Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Prosta instrukcja krok po kroku.

Jak zrobić domowe suszone pomidory pisałam już w Lawendowym Domu kilkukrotnie. Wciąż pojawia się sporo pytań na ten temat, więc dziś przedstawiam prostą, sprawdzoną przez nas wielokrotnie instrukcję krok po kroku. Zaczynamy zabawę od czerwonego, świeżego pomidora, by finalnie cieszyć się słoiczkiem suszonych pomidorów z delikatnym aromatem ziół i czosnku.

domowe-suszone-pomidory-przepis_05

Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie

  • Kup pomidory odmiany Lima. Charakteryzują się podłużnym kształtem, małą ilością soku i pestek, za to dużą ilością miąższu. Na początek proponuję 4 kg. Po przekrojeniu powinny się zmieścić na blachy dostępne w standardowym wyposażeniu piekarnika.
  • Umyj pomidory, przekrój wzdłuż na pół.

domowe-suszone-pomidory-przepis_01

domowe-suszone-pomidory-przepis_02

  • Ułóż na blachach. Sporo osób na tym etapie wydrąża pomidory z pestek. My tego nie robimy, bo pestki nam w niczym nie przeszkadzają. Wybór zostawiam Tobie.
  • Wstaw blachy z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 100 st.C z włączonym termoobiegiem. Pozostaw drzwiczki piekarnika lekko uchylone, by woda, która będzie odparowywać miała swobodne ujście.
  • Co jakiś czas zajrzyj do piekarnika i wyjmij pomidory, które się ususzyły.

domowe-suszone-pomidory-przepis_03

  • Na zalewę przygotuj: olej lub oliwę, sól, czosnek, zioła
  • Wysterylizuj słoiki.
  • Do słoików włóż ususzone pomidory, czosnek, zioła i sól. Możesz też dodać odrobinę octu winnego jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak. Pomidory ułóż dość ciasno do ¾ wysokości słoika.

domowe-suszone-pomidory-przepis_04

  • Podgrzej olej, ale uważaj, żeby go nie zagotować.
  • Zalej pomidory olejem centymetr ponad ich poziom.
  • Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw na noc. Nie musisz ich pasteryzować. Tak przygotowane pomidory wytrzymają spokojnie do następnego sezonu na pomidory.

domowe-suszone-pomidory-przepis_09

domowe-suszone-pomidory-przepis_07

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

U mnie po 4 godzinach straciły 1/4, może 1/3 wody :(. Właśnie podkręciłam piekarnik na 115 st – może będzie szybciej. Mój piekarnik nienpracuje przy uchylonych drzwiczkach więc uchylam je co kilka, kilkanaście minut, żeby wypuścić parę.

Co roku, od 15 lat, sama suszę pomidory. Zwykle około 50 kg. Mój przepis różni się tym, że ja pomidor solę przed włożeniem do piekarnika. I to całkiem sporo solę. Sól wyciąga wilgoć z pomidora. Piekarnik pracuje przez tydzień w trybie 20h/4h odpoczynku na mój sen A potem jest uczta przez rok!

ja wydrążone suszyłam w suszarce ,ale czy połówki tez wysusze muszę spróbować jak to będzie , chyba ,że ktos ma doświadczenie z suszeniem połówek w suszarce ?

Mam jeden problem – mój piekarnik na zabezpieczenie przed otwieraniem drzwiczek i przez cały czas, nawet lekko uchylony wyje jak potępieniec,
czy można wobec tego suszyć w zamkniętym piekarniku z włączonym termoobiegiem ? Czy ktoś próbował taka wersję ?
A co z suszarką do grzybów – czy można suszyć pomidory ? jak długo ? Jak poznać, że to już ? czy solić przed suszeniem?
Może ktoś poradzi, bo suszone pomidory b. lubię i wydaję majątek na kupno gotowego produktu

Czasem warto zrobić coś swojego, zamiast znowu kupować w markecie. I wygląda na to, że ten przypadek jest na to idealnym przykładem :-) Trzeba przetestować.

Czy takie pomidory mogą stać w szafce czy muszą w lodówce? W lodówce olej 'zastygnie’.. i jeśli w szafce to ile czasu mogą stać ? Wolałabym zrobić jeden wielki sloj niż kilka małych.. poradzcie proszę :) !