Świetnie wypieczone, miękkie, odchodzące od kości mięso przesiąknięte aromatem ziół i przypraw i chrupiąca, złocista skórka. Mięso kaczki doskonale współgra z kaskowymi jabłkami. Podaję ją najczęściej z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty. Ależ to dobre!
Doskonała kaczka z jabłkami
[przepis]
kaczka ok. 2 kg
łyżka soli
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka czosnku w proszku
1 ½ łyżki ziół prowansalskich
4 kwaśne jabłka
[/przepis]
- Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą.
- Wymieszać paprykę, czosnek, zioła. Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć kaczkę i odstawić ją na godzinę w chłodne miejsce.
- Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cząstki.
- Nadziać nimi kaczkę, spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny. Na dno wlać pół szklanki wody.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i piec 2 i pół godziny, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
- Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 20 minut, a następnie pokroić na porcje i podawać.
Komentarze