Sezon na szparagi jest krótki i warto go wykorzystać na przygotowanie dań klasycznych, prostych i podkreślających wyjątkowy smak tych warzyw. Szparagi w sosie majonezowym to danie, które przynajmniej raz warto przygotować właśnie teraz, gdy szparagi królują na straganach.
Delikatny smak ugotowanych szparagów doskonale współgra z sosem majonezowym domowej produkcji. Do tego siekane jajko na twardo i nic więcej nie potrzeba. Prosty smak i super pozytywne kulinarne doznanie. Domowy majonez przygotowuję na bazie oleju i żółtek. Wiele osób obawia się produkcji majonezu w warunkach domowych. Tu nie ma się co nie udać. Wystarczy zadbać, by składniki były doskonałej jakości. Do mojego dania wybrałam zielone szparagi, które wspaniale współgrają z kolorem majonezu i jajka. Proste, piękne i smaczne danie także dla osób na diecie wegetariańskiej :)
Omega 3 dla wegetarian
Omega 3 dla wegetarian
Badania wskazują, że wciąż spożywamy niewystarczającą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych dla naszego organizmu. Dotyczy to osób jedzących tradycyjnie, ale także wegetarian. Dieta roślinna jest obecnie jedną z popularniejszych diet. Jest korzystna dla organizmu pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana. Głównymi źródłami tłuszczu w diecie wegetariańskiej są oleje roślinne, orzechy, nasiona, oliwki, jaja, mleko oraz nabiał. Nasiona, orzechy oraz oleje z nich wytwarzane, w tym olej rzepakowy, stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu kwasów omega-3. Zmniejszają one m.in. ryzyko choroby niedokrwiennej serca, wpływając na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi – tu kluczową rolę odgrywa kwas ALA . Olej rzepakowy zawiera także wysoki poziom witaminy E ważnej w profilaktyce choroby miażdżycowej i pomagającej w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (ten przyspiesza proces starzenia się skóry) oraz witaminy K mającej udział w procesie krzepnięcia krwi. Zalecana dzienna porcja oleju rzepakowego to 30g, czyli 2 łyżki. Można go używać do wszelkiego rodzaju sosów, dodawać do zup, słodkich i wytrawnych wypieków, a także do smażenia. Olej rzepakowy można samodzielnie aromatyzować ziołami, cytryną lub czosnkiem, wzbogacając jego wartości smakowe.
Szparagi w sosie majonezowym
[przepis]
pęczek zielonych szparagów
2 jajka
żółtko od kury z wolnego wybiegu
łyżka musztardy
ok. 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżeczka soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
[/przepis]
- Odłamać zdrewniałe skorupki szparagów i obrać je.
- Ugotować w lekko osolonej wodzie al’dente.
- Przygotować sos. Do dzbanka lub miski włożyć żółtko, dodać musztardę zacząć miksować na niskich obrotach lub ubijać ręczną ubijaczką.
- Stopniowo wąskim strumieniem dodawać olej uważając, żeby się nie zważył.
- Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ugotować jajka na twardo.
- Obrać i dość grubo posiekać.
- Na półmisek wyłożyć szparagi, polać sosem, posypać siekanymi jajkami. Smacznego :)
Komentarze