Bardzo intensywna, esencjonalna w smaku, o niezwykle bogatym warzywnym aromacie – taka właśnie jest domowa vegeta. Doskonale się sprawdzi do przyprawiania wszelkich zup, sosów lub zapiekanek. Genialnie prosta w przygotowaniu i wbrew pozorom nie jest ani szczególnie praco, ani czasochłonna. Moją mieszankę warzywną suszę w piekarniku, ale oczywiście równie dobrze możesz to zrobić w suszarce do warzyw. Możesz skomponować własny ulubiony smak, wzbogacając mieszankę o suszone grzyby, paprykę, lub dodając pieprz, ziele angielskie lub liść laurowy. Pyszna sprawa!
Domowa vegeta
[przepis]
8 marchewek
5 pietruszek
seler średniej wielkości
2 cebule
por (biała część)
2 pęczki natki pietruszki
pęczek lubczyku (użyłam lubczyku doniczkowego)
2 łyżki soli
łyżka kurkumy
[/przepis]
- Przygotować dwie blachy do pieczenia. Na każdej równomiernie rozsypać łyżkę soli.
- Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście ułatwić sobie zadanie rozdrabniając je w mikserze z odpowiednią przystawką.
- Cebulę i pora bardzo drobno posiekać. Rozłożyć warzywa na obu blachach.
- Wstawić do piekarnika nastawionego na 80 stopni, z włączoną funkcją góra i dół. Aby umożliwić odchodzenie wilgoci podczas suszenia, drzwi piekarnika pozostawić lekko uchylone. Ja wsadzam w nie trzonek drewnianej łyżki.
- Suszyć ok. 6 godzin. Pod koniec suszenia na warzywa wyłożyć posiekaną pietruszkę i lubczyk.
- Gotową mieszankę zmiksować partiami z dodatkiem kurkumy i gotowe.
Komentarze
Edyta Żera znów coś dla ciebie. Tak zresztą masa fajnych przepisów dla tych „bez”
Polecam dziewczynki :)
koniecznie musze wypróbować!! :)
Fajna sprawa :)
Świetne!
Joasiu, świetne i proste, warto zrobić :)
Lawendowy Dom I zrobię 😄
❤️
Ta sklepowa bardzo niezdrowa, dziękuję za przepis
Angelika Kozakiewicz
Super zrobię jeszcze dzis
Agnieszka Krzosek :)
Dzięki 😊
Urszula
Anna Cz
Paulina Naściszewska coś dla Ciebie
Hahahaha 😊
Ooo, super, zrobię!
Super
Od lat robię z przepisu z bloga passionfruit. Tylko z gotowej suszonej włoszczyzny, paczka 100g kosztuje ze 2 zł. Jak mam kupić zwykłe, nie eko warzywa plus tyle prądu….to mi taniej wychodzi.
A gdzie kupić suszoną włoszczyznę? Nie widziałam ;/
Przepraszam, a gdzie Pani kupuje taką włoszczyznę?
W każdym zwykłym sklepie spożywczym. mieszkam w niedużej miejscowości i bez problemu kupuje. Włoszczyzna suszona po prostu :-)
Najpierw mielę te warzywa w blenderze z ostrzem w kształcie S, albo kielichowym może być nawet młynek do kawy, ale nie na zupełny pył. Daje 3 łyźeczki soli, po 1 łyżeczce cukru, słodkiej papryki,kurkumy, czosnku granulowanego, cebuli suszonej, pietruszki, lubczyku, pół łyżeczki pieprzu.
Dziękuję, na pewno skorzystam z tego przepisu :-)
A można suszyć w suszarce do grzybów?
A z tej porcji podanej tego wychodzi ? 1 słoik ? Jaka data przydatności ?
a do czego tego się używa? Proszę sie nie.śmiać, nigdy nie używałam zwyczajnej wegety, u mnie w domu rodzinnym też nie to ja po prostu nie wiem. Za to kostkę rosolowa robie od lat sama i to jest super ekstra opcja :)
Można coś więcej na ten temat? Przepis może? :-)
Wyszłam od tego przepisu a teraz to już daję co mi pod rękę podleci (np w sezonie na włoszczyznę to szedł cały wiecheć liści selera ;) ) . RObota brudna i paskudna, ale jaki efekt! http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html
Ja robię taką i uwielbiam
Dopisuje do listy „obowiązkowo do zrobienia” 😊Świetny przepis, dziekuje!!
A gdzie glutaminian sodu?
Bardzo dobry pomysł. Zapisuję, będę robić!
No w końcu muszę :)
Fantastyczny przepis
Zrobiłam dziś.;)
Super :-)
Ooo super pomysł. Ja zawsze kupuję suszoną włoszczyznę, ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Nie używam sztucznych dodatków typu „kogutek”. U Ciebie Beato zawsze fajne inspiracje :)
A ja z okazji drugich urodzin synka zapodałam tort kokosowo-malinowy na kakaowym biszkopcie. zapraszam :)
http://batirulez.blogspot.com/2017/01/tort-kokosowo-malinowy-na-kakowym.html
W ilu stopniach suszyć:
Jak domowa wegeta to ta sól chyba niepotrzebna, bo z tym przecież walczymy w kupnych :)
Sól jest naturalnym konserwantem (a w przeciwieństwie do sklepowych nie jest głównym składnikiem na pierwszym miejscu), więc dzięki niej możemy być spokojni, że vegeta dłużej postoi bez żadnych niespodzianek ;-)
Świetny pomysł :) Prosta w przygotowaniu i pyszna :)
Też robię od lat. Super sprawa. Ja dodaję jeszcze kurkumę, pieprz, zmielone liście laurowe z zielem angielskim, trochę czosnku suszonego i papryki mielonej no i oczywiście dobrej jakości sól. Warzywa po ususzeniu nie mielę tylko tylko rękoma kruszę. Bardzo polecam wypróbować 😄