octu jabłkowego kapusta ma przepiękny kolor i wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Smacznego :)
Kapusta czerwona zasmażana
[przepis]
niewielka główka czerwonej kapusty
2 cebule cebula
2 jabłka (koniecznie kwaskowe)
3 łyżki oleju
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
[/przepis]
- Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować do miękkości, co powinno zająć ok. 35 minut.
- Gdy kapusta jest już miękka odlać wodę.
- W tym czasie pokroić drobno cebulę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko ją osolić i smażyć do zeszklenia.
- Dodać jabłka i kapustę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Przesmażyć razem ok. 15 minut, często mieszając.
Komentarze