Dawno nie wyjęłam z piekarnika czegoś tak aromatycznego i buchającego szaleńczo pozytywną energią. Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii jest wyrazista, optymistyczna i zwyczajnie bardzo, bardzo smaczna. W Lawendowym Domu uwielbiamy lasagne w najróżniejszych postaciach. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i tylko od mojej wyobraźni zależy końcowy efekt. Jedno danie na tysiąc sposobów – to jest doskonałe rozwiązanie, gdy w domu rezyduje banda głodomorów :) Można ją podawać z mięsem, z grzybami lub warzywami – wszystko zależy od potrzeb. U nas najczęściej powstaje wersja wegetariańska, ze względu na wegetarian, którzy na stałe zasiadają przy moim wielkim stole. Po ostatnim wypadzie na targ, przytargałam dynię – najbardziej optymistyczne warzywo świata ;)
Upiekłam ją najpierw, wydobywając jej aromat i smak, a następnie doprawiłam wyrazistą gorgonzolą, świeżo tartym parmezanem, szałwią, czosnkiem i chili. Powstała pikantna masa, która doskonale się skomponowała z płatami lasagne. Płatów lasagne nie gotować przed ułożeniem w formie – wystarczy zapiec surowe płaty makaronu. Smacznego :)
Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii
[przepis]
8 płatów makaronu lasagne
900 g upieczonej dyni (polecam odmianę Hokkaido)
150 g Gorgonzoli
50 g Parmezanu
½ łyżeczki suszonej papryki chili
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
świeże liście szałwii
50 g masła
olej do wysmarowania formy
dodatkowo:
300 ml jogurtu greckiego
100 g Parmezanu
[/przepis]
- Dynię rozgnieść widelcem.
- Dodać pokruszoną Gorgonzolę i starty Parmezan.
- Doprawić chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Liście szałwii usmażyć na roztopionym maśle. Położyć na ręczniku papierowym i zostawić, aż wystygną i będą chrupiące.
- Masło wlać do dyni, dodać chipsy z szałwii i wymieszać.
- Jogurt wymieszać z Parmezanem.
- Formę do zapiekania wysmarować olejem. Układać płaty makaronu lasagne i przekładać je masą
z dyni. - Każdą warstwę dyni polać sosem jogurtowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączoną funkcją góra/ dół/ termoobieg i piec 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Komentarze
A jakiej wielkości jest foremka i ile warstw Pani wyszło?
Nadzienie dyniowe w smaku jest bardzo dobre, ale mam jedną uwagę do tej lazanii. Zarówno nadzienie jak i jogurt grecki są bardzo gęste i przez to makaron nie dogotowuje się całkowicie i zostaje trochę twardawy. Przydałby się tu jeszcze jakiś rzadszy sos, z którego makaron mógłby wypić trochę wody i zmięknąć. Próbowałam już z sosem pomidorowym i wtedy makaron idealnie się dogotowuje, jednak pomidory mocno tłumią smak dyni.. Może jakiś rzadszy beszamel? Albo nadzienie dyniowe czymś rozrzedzić?