Pieczone skrzydełka najlepsze

Soczyste, miękkie, w doskonałym sosie – takie są właśnie moje skrzydełka, które domownicy okrzyknęli najlepszymi skrzydełkami na świecie ;) Sprawa jest niezwykle prosta, a cała tajemnica tkwi w błyskawicznej do przygotowania marynacie. Skrzydełka piekę ok. 55 minut, z czego pierwsze 40 spędzają pod przykryciem, a finał przebiega już bez przykrywki. Takie skrzydełka nadają się na obiad, ale też świetnie się sprawdzają na wszelkich imprezach, także tych karnawałowych. Smacznego!
Pieczone skrzydełka najlepsze
600 g skrzydełek
łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 łyżki musztardy miodowej
łyżka miodu płynnego
3 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
- Skrzydełka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i wędzoną papryką.
- Wymieszać paprykę słodką z musztardą, miodem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Powstałą marynatą posmarować skrzydełka i odstawić na godzinę do lodówki.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
- Po tym czasie skrzydełka odkryć i piec jeszcze 15 minut.
- Podawać na ciepło, ale świetnie smakują w wersji na zimno.
Czy zamiast skrzydelek udka tez sie sprawdza?
Mniam! Wyglądają naprawdę apetycznie! :) Idealny pomysł na niedzielny obiad!
Witam. Rzeczywiście pyszne bo moja „druga połowa” bardzo chwali jak jej przygotuję i stwierdza, że te najlepsze. Dodaję tylko trochę marchewki pokrojonej w paski. Przepis spokojnie nadaje się tez do „pałeczek” bo pichcenie to nie apteka przecież.
Polecam każdemu kto się nawinie a boi się kuchni jakby gryzła :-)