Jak zrobić domowe suszone pomidory pisałam już w Lawendowym Domu kilkukrotnie. Wciąż pojawia się sporo pytań na ten temat, więc dziś przedstawiam prostą, sprawdzoną przez nas wielokrotnie instrukcję krok po kroku. Zaczynamy zabawę od czerwonego, świeżego pomidora, by finalnie cieszyć się słoiczkiem suszonych pomidorów z delikatnym aromatem ziół i czosnku.
Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie
- Kup pomidory odmiany Lima. Charakteryzują się podłużnym kształtem, małą ilością soku i pestek, za to dużą ilością miąższu. Na początek proponuję 4 kg. Po przekrojeniu powinny się zmieścić na blachy dostępne w standardowym wyposażeniu piekarnika.
- Umyj pomidory, przekrój wzdłuż na pół.
- Ułóż na blachach. Sporo osób na tym etapie wydrąża pomidory z pestek. My tego nie robimy, bo pestki nam w niczym nie przeszkadzają. Wybór zostawiam Tobie.
- Wstaw blachy z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 100 st.C z włączonym termoobiegiem. Pozostaw drzwiczki piekarnika lekko uchylone, by woda, która będzie odparowywać miała swobodne ujście.
- Co jakiś czas zajrzyj do piekarnika i wyjmij pomidory, które się ususzyły.
- Na zalewę przygotuj: olej lub oliwę, sól, czosnek, zioła
- Wysterylizuj słoiki.
- Do słoików włóż ususzone pomidory, czosnek, zioła i sól. Możesz też dodać odrobinę octu winnego jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak. Pomidory ułóż dość ciasno do ¾ wysokości słoika.
- Podgrzej olej, ale uważaj, żeby go nie zagotować.
- Zalej pomidory olejem centymetr ponad ich poziom.
- Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw na noc. Nie musisz ich pasteryzować. Tak przygotowane pomidory wytrzymają spokojnie do następnego sezonu na pomidory.
Komentarze
Uwielbiam:):)
Suszyłaś już Natalia w tym roku?
Tak:) i to według Pani przepisu:)) wyszły przepyszne:))
Ale mi miło :))))))))
:))
Ile czasu mniej wiecej trwa suszenie?
Ile sloiczkow powinnam otrzymać z 4 kg pomidorów? Domyślam sie ze nie więcej niż 2 ;-)
Takich maluchów jak na zdjęciu to z pięć.
Super! Dziękuje ślicznie! Robię :-)
Mi wchodzi 1kg do 200ml słoika, a nie suszę na wiór ;)
20 kg już niebawem w sloikach
Super!!!!
Robie od lat takie ale przepis modyfikowalam przez lata sama a tu proszę znajduje identyczny są cudownie pyszne
Ja się przymierzam do debiutu ale proszę o informację jak długo suszymy?
Aż będą suche. Zależy od wielkości i ilości soku, który musi odparować.
Ale mniej więcej ile to czasu zajmuje? Raczej 1 godzinę czy 10?
To zależy od pomidorków, czasem 3 godz a czasem 5 godz.
U mnie po 4 godzinach straciły 1/4, może 1/3 wody :(. Właśnie podkręciłam piekarnik na 115 st – może będzie szybciej. Mój piekarnik nienpracuje przy uchylonych drzwiczkach więc uchylam je co kilka, kilkanaście minut, żeby wypuścić parę.
myslę, że to długotrwały i nie czarujmy sie drogi proces:(
Aleksandra Majka róbcie z Irena
Uwielbiam
DANKE für das REZEPT
habe es mir gleich abgespeichert
habe so viele TOMATEN im GARTEN
wünsche noch einen schönen ABEND
bis bald die BIRGIT aus TIROL
U mnie juz zrobione pomidory suszone i nie tylko pomidory
Co roku, od 15 lat, sama suszę pomidory. Zwykle około 50 kg. Mój przepis różni się tym, że ja pomidor solę przed włożeniem do piekarnika. I to całkiem sporo solę. Sól wyciąga wilgoć z pomidora. Piekarnik pracuje przez tydzień w trybie 20h/4h odpoczynku na mój sen A potem jest uczta przez rok!
A z jakimi ziołami? ;)
Ja tez solę przed włożeniem do piekarnika, a z ziół dodaje suszoną bazylię i oregano.
Bazylia z krzaka i czosnek
Kończę 1. słoik. Jeść :)
Jakie zioła powinnam umieścić w słoiczkach? Powinny być świeże czy suszone? W ta sobotę robię pierwsze słoiki w życiu!
Lawendowy Dom a jakich ziół użyć? Bazylia? Co jeszcze?
mam i ja :-)
Do czego można wykorzystać później tak ususzone pomidory?
Dobra, robię bo uwielbiam je :)
ja wydrążone suszyłam w suszarce ,ale czy połówki tez wysusze muszę spróbować jak to będzie , chyba ,że ktos ma doświadczenie z suszeniem połówek w suszarce ?
Renata Kulasza coś dla Ciebie i dla mnie:)
no pewnie, robimy :)
Musza byc, niezastapione
A jakiej oliwy używasz? Mam urodzaj koktajlowych, może bym coś ususzyła :)
O proszę. Przepis wart przetestowania. Bardzo lubię takie rozwiązania. Szczególnie z pomidorami w tle;)
Uwielbiam. Robię je zgodnie z tym przepisem od dwóch lat i zawsze robią furorę
A co mi tam- zrobię!
Gabriela
nigdy nie robiłam ale teraz napewno spróbuję :) uwielbiam suszone pomidory❤
Czy w średniowiecznym piekarniku bez termoobiegu też się uda ?
Mam jeden problem – mój piekarnik na zabezpieczenie przed otwieraniem drzwiczek i przez cały czas, nawet lekko uchylony wyje jak potępieniec,
czy można wobec tego suszyć w zamkniętym piekarniku z włączonym termoobiegiem ? Czy ktoś próbował taka wersję ?
A co z suszarką do grzybów – czy można suszyć pomidory ? jak długo ? Jak poznać, że to już ? czy solić przed suszeniem?
Może ktoś poradzi, bo suszone pomidory b. lubię i wydaję majątek na kupno gotowego produktu
Ile oleju/oliwy potrzeba na proporcje z przepisu?
Ile oleju/oliwy powinnam przygotować na tę porcję pomidorów?
Pomidory ususzyłam zgodnie z instrukcją, jutro pójdę po śliczne słoiki i będę wekować :)
Czasem warto zrobić coś swojego, zamiast znowu kupować w markecie. I wygląda na to, że ten przypadek jest na to idealnym przykładem :-) Trzeba przetestować.
Czy takie pomidory mogą stać w szafce czy muszą w lodówce? W lodówce olej 'zastygnie’.. i jeśli w szafce to ile czasu mogą stać ? Wolałabym zrobić jeden wielki sloj niż kilka małych.. poradzcie proszę :) !
Jeżeli zdecyduję się na mrożenie pomidorów to po rozmrożeniu partii zalewam też gorącą oliwą czy może być zimna?
Nigdy jakoś nie pomyślałem, aby zrobić suszone pomidory własnoręcznie :) Dzięki za porady