Kiszona marchewka to doskonała surówka w okresie zimowym. Kiszonki warto jeść szczególnie zimą, o czym trąbią wokół lekarze i dietetycy. Podnoszą odporność w okresie, gdy jesteśmy szczególnie narażone na zachorowania na wszelkie odmiany kataralno-kaszlowych infekcji. Zawierają mało kalorii, za to całą masę witamin i minerałów. Są bogate w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także regulują przemianę materii. O ile w naszym zimowym menu często pojawia się kapusta kiszona lub ogórki, to zapominamy, że kisić możemy też inne warzywa. Jakiś czas temu pokazywałam, jak zrobić kwas z buraków. Produktem ubocznym takiego kiszenia są kiszone buraczki, genialny dodatek do sałatek, pieczonych ryb, czy kanapek. Dziś przedstawiam kiszoną marchewkę, równie prostą w przygotowaniu jak buraki. Taka marchewka doskonale smakuje lekko skropiona oliwą, posypana siekaną dymką i doprawiona świeżo mielonym pieprzem. Można ją podawać w kanapkach, ale też w najróżniejszych zimowych surówkach. A kwas pozostały po kiszeniu można pić sam lub zmieszany pół na pół z kwasem z buraków.
Kiszona marchewka
[przepis]
2 kg marchewki
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 l przegotowanej, ciepłej wody
4 czubate łyżki soli
[/przepis]
- Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Użyłam do tego przystawki do robota kuchennego i praca poszła błyskawicznie.
- Do wyparzonego wcześniej słoja lub kamionkowego naczynia włożyć marchewkę, przekładając je czosnkiem, listkami i zielem.
- Rozpuścić sól w wodzie, zalać marchewkę.
- Przycisnąć z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, tak, by marchewka była przykryta płynem.
- Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Moja marchewka był gotowa po 7 dniach.
- Gdy jest już odpowiednio ukiszona, należy zakończyć proces fermentacji. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
Przepis na kwas z buraków i kiszone buraki znajduje się tu.
Komentarze
a skad wiadomo, ze marchewka ma juz dosc?
Próbujesz. Jak Ci smakuje, to ma już dość ;)
Ciekawa propozycja, dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję :) a co jeszcze można w ten sposób ukisić ?
Możesz robić np. mieszanki typu kalafior, marchewka, papryka. U nas hitem są kiszone buraki no i marchewka.
Dziękuję :)
Dodam, że kiedyś widziałam na rynku kiszona kapustę w całości, kiszona czerwona kapustę poszatkowaną, czosnek kiszony w całości (pycha) a w tv widziałam program, w którym pan, staruszek z pewnej wsi pokazywał jak to kiszono szatkowaną białą kapustę w beczkach wraz z jabłkami w całości :)
na Podlasiu z liści kiszonej w całości kapusty robi się gołąbki :) kiszona marchewka pychaaa
Nie wiedziałam,że marchewkę można kisić . Ciekawy pomysł!
Ciekawy, prosty i zdrowy :)
Dziekuje za przepis
Pierwsze skojarzenie kiedy ujrzalam ten sloik z marchewka to- Hiszpania ;) Tam jednak jej nie kisza, a zaprawiaja w jakis dziwny sposob z oliwa i czosnkiem, co smakuje wprost niebiansko! Moja intuicja mi mowi, ze w wersji ukiszonej tez bedzie swojego rodzaju odlot ;) W takim razie kto nie wyprobuje ten nie je. Dziekuje za przepis @->->>–
Bardzo proszę Grażynko :)
Marchewka kiszona jest swietna, podobnie jak kalarepa, rzodkiew i jablka:)
Super prosty sposób na urozmaicenie diety, pozdrawiam serdecznie!
Ja tak robiłam podobnie w jednym słoiku różne warzywa, marchewki, ogórki, cebulkę, cukinię, paprykę. Potrzebowałam na szybko to zamarynowalam je i miałam po ok 3 godzinach gotowe chrupadełko . A teraz zrobię te warzywa Twoim sposobem, o Beato
A jak zamarynowałaś Agnieszko? Zaciekawiłaś mnie :)
Tak jak każda marynata, ocet, woda, gorczyca, cukier. Warzywa kroisz w słupki, piórka, plasterki, wrzucasz koperek, pietruszkę, co lubisz. Przepis u J. Olivier kiedyś znalazłam. Poszukam w papierach i jak będzie to podam.
Pozdrawiam
JASNE
Jak długo marchewka może być używana po ukiszeniu?
Jaaaaa!
Jutro robię , bardzo lubię kiszonki. :)
Kiszonki są super!
Warto spróbować. Zrobiłam wielowarzywną kiszonkę – wyszła super. Kiszę też kapustę z warzywami (kiszonka klasztorna) – też bardzo dobra. Lubię kiszonki i kuchenne eksperymenty.
Maria, jakie warzywa dałaś do kiszonki wielowarzywnej?
Buraczki, młodą cukinię, ogórki (małe), paprykę, do smaku ostrą paprykę, a ponadto chrzan, koper, czosnek, gorczycę i sól. Wszystko zalałam wrzącą wodą i zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i po wystygnięciu – do piwnicy.Trzeba poczekać 3-4 tygodnie. Ale warto.
O rety! Muszę ją mieć uwielbiam takie smaki
:)))
Na pewno spróbuję :) A nie masz może dobrego przepisu na zakwas na żurek??
Proszę :) http://lawendowy-dom.com.pl/domowy-zakwas-na-zurek/
Serdecznie dziękuję!! :)
Oj tak kiszonki to i ja uwielbiam;)
kochana, ja z Tobą na razie kiszę buraki i jestem ZAKOCHANA <3 coś pysznego!! zakwas i same buraki też <3
My też wcinamy buraki kiszone nałogowo, popijając kwasem :)
Pyyyycha 😊❤
oj taaak!!!!! super!
:)
Pycha!!!
Sylwia Brachman robimy?
Ja??? Przeca ja mam totalnie 2 lewe ręce w kuchni :((((
E tam 😀to proste 😀
Dla mnie kuchnia to czysty medżik :p ale jak wesprzesz… :)
Sylwia, marchewkę można kroić nawet lewą ręką ;)
Dobra – zrobię, ale jak zepsuję to wyślę jednej z Was na degustację :)
Robię :))Wyglada smakowicie
Super!
Uwielbiam wszystko co kwaśne, więc i kiszone. Świetny pomysł z marchewką!
Fajnie podkręca smak nawet zwykłych kanapek :)
Ostatnio kiszę nałogowo kapustę, czyli tak bardziej tradycyjnie. Z chęcią ukiszę też marchewkę :)
A ja bym kapustę ukisiła, mam ochotę na taką domową :)
Robię !
Super,smaczne!,
Wyglada smakowicie-zwlaszcza dla kobitki w ciąży! Już zakupiłam 2 kg marchewki, tylko mam pytanie odnosnie grubosci plasterkow-też będę korzystała z przystawki do robota – używała Pani tej która kroi grubiej czy cieniej? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam! ☺
Kisze z burakami razem inne warzywa:-) marchew, seler, pietruche, kapuche, dodaje czosnek, imbir, chili, czasem chrzan i por:-) Na sezon zimowy rewelacja:-)
Super pomysł !!
nie robiłam
Super zrobię na 100%
Wyskakuje mi ten przepis kolejny dzien. No to kupilam marchewke. Moze ogarne, choc troche dziwny ten pomysl dla mnie.
jaki duży słoik musi być na te 2 kg marchwi? ;)
Właśnie wstawiam i jestem bardzo ciekawa co wyjdzie :) Buraczki następne w kolejce !
Kisze wlasnie i ja.Ale mam wazne pytanie: skad wiadomo ze to Juz ?
witam
chcialabym zrobic troszke tych kiszonek ale nie mam duzej lodowki ani tez zimnej piwnicy .Może macie pomysł jak je przechowywać?
A ile taka kieszonka może postać i czy np jak zrobię je we wrześniu postoja do lutego?
Jaka może być przyczyna jeśli marchewka jest cały czas twarda?