Genialny smak leśnych grzybów i wyrazistej, doskonale doprawionej kapusty, zamknięty w kruchej otoczce maślanego, delikatnego ciasta, podany w towarzystwie aksamitnego sosu. Kulebiak jest jednym z ulubionych dań przygotowywanych na świąteczny stół. Robię go w najróżniejszych odsłonach. W cieście francuskim, drożdżowym, lub tak jak w tym przypadku w pachnącym masłem, delikatnym cieście kruchym.
Ale wiadomo, najważniejsze w kulebiaku jest nadzienie. Można popuścić wodze wyobraźni i przygotować farsz z kaszy gryczanej z podsmażoną cebulką i twarogiem. Doskonale się też sprawdzi nadzienie z łososia ułożonego na kołderce z ryżu. Smaczny będzie farsz czysto grzybowy, ale także taki z dodatkiem kapusty. Można użyć kapusty słodkiej, albo wymieszać ją pół na pół z kapustą kiszoną. Postawiłam tym razem na nadzienie podobne, jak to, którego używa się do wigilijnych pierogów. Na targu wybrałam niezbyt kwaśną, dobrze ukiszoną kapustę. Dodałam namoczone wcześniej i ugotowane suszone grzyby, przesmażone dodatkowo z cebulą i pieczarkami. Lubię farsz lekko wilgotny i spójny, dlatego wlałam do niego dwie łyżki koncentratu grzybowej Krakus. Jest to naturalna, skoncentrowana baza z dodatkiem suszonych podgrzybków i warzyw. Co ważne, nie zawiera konserwantów. Użyłam jej również do przygotowania błyskawicznego, aksamitnego sosu grzybowego, który stanowi doskonały dodatek do kulebiaka i wspaniale podkreśla jego smak.
Kulebiak na kruchym cieście
z sosem grzybowym
[przepis]
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
żółtko
szczypta soli
nadzienie:
2 łyżki koncentratu grzybowej Krakus
80 g suszonych grzybów
150 g pieczarek
cebula
200 g kiszonej kapusty
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oleju
sos:
250 ml koncentratu grzybowej Krakus
mała cebula
10 cm kawałek pora
łyżka masła
łyżka oleju
łyżka gęstej śmietany
dodatkowo żółtko do posmarowania kulebiaka
[/przepis]
- Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i sól.
- Posiekać nożem, aż składniku połączą się w grubą kruszonkę. Dodać łyżkę zimnej wody, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
- Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na pół godziny, następnie ugotować do miękkości.
- Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą tak, by przykryła kapustę.
- Ugotować do miękkości, a następnie wyjąć z wywaru i posiekać. Cebulę drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej. Cebulę smażyć z odrobiną soli na małym ogniu, aż będzie szklista. Dodać posiekane drobno pieczarki.
- Smażyć 10 minut często mieszając, następnie dodać suszone grzyby i razem przesmażyć.
- Dodać koncentrat grzybowej Krakus, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt, kawałek odłożyć na gwiazdki do dekoracji.
- Na środek ciasta wyłożyć przestudzony farsz, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem , dokładnie zlepić.
- Kulebiak położyć na przygotowanej blasze tak, by połączenia ciasta było pod spodem.
- Wierzch udekorować wyciętymi z ciasta gwiazdkami i posmarować pozostałym żółtkiem.
- Piec ok. 35 minut, aż wierzch kulebiaka się przyrumieni. Następnie przełożyć na kratkę do przestygnięcia.
- Przygotować sos. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i olej. Zeszklić pokrojoną drobno cebulę i pora.
- Zalać koncentratem grzybowej Krakus. Dodać śmietanę, wymieszać, mocno podgrzać i zestawić z ognia.
Wpis powstał we współpracy z marką Krakus
Komentarze