Domowa vegeta

22 stycznia 2017, 15:14 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory | 44
Domowa vegeta

Bardzo intensywna, esencjonalna w smaku, o niezwykle bogatym warzywnym aromacie – taka właśnie jest domowa vegeta. Doskonale się sprawdzi do przyprawiania wszelkich zup, sosów lub zapiekanek. Genialnie prosta w przygotowaniu i wbrew pozorom nie jest ani szczególnie praco, ani czasochłonna. Moją mieszankę warzywną suszę w piekarniku, ale oczywiście równie dobrze możesz to zrobić w suszarce do warzyw. Możesz skomponować własny ulubiony smak, wzbogacając mieszankę o suszone grzyby, paprykę, lub dodając pieprz, ziele angielskie lub liść laurowy. Pyszna sprawa!

Domowa vegeta

8 marchewek

5 pietruszek

seler średniej wielkości

2 cebule

por (biała część)

2 pęczki natki pietruszki

pęczek lubczyku (użyłam lubczyku doniczkowego)

2 łyżki soli

łyżka kurkumy

  1. Przygotować dwie blachy do pieczenia. Na każdej równomiernie rozsypać łyżkę soli.
  2. Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można oczywiście ułatwić sobie zadanie rozdrabniając je w mikserze z odpowiednią przystawką.
  3. Cebulę i pora bardzo drobno posiekać. Rozłożyć warzywa na obu blachach.
  4. Wstawić do piekarnika nastawionego na 80 stopni, z włączoną funkcją góra i dół. Aby umożliwić odchodzenie wilgoci podczas suszenia, drzwi piekarnika pozostawić lekko uchylone. Ja wsadzam w nie trzonek drewnianej łyżki.
  5. Suszyć ok. 6 godzin. Pod koniec suszenia na warzywa wyłożyć posiekaną pietruszkę i lubczyk.
  6. Gotową mieszankę zmiksować partiami z dodatkiem kurkumy i gotowe.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

44 odpowiedzi na “Domowa vegeta”

  1. Edyta Żera znów coś dla ciebie. Tak zresztą masa fajnych przepisów dla tych „bez”

  2. koniecznie musze wypróbować!! :)

  3. Ta sklepowa bardzo niezdrowa, dziękuję za przepis

  4. Mon Sen pisze:

    Angelika Kozakiewicz

  5. Super zrobię jeszcze dzis

  6. Paulina Naściszewska coś dla Ciebie

  7. Maria Mendyk pisze:

    Ooo, super, zrobię!

  8. Anna Kacprzyk pisze:

    Od lat robię z przepisu z bloga passionfruit. Tylko z gotowej suszonej włoszczyzny, paczka 100g kosztuje ze 2 zł. Jak mam kupić zwykłe, nie eko warzywa plus tyle prądu….to mi taniej wychodzi.

  9. Dziękuję, na pewno skorzystam z tego przepisu :-)

  10. A można suszyć w suszarce do grzybów?

  11. Anna Gonet pisze:

    A z tej porcji podanej tego wychodzi ? 1 słoik ? Jaka data przydatności ?

  12. a do czego tego się używa? Proszę sie nie.śmiać, nigdy nie używałam zwyczajnej wegety, u mnie w domu rodzinnym też nie to ja po prostu nie wiem. Za to kostkę rosolowa robie od lat sama i to jest super ekstra opcja :)

  13. Ja robię taką i uwielbiam

  14. kasiamamafranka pisze:

    Dopisuje do listy „obowiązkowo do zrobienia” 😊Świetny przepis, dziekuje!!

  15. A gdzie glutaminian sodu?

  16. Bardzo dobry pomysł. Zapisuję, będę robić!

  17. Bati pisze:

    Ooo super pomysł. Ja zawsze kupuję suszoną włoszczyznę, ale chętnie wypróbuję Twój przepis. Nie używam sztucznych dodatków typu „kogutek”. U Ciebie Beato zawsze fajne inspiracje :)

    A ja z okazji drugich urodzin synka zapodałam tort kokosowo-malinowy na kakaowym biszkopcie. zapraszam :)
    http://batirulez.blogspot.com/2017/01/tort-kokosowo-malinowy-na-kakowym.html

  18. Ania Tys pisze:

    W ilu stopniach suszyć:

  19. Izunia2007 pisze:

    Jak domowa wegeta to ta sól chyba niepotrzebna, bo z tym przecież walczymy w kupnych :)

    • Maks pisze:

      Sól jest naturalnym konserwantem (a w przeciwieństwie do sklepowych nie jest głównym składnikiem na pierwszym miejscu), więc dzięki niej możemy być spokojni, że vegeta dłużej postoi bez żadnych niespodzianek ;-)

  20. Świetny pomysł :) Prosta w przygotowaniu i pyszna :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *