Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Szparagi w sosie majonezowym.

Sezon na szparagi jest krótki i warto go wykorzystać na przygotowanie dań klasycznych, prostych i podkreślających wyjątkowy smak tych warzyw. Szparagi w sosie majonezowym to danie, które przynajmniej raz warto przygotować właśnie teraz, gdy szparagi królują na straganach.

Delikatny smak ugotowanych szparagów doskonale współgra z sosem majonezowym domowej produkcji. Do tego siekane jajko na twardo i nic więcej nie potrzeba. Prosty smak i super pozytywne kulinarne doznanie. Domowy majonez przygotowuję na bazie oleju i żółtek. Wiele osób obawia się produkcji majonezu w warunkach domowych. Tu nie ma się co nie udać. Wystarczy zadbać, by składniki były doskonałej jakości. Do mojego dania wybrałam zielone szparagi, które wspaniale współgrają z kolorem majonezu i jajka. Proste, piękne i smaczne danie także dla osób na diecie wegetariańskiej :)

Omega 3 dla wegetarian

Omega 3 dla wegetarian

Badania wskazują, że wciąż spożywamy niewystarczającą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych dla naszego organizmu. Dotyczy to osób jedzących tradycyjnie, ale także wegetarian. Dieta roślinna jest obecnie jedną z popularniejszych diet. Jest korzystna dla organizmu pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana. Głównymi źródłami tłuszczu w diecie wegetariańskiej są oleje roślinne, orzechy, nasiona, oliwki, jaja, mleko oraz nabiał. Nasiona, orzechy oraz oleje z nich wytwarzane, w tym olej rzepakowy, stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu kwasów omega-3. Zmniejszają one m.in. ryzyko choroby niedokrwiennej serca, wpływając na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi – tu kluczową rolę odgrywa kwas ALA . Olej rzepakowy zawiera także wysoki poziom witaminy E ważnej w profilaktyce choroby miażdżycowej i pomagającej w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (ten przyspiesza proces starzenia się skóry) oraz witaminy K mającej udział w procesie krzepnięcia krwi. Zalecana dzienna porcja oleju rzepakowego to 30g, czyli 2 łyżki. Można go używać do wszelkiego rodzaju sosów, dodawać do zup, słodkich i wytrawnych wypieków, a także do smażenia. Olej rzepakowy można samodzielnie aromatyzować ziołami, cytryną lub czosnkiem, wzbogacając jego wartości smakowe.

Szparagi w sosie majonezowym

[przepis]

pęczek zielonych szparagów

2 jajka

żółtko od kury z wolnego wybiegu

łyżka musztardy

ok. 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

łyżeczka soku z cytryny

sól

świeżo mielony pieprz

[/przepis]

  1. Odłamać zdrewniałe skorupki szparagów i obrać je.
  2. Ugotować w lekko osolonej wodzie al’dente.
  3. Przygotować sos. Do dzbanka lub miski włożyć żółtko, dodać musztardę zacząć miksować na niskich obrotach lub ubijać ręczną ubijaczką.
  4. Stopniowo wąskim strumieniem dodawać olej uważając, żeby się nie zważył.
  5. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Ugotować jajka na twardo.
  7. Obrać i dość grubo posiekać.
  8. Na półmisek wyłożyć szparagi, polać sosem, posypać siekanymi jajkami. Smacznego :)

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *