Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

Kulebiak w kruchym cieście z sosem grzybowym

Genialny smak leśnych grzybów i wyrazistej, doskonale doprawionej kapusty, zamknięty w kruchej otoczce maślanego, delikatnego ciasta, podany w towarzystwie aksamitnego sosu. Kulebiak jest jednym z ulubionych dań przygotowywanych na świąteczny stół. Robię go w najróżniejszych odsłonach. W cieście francuskim, drożdżowym, lub tak jak w tym przypadku w pachnącym masłem, delikatnym cieście kruchym.

Ale wiadomo, najważniejsze w kulebiaku jest nadzienie. Można popuścić wodze wyobraźni i przygotować farsz z kaszy gryczanej z podsmażoną cebulką i twarogiem. Doskonale się też sprawdzi nadzienie z łososia ułożonego na kołderce z ryżu. Smaczny będzie farsz czysto grzybowy, ale także taki z dodatkiem kapusty. Można użyć kapusty słodkiej, albo wymieszać ją pół na pół z kapustą kiszoną. Postawiłam tym razem na nadzienie podobne, jak to, którego używa się do wigilijnych pierogów. Na targu wybrałam niezbyt kwaśną, dobrze ukiszoną kapustę. Dodałam namoczone wcześniej i ugotowane suszone grzyby, przesmażone dodatkowo z cebulą i pieczarkami. Lubię farsz lekko wilgotny i spójny, dlatego wlałam do niego dwie łyżki koncentratu grzybowej Krakus. Jest to naturalna, skoncentrowana baza z dodatkiem suszonych podgrzybków i warzyw. Co ważne, nie zawiera konserwantów. Użyłam jej również do przygotowania błyskawicznego, aksamitnego sosu grzybowego, który stanowi doskonały dodatek do kulebiaka i wspaniale podkreśla jego smak.

Kulebiak na kruchym cieście

z sosem grzybowym

[przepis]

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g masła

żółtko

szczypta soli

nadzienie:

2 łyżki koncentratu grzybowej Krakus

80 g suszonych grzybów

150 g pieczarek

cebula

200 g kiszonej kapusty

liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

3 łyżki oleju

sos:

250 ml koncentratu grzybowej Krakus

mała cebula

10 cm kawałek pora

łyżka masła

łyżka oleju

łyżka gęstej śmietany

dodatkowo żółtko do posmarowania kulebiaka

[/przepis]

  1. Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i sól.
  2. Posiekać nożem, aż składniku połączą się w grubą kruszonkę. Dodać łyżkę zimnej wody, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
  3. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na pół godziny, następnie ugotować do miękkości.
  4. Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą tak, by przykryła kapustę.
  5. Ugotować do miękkości, a następnie wyjąć z wywaru i posiekać. Cebulę drobno pokroić.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę smażyć z odrobiną soli na małym ogniu, aż będzie szklista. Dodać posiekane drobno pieczarki.
  7. Smażyć 10 minut często mieszając, następnie dodać suszone grzyby i razem przesmażyć.
  8. Dodać koncentrat grzybowej Krakus, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  9. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Ciasto rozwałkować na prostokąt, kawałek odłożyć na gwiazdki do dekoracji.
  11. Na środek ciasta wyłożyć przestudzony farsz, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem , dokładnie zlepić.
  12. Kulebiak położyć na przygotowanej blasze tak, by połączenia ciasta było pod spodem.
  13. Wierzch udekorować wyciętymi z ciasta gwiazdkami i posmarować pozostałym żółtkiem.
  14. Piec ok. 35 minut, aż wierzch kulebiaka się przyrumieni. Następnie przełożyć na kratkę do przestygnięcia.
  15. Przygotować sos. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i olej. Zeszklić pokrojoną drobno cebulę i pora.
  16. Zalać koncentratem grzybowej Krakus. Dodać śmietanę, wymieszać, mocno podgrzać i zestawić z ognia.

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *