Właśnie kwitnie czarny bez. Na biało kwitnie, żeby była jasność.
Tylko teraz możecie zamknąć w słoiku aromat, na który trzeba będzie czekać cały rok. Słodki, intensywny zapach białych kwiatów jest idealnym towarzystwem dla dojrzałych truskawek. Na kilogram truskawek wystarczy ok. 10 kwiatostanów. Tu trzeba nieco wysiłku, by zdobyć kwiaty niezanieczyszczone spalinami. Po przyniesieniu do domu najlepiej rozłożyć je na ścierce i zostawić przynajmniej na godzinę, tak by mieszkańcy łąk mogli się wynieść. Po tym czasie dokładnie przejrzeć jeszcze raz kwiaty. Następnie oberwać kwiatki od zielonych galązek, co jest nieco nużące. Można sobie pomóc nożyczkami, wtedy będzie szybciej. Ostrzegam lojalnie, zapach podczas gotowania zwala z nóg. Miałam ochotę wyjeść zawartość garnka chochlą ;)
Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu
(skorzystałam z przepisu Izy z bloga Smaczna Pyza)
1 kg truskawek
10 kwiatostanów czarnego bzu
500 g cukru (użyłam brązowego)
opakowanie żelifixu 2:1
40 ml soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1. Truskawki umyć, odsączyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców).
2. Do miski włożyć truskawki, dodać cukier, żelfix, sok i skórkę z cytryny. Zamieszać i odstawić na 45 minut, aż truskawki puszczą sok.
3. W tym czasie przygotować kwiaty. Przejrzeć dokładnie, odrzucić te z mszycami. Oddzielić kwiatki od łodyżek.
4. Truskawki z cukrem przemieszać ponownie i przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie, często mieszając gotować 3 minuty, pilnując, by nie wykipiały.
5. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty i mieszać, aż piana na powierzchni zniknie.
6. Przelać dżem do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem, aż ostygną.
Jeśli wciąż macie apetyt na bez, tu znajdziecie przepis na kwiaty w cieście. Smacznego :)
Komentarze
Świetne jest też połączenie truskawek i szampana w formie dżemu :) polecam
???? czy można liczyć na jakiś przepis? truskawki i szampan kojarzą mi się tylko z filmem Pretty woman ;)
Ciekawy pomysł :)
chyba zaraz polecę narwać bzu! pychota! :)
Właśnie wylizuję talerzyk :)
A robiliście kiedyś dżem z truskawek z koniakiem??
Malgosia, poproszę pięknie o przepis :)
Jak wrócę do domu to chętnie podam sprawdza sie także z wiśniami, śliwkami w zasadzie ze wszystkimi owocami
Bardzo się cieszę, dziękuję za inspirację :)
W kwestii dżemu nie zależnie z jakich owoców mam jedna zasadę: smażę długo, powoli i dodaje jak naj mniej cukru. Koniak do owoców dodaje tuż przed wlaniem go do słoików ale rownież słoiki po wydarzeniu skrapiam koniakiem. Ilośc alkoholu zależy od ilości owoców i tak np na 5 słoików 200 mil dżemu z truskawek będziemy potrzebować ok szklanki koniaku, ja polecam courvoisier bo smakowo odpowiada mi najbardziej ale może być jakikolwiek inny oby dobry. Dżem nabiera niesamowitego smaku! Dodatkowo do przetworow lubię dodać przyprawy typu wanilia, goździki w zależności jakich uzywam owoców. Polecam spróbować bo naprawdę warto! Pozdrawiam z deszczowej dziś Anglii😉
Dodam jeszcze ze koniak warto dodawać stopniowo, mieszać i próbować czy smak nam odpowiada.
No dzisiaj tez juz wiesz :) i z platkami rozy tez :)
Jola wiem, wiem, szalejesz dziewczyno :)
Ja dopiero zaczne :D
Oj… zakocham się, to pewne :) Robię co roku syrop z kwiatów, na zimowe przypadłości, ale to połączenie na pewno wypróbuję :)
Ja też w tym roku będę robiła syrop, bo córki uwielbiają latem do wody gazowanej :)
Ja pieke łososia w kwiatach czarnego bzu,jest przepyszny
Gosia, a jak to robisz, brzmi ciekawie :)
Syrop jest pycha… to pewnie i tej dżem
Truskawki z kwiatami czarnego bzu to niebiańskie połączenie… człowiek to wymyślił? :)
Dobre pytanie :)
Wygląda pysznie
Cudny przepis, tylko czekać aż zakwitnie. Dziękuję za inspirację
U nas już kwitnie, lada dzień zakwitnie i u Ciebie :)
Wczoraj sprawdzałam, jeszcze około tygodnia niestety. Słoiki mam już przygotowane, w tym roku cała super produkcja 😊
mieszkańcy łąk muszą się obowiązkowo wynieść, chyba, że ktoś preferuje białko ;D
Dobre białko nie jest złe ;)
ależ zgadzam sie ;-)
:) :) :)
można zrobić, tylko skąd wziąć kwiat bzu? to się zrywa czy kupuje?
Rośnie na łąkach, w lasach, w parkach. Teraz na Mazowszu jest w pełnym rozkwicie.
Muszę sprawdzić czy u nas na Podhalu też jest :)
Takich cudów to jeszcze nie jadłam ja takie proste robię dżemy z truskawek lub jeszcze banana dodaję:)
Z bananem nigdy nie robiłam, muszę spróbować :)
Spróbuj dla mnie pyszne jadłam w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Krynicy Morskiej :) . robiła je właścicielka i ja od niej zgapiłam:)
No to teraz się nie wykręcisz, poproszę o przepis :)))
Więc tak ja robię z takiego przepisu;
700 g truskawek
4 banany
sok z 1 cytryny
ziarenka z 1 laseczki wanilii
1 opakowanie cukru żelującego 2:1 ( 500 g )
Sposób wykonania:
Oczyszczone truskawki lekko rozgnieść. Banany obrać
ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku włożyć truskawki, banany z cytrynowym sokiem oraz ziarenka z 1 laski wanilii. Wsypać opakowanie cukru żelującego i dobrze wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do
zaniku piany.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i na 10 minut odwrócić do góry dnem.
Smacznego :)
Dzięki wieeeeeeelkie!
…zrobiłam♥:-) …z lekką modyfikacją, bez cytryny a z dodatkiem rabarbaru
Doskonały pomysł z rabarbarem :)
Chcę wypróbować ten przepis… Ale w internecie spotkałam przepisy, w których kwiaty bzu gotuje się w woreczku z gazy, potem wyjmuje z dżemu. Czy można spokojnie zostawić kwiaty w dżemie? Nie zepsują efektu końcowego?
Zależy, jakiego efektu oczekujesz :) Pozdrawiam serdecznie.
O qrcze! Co za czad! Właśnie kończę napełnianie słoików… Kradnę;)
Na zdrowie :))))))
Minie też się udało zrobić ten pyszny dżem…..naprawdę super. Robiłam z kwiatów czarnego bzu sok tez jest pyszny ale połączenie z truskawkami rewelacja pozdrawiam i dzięki.
Lena, ja chyba muszę dorobić, bo mi dzieciarnia wyjada :)
Mój mąż to Truskawkowy Stworek i też wyjada i truskawki i dźemy no ale przecież po to robimy te pyszności żeby ktoś wyjadał :-)………..pozdrawiam.
Właśnie nazbierałam kosz kwiatów bzu, zaraz idę zbierać słonecznie truskawkowki i razem ze słońcem zamknę tě wspaniałe smakui w słoiczkach.. Od kilka lat robię takie dżemy, a także ze swoich czarnych porzeczek. Moje dzieci innych smaków nie chcą. Mam nastawiony syrop z kwiatów czarnejgo bzu, a dzisiaj nastawię jeszcze nalewkę ;). Jest bosska ;). Pozdrawiam serdecznie
Do licha. Telefon robí literòwki. Przepraszam ;)
Syrop zrobiony, nalewka nastawiona. Dżem jutro ;). Właśnie popijam napar z kwiatów bzu z melisą i cytryną. Bajka, niebo w gębie. Zaraz drugi dzbáan nastawię, Normalnie przepadłam. Polecam na upał.Pozdrawiam
Pyszota, własnie zrobiłam;-) Dzieki za przepis cudowny dżemik:)
Ale się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie!
Właśnie skończyłam drugą partię. Zapach w domu jest po prostu nieziemski
Jak smakowicie wygląda! Super. A ja z truskawek w tym roku robię wersję płynną… nalewkę ;)
Witam wszystkie Panie
Mam pytanie odnośnie dżemu.
Czy można zamiast kwiatów czarne.bzu użyć jego owoców?
Jeżeli tak,czy można poprosić o przepis?
A gdzie można kupić kwiaty czarnego bzu?
Dorotka, kwiaty zbierasz sama. Na łące, w lesie, gdzieś z dala od samochodów :)
To ja wiem, jako dziecko zbierałam i zbierałam tez owoce ale teraz nie mieszkam juz w małym miescie wiec miejsce z dała od samochodow to jakaś abstrakcja wiec miałam nadzieję, ze moze mozna gdzieś kupic :-)
No tak! Wy tam w Polsce macie już sezon na truskawki :) Zazdroszczę ;) Fajne truskawkowe paznokcie. Tu w Danii z kolei bardzo popularny jest syrop z kwiatów czarnego bzu do rozcieńczania z wodą, zamiast słodzonych napojów, które są obłożone wyższym podatkiem, aby nie tuczyć społeczeństwa. Duńczycy bardzo lubią ten smak. Próbuję sobie wyobrazić go w połączeniu z truskawkami. Przyślesz mi jeden słoik? Czy może lepiej wpadnę na naleśniki pod koniec czerwca? ;)
Hej Patrycja, pozdrawiam Cie bo ja tez mieszkam w Danii :-) Wpadnij na mojego bloga z wizyta , zapraszam . Wpisz w google pani kucharka blog. Uwielbiam Hyldeblomstsaft :-) Na truskawki tez czekam ha ha…
Gosia Kamila Drohomirecka Super, że ktoś rozkłada duńską kuchnię na czynniki pierwsze, bo jak ktoś mnie pyta o duńskie przysmaki to moja lista kończy się i zaczyna na smørrebrod i ris a la mande z sosem wisniowym.
Patrycja Skłodowska Wiesz sama jaka jest kuchnia dunska :-) ja nie gotuje po dunsku ale oczywiscie te najbardziej znane przysmaki robie czasami i wtedy wrzucam przepis na bloga do zakladki z kuchnia dunska . a gdzie mieszkasz w Danii ?
Kopenhaga. Też piszę bloga Kartka z podróży – o podróżowaniu. Czasami wkradają się tam posty o kuchni ze świata.
Super z checia zajrze na twoj blog :-) ja mieszkam nad morzem Nordjylland pod Aalborg
Lubię takie połączenia ❤❤❤
Bardzo się cieszę Edyta :)
Wypróbowałam to połączenie w ubiegłym roku i muszę przyznać że bardzo interesujące szvzególnie jako dodatek to tarty z kremem waniliowym :)
Zgadzam się Magda, warto sobie zrobić kilka słoiczków na specjalną okazję :)
…i znow jakis czarodziejski pomysl (y) ;-) pozdrawiam
Bo ja tu sobie tak czaruję ;)
widze i podziwiam Twoje czary-to bardzo inspirujace ;-)
Witam serdecznie, czy robiła Pani kiedyś przetwory metodą janginizacji? Pytam, ponieważ wszystkie Pani przepisy wychodzą bezbłędnie, ale ja niestety ze względu na chorobę nie powinnam już stosować cukru, a może kiedyś w wolnej chwili zechcialaby Pani zmierzyć się z tą metodą? :) Pozdrawiam!
Jest fantastyczny. Robię go od lat. Polecam wszystkim .
Pozdrawiam serdecznie
W tym roku też zrobisz Aga?
Oczywiście. A teraz rozpijam się doskonałą herbatą z kwiatów bazowych. Niesamowity smak. Spróbuj koniecznie 😃
To ja chyba na degustację wpadnę
<3
Najlepszy na świecie <3
Podpisuję się obiema rękoma ;)
Zrobilam, wyszedl tak aromatyczny i pyszny! Dziekuje ;)
Ale się cieszę Aniu :))))
Witam, a te kwiaty bzu przy oddzielaniu to maja być tak zupełnie bez lodyzek, same kuleczki? I czy z dżemem nic nie będzie sie działo od tych kwiatków 🙂 Bo ochotę mam ogromna i jutro przystępuje do produkcji 😄
Dziękujemy za inspiracje! Cudny aromat!
Właśnie dokręciłam ostatni słoiczek. Przepyszny,żałuję ze tam dobrze wycelowalam z liczbą słoików bo do próbowania prawie nic nie zostało 😍
Nic się nie dzieje z dżemem, – odpowiadam na pytanie poprzedniczki, gdy sa łodyżki te mniejsze, czyli baldachimy, wszystko mięknie i jest pycha. Polecam również do truskawek dodawać rabarbar, pyszne połączenie słodkości i kwaśności. Ja nie stosuję w ogóle cukru, a jeśli gdziekolwiek to ksylitol bądź odrobinę stewii. Do dżemu z kolei z czereśni, które będą za chwilę dojrzałe, a już w niektórych rejonach się pojawiły dodaje czerwony pieprz. Taki preparuję i mam u siebie w przepisach, wiem,ze wiele osób korzysta.
Polecam:)
Zrobiłam dwie porcje……i wiecie co…. mało…..pysznosci…..!!!!