Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Doskonała kaczka z jabłkami

Świetnie wypieczone, miękkie, odchodzące od kości mięso przesiąknięte aromatem ziół i przypraw i chrupiąca, złocista skórka. Mięso kaczki doskonale współgra z kaskowymi jabłkami. Podaję ją najczęściej z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty. Ależ to dobre!

Doskonała kaczka z jabłkami

[przepis]

kaczka ok. 2 kg

łyżka soli

łyżka papryki słodkiej

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka czosnku w proszku

1 ½ łyżki ziół prowansalskich

4 kwaśne jabłka

[/przepis]

  1. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą.
  2. Wymieszać paprykę, czosnek, zioła. Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć kaczkę i odstawić ją na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cząstki.
  4. Nadziać nimi kaczkę, spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny. Na dno wlać pół szklanki wody.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i piec 2 i pół godziny, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
  6. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 20 minut, a następnie pokroić na porcje i podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *