Robiłam już paprykę faszerowaną na wiele sposobów, ale tym razem muszę przyznać, że sama się nie spodziewałam tak spektakularnego efektu :) Na dnie wydrążonych połówek kolorowej papryki położyłam po plastrze sera Mozzarella, a na nim solidną porcję doskonale doprawionego kaszotto z kurkami.
I tu pojawia się na scenie bohater mojego kulinarnego odkrycia – zupełnie nowa na rynku marka The Green Woodpecker Trill, która postawiła na wykwintny aromat i smak polskich, naturalnych grzybów. Grzyby pozyskiwane są wyłącznie z polskich lasów. Nie są to gotowe mieszanki grzybowe, ale najstaranniej wyselekcjonowane borowiki szlachetne, podgrzybki czy kurki. Połączenie suszonych grzybów z kaszą lub ryżem daje doskonały efekt. Bardzo się cieszę, że ktoś wreszcie to zauważył i postawił na produkt wysokiej jakości, czerpiący z naszych naturalnych zasobów. W przezroczystych opakowaniach widać jak na dłoni wszystko, co mieszanka zawiera.
Nie ma tu niedopowiedzeń i ukrytych znaczeń. Zresztą opis na opakowaniu też to poświadcza. Przykładowo w składzie kaszotto z kurkami, które było inspiracją do przygotowania mojej papryki znajduje się kasza gryczana biała, suszone kurki, suszona marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. To tyle, nic więcej. Wszystko widać jak na dłoni, a po otworzeniu opakowania, w nozdrza uderza intensywny, smakowity aromat leśnych grzybów. Do wyboru poza wspomnianym kaszotto, mamy risotto z borowikami, risotto z pieczarkami, kaszotto z podgrzybkami. Produkty można kupić bezpośrednio w sklepie, bez wychodzenia z domu, wystarczy kliknąć tu
Papryka faszerowana kaszotto z kurkami
[przepis]
4 papryki
kilka pomidorów cherry
opakowanie kaszotto z suszonymi kurkami
6 łyżek oliwy
100 ml wytrawnego białego wina
1000 ml bulionu warzywnego mocno ciepłego bulionu
150 g parmezanu
100 g masła
łyżka posiekanego świeżego tymianku
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
łyżeczka papryki ostrej w proszku
sól
kulka Mozzarelli
dodatkowo olej
[/przepis]
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kaszotto z suszonymi kurkami i smażyć często mieszając ok. 2 minuty.
- Następnie wlać wino, zamieszać, poczekać, aż wino się wchłonie.
- Rozpocząć dolewanie bulionu. Należy robić to stopniowo, czekając, aż poprzednia porcja się wchłonie.
- Na koniec dodać 100 g startego parmezanu i masło, a także tymianek, paprykę wędzoną i ostrą oraz sól.
- Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Paprykę przekroić, pozbawić gniazd nasiennych.
- Mozzarellę pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie wydrążonych połówek papryki.
- Na serze położyć kaszotto.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory cherry i posypać pozostałym parmezanem.
- Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia lub w ceramicznej formie. Skropić olejem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i zapiekać ok. 25 minut.
Wpis powstał we współpracy z marką The Green Woodpecker Trill
Komentarze