Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

Dawno nie wyjęłam z piekarnika czegoś tak aromatycznego i buchającego szaleńczo pozytywną energią. Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii jest wyrazista, optymistyczna i zwyczajnie bardzo, bardzo smaczna. W Lawendowym Domu uwielbiamy lasagne w najróżniejszych postaciach. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i tylko od mojej wyobraźni zależy końcowy efekt. Jedno danie na tysiąc sposobów – to jest doskonałe rozwiązanie, gdy w domu rezyduje banda głodomorów :) Można ją podawać z mięsem, z grzybami lub warzywami – wszystko zależy od potrzeb. U nas najczęściej powstaje wersja wegetariańska, ze względu na wegetarian, którzy na stałe zasiadają przy moim wielkim stole. Po ostatnim wypadzie na targ, przytargałam dynię – najbardziej optymistyczne warzywo świata ;)

Upiekłam ją najpierw, wydobywając jej aromat i smak, a następnie doprawiłam wyrazistą gorgonzolą, świeżo tartym parmezanem, szałwią, czosnkiem i chili. Powstała pikantna masa, która doskonale się skomponowała z płatami lasagne. Płatów lasagne nie gotować przed ułożeniem w formie – wystarczy zapiec surowe płaty makaronu. Smacznego :)

Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

[przepis]

8 płatów makaronu lasagne

900 g upieczonej dyni (polecam odmianę Hokkaido)

150 g Gorgonzoli

50 g Parmezanu

½ łyżeczki suszonej papryki chili

ząbek czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

świeże liście szałwii

50 g masła

olej do wysmarowania formy

dodatkowo:

300 ml jogurtu greckiego

100 g Parmezanu

[/przepis]

  1. Dynię rozgnieść widelcem.
  2. Dodać pokruszoną Gorgonzolę i starty Parmezan.
  3. Doprawić chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  4. Liście szałwii usmażyć na roztopionym maśle. Położyć na ręczniku papierowym i zostawić, aż wystygną i będą chrupiące.
  5. Masło wlać do dyni, dodać chipsy z szałwii i wymieszać.
  6. Jogurt wymieszać z Parmezanem.
  7. Formę do zapiekania wysmarować olejem. Układać płaty makaronu lasagne i przekładać je masą
    z dyni.
  8. Każdą warstwę dyni polać sosem jogurtowym.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączoną funkcją góra/ dół/ termoobieg i piec 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nadzienie dyniowe w smaku jest bardzo dobre, ale mam jedną uwagę do tej lazanii. Zarówno nadzienie jak i jogurt grecki są bardzo gęste i przez to makaron nie dogotowuje się całkowicie i zostaje trochę twardawy. Przydałby się tu jeszcze jakiś rzadszy sos, z którego makaron mógłby wypić trochę wody i zmięknąć. Próbowałam już z sosem pomidorowym i wtedy makaron idealnie się dogotowuje, jednak pomidory mocno tłumią smak dyni.. Może jakiś rzadszy beszamel? Albo nadzienie dyniowe czymś rozrzedzić?