Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki

Kapusta czerwona zasmażana

Kapustę czerwoną zasmażaną podaję najczęściej do kaczki lub gęsi. W towarzystwie klusek śląskich i dobrze wypieczonego drobiu smakuje doskonale. Bardzo lubię odgrzewać ją na łyżce tłuszczu pozostałego po pieczeniu :) Dzięki dodatkowi octu jabłkowego kapusta ma przepiękny kolor i wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Smacznego :)

Kapusta czerwona zasmażana

[przepis]

niewielka główka czerwonej kapusty

2 cebule cebula

2 jabłka (koniecznie kwaskowe)

3 łyżki oleju

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

[/przepis]

  1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gotować do miękkości, co powinno zająć ok. 35 minut.
  3. Gdy kapusta jest już miękka odlać wodę.
  4. W tym czasie pokroić drobno cebulę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko ją osolić i smażyć do zeszklenia.
  6. Dodać jabłka i kapustę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Przesmażyć razem ok. 15 minut, często mieszając.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *