Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru to smak lata zamknięty w słoiku. Wybieram do niego niewielkie, aromatyczne i dojrzałe truskawki, o które obecnie nietrudno. Rabarbar i truskawki to połączenie idealne. Smacznego :)
Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru
[przepis]
500 g truskawek
500 g rabarbaru
500 g cukru (u mnie brązowy)
opakowanie żelfixu 2:1
[/przepis]
- Truskawki umyć, osuszyć na sitku, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców).
- Rabarbar umyć, pokroić na plasterki grubości ok. 1 ½ cm.
- Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i żelfix.
- Zamieszać i odstawić na godzinę, aby owoce puściły sok.
- W tym czasie przygotować słoiki. Umyć je dokładnie, nie zapominając o pokrywkach i wyparzyć.
- Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować ok. 5-7 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Przelać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Komentarze
Piękna sukienka i kolor włosów
Bardzo dziękuję ❤️
Zdjęcia w tym wpisie są prześliczne!