Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Pieczone skrzydełka najlepsze

Soczyste, miękkie, w doskonałym sosie – takie są właśnie moje skrzydełka, które domownicy okrzyknęli najlepszymi skrzydełkami na świecie ;) Sprawa jest niezwykle prosta, a cała tajemnica tkwi w błyskawicznej do przygotowania marynacie. Skrzydełka piekę ok. 55 minut, z czego pierwsze 40 spędzają pod przykryciem, a finał przebiega już bez przykrywki. Takie skrzydełka nadają się na obiad, ale też świetnie się sprawdzają na wszelkich imprezach, także tych karnawałowych. Smacznego!

Pieczone skrzydełka najlepsze

[przepis]

600 g skrzydełek

łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

2 łyżki musztardy miodowej

łyżka miodu płynnego

3 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku

[/przepis]

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i wędzoną papryką.
  2. Wymieszać paprykę słodką z musztardą, miodem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Powstałą marynatą posmarować skrzydełka i odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
  5. Po tym czasie skrzydełka odkryć i piec jeszcze 15 minut.
  6. Podawać na ciepło, ale świetnie smakują w wersji na zimno.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witam. Rzeczywiście pyszne bo moja „druga połowa” bardzo chwali jak jej przygotuję i stwierdza, że te najlepsze. Dodaję tylko trochę marchewki pokrojonej w paski. Przepis spokojnie nadaje się tez do „pałeczek” bo pichcenie to nie apteka przecież.
Polecam każdemu kto się nawinie a boi się kuchni jakby gryzła :-)