To proste i pyszne danie rozgrzeje, gdy zimno i wprowadzi w dobry nastrój, gdy potrzeba. Po potrawy w stylu comfort food sięgam szczególnie chętnie właśnie o tej porze roku. Krótki dzień, niskie temperatury, organizm narażony na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych i szczególnie w tym czasie aktywnych wirusów potrzebuje odpowiedniej opieki. Kotlety ziemniaczane są pyszne i sycące. Mają miękką, delikatną konsystencję i niespodziankę w środku w postaci pysznego farszu pieczarkowego. Podsmażone na złoto na oleju rzepakowym pieczarki z cebulką doprawiam szczodrze posiekaną drobno natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Kotlety smażę bez panierki, na średnim ogniu, pozwalając, żeby ładnie się zezłociły. Można je podać w towarzystwie zielonej sałatki, co piękne zrównoważy smaki.
Tłuszcz w diecie – dlaczego nie może go zabraknąć
Powszechnie uważany za czynnik odpowiedzialny za otyłość i wysoki poziom cholesterolu we krwi. Stoją za tym nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego kardiolodzy zalecają ograniczenie w codziennej diecie produktów z ich dużą zawartością. Warto jednak pamiętać, że odpowiednio dobrane tłuszcze, zawierające kwasy jedno- i wielonasycone, są niezbędnym „paliwem” dla organizmu – dostarczają skoncentrowanej formy energii. Cenną grupą tych drugich są kwasy omega-3 i -6. Najkorzystniejsza proporcja zawartości tych kwasów w tłuszczu wynosi 1:2 i w takiej właśnie występują one w oleju rzepakowym. Warto się również bliżej przyjrzeć długołańcuchowemu kwasowi tłuszczowemu DHA. Jest on niezwykle korzystny, gdyż wbudowuje się w ścianki naszych komórek sercowych i korzystnie wpływa na jego funkcjonowanie. Problem w tym, że jego źródłem są tłuste ryby morskie i tran, a spożycie tych produktów w Polsce jest bardzo niskie. Dobrym wyborem jest spożywanie kwasu alfalinolenowego (ALA), który w naszym organizmie przekształci się właśnie w DHA. Doskonałym źródłem ALA jest siemię lniane i olej rzepakowy. Wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by zaopatrzyć nasz organizm w odpowiednią dawkę kwasu ALA.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
[przepis]
1 kg ziemniaków
szklanka mąki
2 cebule
ząbek czosnku
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy rafinowany do smażenia
[/przepis]
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować farsz. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy rafinowany. Podsmażyć na średnim ogniu cebulę z czosnkiem, aż stanie się szklista.
- Dodać pieczarki, smażyć do momentu, aż się lekko zrumienią.
- Posiekać drobno natkę pietruszki. Dodać do farszu, wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę.
- Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
- Ciasto podzielić na porcje. Formować w placek, na środku kłaść farsz pieczarkowy.
- Zakleić ciasto ziemniaczane i uformować kotlety.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoto. Podawać mocno ciepłe.
Komentarze
Ja myślałem, że z ziemniaków to tylko placki się robi
A tu taka niespodzianka :)))
Jolanta Strzelec patrz !
Jolanta, popatrzyłaś?
Moja mama też kiedyś takie robiła:)
No patrz i Ty nigdy takich nie zrobiłaś ? 😨😞😞
Świetny przepis! A co powiesz Beatko na podanie ich z dipem jogurtowo-czosnkowym? Aleś smaku na robiła :) Mam pomysł na sobotni obiad ;)
Uwielbiam – z gotowanych ziemniakow! Wprawdzie babcia robila troszke inaczej, ale duzo sie nie roznily
Och, są doprawdy pyszne. Babcie zawsze wiedziały co dobre :)
Koniecznie muszę je zrobić! :)
Smacznego!
Dobry pomysł na obiad
Wyglądają bardzo smakowicie :)
Uwilbiam kotlety ziemniaczane. Ja robie placki ziemniaczane z dodatkiem szczypiorku i gałki muszkatałowej :) Za to nie ma nic w środku bo lubimy takie zwykłe :)
Niech mi ktoś usmaży takie pyszności
Dziś jadłam takie na obiad poza domem, polane sosem pieczarkowym :) sama zrobię podane z pomidorami i jakaś sałatką
Ojjj Malwina Niko takie kotleciki
Mniam! ! W weekend zrobię 💙💚💜
Pycha , dzisiaj zrobiłam ☺
a jak to zrobić w wersji bezglutenowej? każda mąka się nada?
Akurat piątek to może się skuszą domownicy :)
Mniamm dzis zrobilam na obiad! Palce lizac! Dziekuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam
Podbijam pytanie o wersję bezglutenową.
Ja zrobię pewnie część z pieczarkami, część bez, ze względu na dziecięce fanaberie;) Ale przepis biorę, jest świetny, dziękuję:)
Zdecydowanie moj smak!
Oj Pani zdjecia wyglądają apetycznie gdyby nie obrzeża tej patelni… . Przepis jako taki ogolnikowy, niby ziemniaki niby grzyby niby olej… to tak jakby słuchać 4 latki; mamo chce coś ugotować ale kup mi to i to