Jeśli chcesz zatrzymać ten wyjątkowy aromat przez cały rok i cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kwiatów czarnego bzu to właśnie nadszedł moment, by zrobić w domu własny syrop z kwiatów czarnego bzu. Doskonale gasi pragnienie latem. Podaję go w wodą gazowaną, lodem, cytryną i ulubionymi ziołami, np. werbeną lub miętą.
Zimą doskonale się sprawdzi jako naturale wzmocnienie organizmu i środek napotny w okresie nasilonych przeziębień. Kwiaty zbieram w suchy dzień. Wybieram miejsca oddalone od natężonego ruchu, tak by były pozbawione zanieczyszczeń. Zbieram je do koszyka, a następnie w domu rozkładam na dużym stole i zostawiam na godzinę, by dać szansę wszelkim przypadkowym rezydentom na opuszczenie kwiatów.
Potem odcinam zielone łodyżki i wrzucam kwiaty do garnka, w którym będę przygotowywała syrop. Chodzi o to, by zachować jak najwięcej pyłku z kwiatów.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
[przepis]
80 kwiatów (baldachów) czarnego bzu
2 kg cukru
sok z 4 cytryn
[/przepis]
- Kwiaty rozłożyć na płaskiej powierzchni i zostawić na godzinę.
- Po tym czasie odciąć zielone łodygi. Najlepiej zrobić to bezpośrednio nad garnkiem, w którym będzie przygotowany syrop, aby zachować jak największą ilość pyłku.
- Do drugiego garnka wsypać cukier, wlać 2 litry wody oraz sok cytrynowy.
- Ugotować syrop i wrzącym zalać kwiaty. Wymieszać kwiaty z syropem przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Każdego dnia syrop należy przemieszać.
- Gotowy syrop przecedzić przez sitko wyłożone gazą i doprowadzić do wrzenia. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i zakorkować.
Komentarze
uwielbiam! zawsze na urodziny mojej córki w sierpniu serwuję lemoniade z dodatkiem tego soku :)
Oj tak, u nas to samo :) Też mam urodziny w sierpniu :)
Juz nastawiony :)
Super!!!
Magdalena Podlewska to jest mega!! :D
A gdzie ja tutaj kwiaty bzu dostanę?! :D
u mnie pod domem :D szkoda tylko, ze zanieczyszczenie powietrza przekracza tu normy europejskie :D
Daria, zgadzam się :)
No właśnie… Znajdź jakaś dobra miejscówkę – dobra w tym jestes i mozemy kucharzyc :D
Lucyna, jakbyś miała ochotę to pamiętaj, że wiem gdzie rośnie piękny bez ;-)
Mówisz Karolka o tym co ostatnio zrywałyśmy😜?
O tym :-P ;-)
I co Lucyna, wiesz gdzie rośnie piękny bez?
Zrobiony i codziennie pijemy juz wysmienita lemoniade z cytryna :)
Pychota :)
kilka dni temu nastawiłam a dzisiaj zlałam do butelek:)
Próbowałaś? Dobry?
Lawendowy Dom mąż posmakował mówi, ze pycha :) chciałam zostawić na jesień czy zimę ale jedną buteleczkę otworzę :)
Robię właśnie zapasy z bzu na przyszły sezon:-)
Bardzo dobrze! A co jeszcze Olu robisz poza syropem?
Można ususzyć kwiaty bzu i lipy,będą jak znalazł do zimowej herbatki na przeziębienie;-)
U mnie czeka na zlanie do słoiczków :)
:))))
A ja nie znoszę sam zapach mnie odrzuca
Nie każdemu musi odpowiadać. To normalne
Niestety nie potrafię się przekonac
Cudowny niezapomniany smak :-) U mnie już w słoiczkach.
Będzie w sam raz na pochmurne dni :)
Syrop do mnie nie przemawia, ale chcę zrobić konfiturę z kwiatami bzu i truskawkami. Robiłyście?
Służę przepisem: http://lawendowy-dom.com.pl/dzem-z-truskawek-i-kwiatow-czarnego-bzu/
Ja zrobilam w zeszly weekend. Rowniez nalewki z bzu :)
O mamusiu, nalewki Ci zadroszczę!!!
Właśnie dziś robimy! A wczoraj były kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym <3 :)
Uwielbiam te placki z bzem. Super sprawa :)
Ja też zrobiłam, ale w tym roku trochę inaczej. Najpierw macerowałam kwiaty 2 dni w chłodnej, zakwaszonej wodzie, przecedziłam, podgrzałam do 80 stopni, dodałam cukier i rozlałam do słoiczków. Uzyskałam syrop o pięknej, jasnej barwie :)
pierwszy raz to zrobię, ciekawi mnie jaki to smak???
Nie trzeba tego syropu pasteryzować? Ile może sobie siedzieć w tych butelkach-mozna to spokojnie zostawić na zimę?
U mnie już też w trakcie robienia. Pierwszy raz w życiu :)
witam.ile wytrzymają takie zakorkowane butelki z syropem?nie trzeba ich pasteryzowac dodatkowo?pozdrawim
Trzeba pasteryzować 😊
oj w przyszłym roku to już na pewno zrobię ten syrop bo miejscówkę mam w miarę proekologiczną, materiał do przerobienia rośnie niedaleko…więc tylko zrobić nie ma komu…ale się poprawię :) Jaką wodę stosujecie? Mineralną czy prosto z kranu? Ja mam filtr domowy więc chyba taka woda będzie ok?
chodziło mi o filtr domowy montowany pod ujęciem wody w kuchni – dla mnie ważne jest aby mieć w domu smaczną i zdrową wodę.
Dopiero zaczyna kwitnac.Wczoraj lalo caly dzien wiec chyba jutro- pojutrze dopiero :)
To moj ulubiony syrop Zawsze robilam go z cukrem, ale zastanawiam sie, czy ksylitol dalby rade go zakonserwowac? Albo czy moze tylko z cytryna?
Mój zrobiony :) dodaję mniej cukru,a oprócz cytryn dodaję goździki i jabłko…
A w jakiej proporcji? Ile cukru?
O Jacek robimy
O!
Od listopada przez całą zimę piję herbatę z sokiem z czarnego bzu.
Zrobiony…
Najlepszy ! W herbacie i … Piwie :D