Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / przetwory / Strona 2

Kategoria: przetwory

  • Desery | Kuchnia | przetwory

    Co na bazarze? Kupujemy śliwki!

    Słodkie, soczyste i dostępne w całej gamie jesiennych kolorów. Nie wiem jak u Was, ale na moim bazarze śliwki właśnie objęły rządy. Poniżej krótki przewodnik po odmianach, które trafiły dziś do mojego koszyka. Węgierka zwykła – drobny lub średniej wielkości owoc, o jajowatym lub wrzecionowatym kształcie. Miąższ jędrny, dość zwarty, ale łatwo oddziela się od… Czytaj dalej Co na bazarze? Kupujemy śliwki!

  • Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

    Liutenica wersja II i słów kilka o czubrycy

      Z czubrycą sprawa jest następująca. W Bułgarii, np. w domu moich teściów czubrycą nazywane jest zioło – nasz cząber i tyle, bez żadnych dodatków. Zbierane co roku przez teściową, suszone i zamykane w słoiku ma silny aromat i nadaje potrawom wyjątkowy smak. Ale jak to często bywa w handlu dostępne są różne cuda. W… Czytaj dalej Liutenica wersja II i słów kilka o czubrycy

  • Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

    Słodki czy ostry – przepis na domowy ketchup

    Sprawa jest dość osobista. Ja lubię średnio pikantny i dość słodki, taki jest właśnie ketchup z poniższego przepisu. Pomidorowe przetwory czas zacząć moi mili ☺ Miłego dnia! Domowy ketchup 4 kg pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 ml octu jabłkowego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka papryki chili Naciąć… Czytaj dalej Słodki czy ostry – przepis na domowy ketchup

  • Ciasta i ciasteczka | Desery | Kuchnia | przetwory

    Festiwal rabarbaru. Lubicie?

    W Lawendowym Domu kochamy rabarbar. W ogródku rośnie wielki krzak, a ja obrywam z niego gałązki, gdy tylko mam chęć na coś pysznego i lekko kwaskowego. Zapraszam Was na subiektywny wybór rabarbarowych pyszności. Co wybieracie? Crumble z rabarbarem Chłodnik malinowo – rabarbarowy Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem Konfitura z rabarbaru i truskawek Kompot z… Czytaj dalej Festiwal rabarbaru. Lubicie?

  • Kuchnia | przetwory

    Jak suszyć pomidory? Krok po kroku w pomidorowych oparach…

    Jeśli się zastanawiasz, jak suszyć pomidory w domu, to właśnie znalazłeś odpowiedź. Lawendowy Dom jak co roku o tej porze tonie w pomidorach! Kolejne partie poddawane są myciu, krojeniu i powolnemu suszeniu. A my chłoniemy ten cudowny pomidorowy, słodkawy zapach, który zdążył już się roznieść po wszystkich zakątkach domu. O suszeniu pomidorów w naszych, polskich… Czytaj dalej Jak suszyć pomidory? Krok po kroku w pomidorowych oparach…

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | przetwory | Przystawki | Wegetariańskie

    Ljutenica

    Wiecie, co to jest kef? Tak Bułgarzy określają stan najwyższego zadowolenia. …Wychodzę z ciepłego, krystalicznego morza. Pod stopami rozgrzany, miękki piasek, nade mną błękit w czystej postaci. Czuję lekki głód, sięgam do kosza ukrytego w cieniu parasola. Kanapka z kaszkawałem i ljutenicą zjedzona przy akompaniamencie szumu morskich fal. Prosta przyjemność. Mój prywatny kef. Gdy jesienią… Czytaj dalej Ljutenica

  • Kuchnia | przetwory | Walentynki

    Konfitura z żurawiny. J’ai descendu dans mon jardin….

    Nie potrafię przejść obojętnie obok skrzynek pełnych czerwonych żurawinowych kulek. Trudno wprost uwierzyć, że to natura stworzyła tą niezwykle żywą czerwień zamkniętą w błyszczących koralach i ofiarowuje nam ten skarb właśnie teraz, w najsmutniejszym miesiącu roku. Żurawinowych skarbów można użyć na wiele sposobów. Niedawno zachęcałam Was do upieczenia muffinków z żurawiną. Dziś coś równie prostego… Czytaj dalej Konfitura z żurawiny. J’ai descendu dans mon jardin….

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 Strona 2

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Fakty o lnie, których nie znałaś

Len to tkanina w 100% naturalna, która ma wyjątkową właściwość: zawsze czujesz się w niej świeżo. Gdy temperatura rośnie, jest gorąco i duszno, len jest doskonałym wyborem. Oto kilka faktów o lnie, których prawdopodobnie nie znałaś. Fakty o lnie, których nie znałaś Lnu nie trzeba prasować. Wystarczy tzw. greckie żelazko, czyli zwykły spryskiwacz z czystą… Czytaj dalej Fakty o lnie, których nie znałaś

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć