Kategoria: Bezglutenowe
Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe
To bardzo prosty przepis na bułeczki kukurydziane lub chlebek. Wielbicielom klasycznych wypieków na zakwasie zapewne nie przypadną do gustu. Przepis przyda się wszystkim poszukiwaczom bezglutenowych wypieków. Przygotowanie ciasta można ze spokojem zostawić dzieciom, którym spodoba się też prawdopodobnie cudownie żółty kolor ciasta. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, z odrobiną masła i powideł. Dość szybko twardnieją,… Czytaj dalej Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe
Błyskawiczna pasta z czerwonej fasoli
Za oknem cudowna pogoda, a w ogrodzie mnóstwo pracy. Mam wrażenie, że z wiosennymi porządkami nie zdążę do zimy :) Potrzebuję więc szybkiej dawki energii. Pastę z fasoli polecam jako dodatek do czosnkowych grzanek. Lekko skropione oliwą, z kilkoma plastrami pomidora i miską sałaty. Zamiast obiadu. Błyskawiczna pasta z czerwonej fasoli 300 g ugotowanej czerwonej… Czytaj dalej Błyskawiczna pasta z czerwonej fasoli
Sałatka w słoiku. Na wynos!
Pomysł na słoikowe dania nie jest nowy, daje nieskończoną ilość możliwości i jest bardzo wygodny. Przed nami długi weekend i wiele okazji do podróży i krótkich wypadów. W słoiku można zabrać ze sobą sałatkę, danie główne i oczywiście deser. Dziś pyszna i pożywna sałatka warzywna z burakami i pysznym sosem jogurtowym. Sałatka warzywna w słoiku 4… Czytaj dalej Sałatka w słoiku. Na wynos!
Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej
Kwaskowe nadzienie w delikatnej oprawie z kukurydzianego ciasta. Wierzch ozdobiony maleńkimi ciasteczkami w formie drzewek – może to jabłonie? Tradycjonaliści mąkę kukurydzianą mogą z powodzeniem zastąpić pszenną. Życzę Wam pięknego dnia! Szarlotka z mąki kukurydzianej Ciasto: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru Nadzienie: 1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych) 2 łyżki… Czytaj dalej Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej
Kebabczeta – bułgarski klasyk
Sezon grillowy powoli się zaczyna. Potrawy przygotowane w plenerze nabierają wyjątkowego smaku, ale o tym nie muszę Was przecież przekonywać. Kebabczeta to bułgarski klasyk. Przepisów jest wiele, na pewno znajdą się osoby, które przygotowują tę potrawę nieco inaczej. Ja podaję nasz ulubiony sposób i życzę nam wszystkim przede wszystkim pięknej pogody! Kebabczeta 700 g mielonej… Czytaj dalej Kebabczeta – bułgarski klasyk
Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym
Bezglutenowe naleśniki ryżowe to propozycja dla wszystkich smakoszy. Matko, jakie to pyszne!. Delikatne ryżowe naleśniki o kokosowym posmaku. Do tego gęsty, maślano miodowy sos o zdecydowanym pomarańczowym smaku. Po prostu zróbcie to! Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym. [przepis] Naleśniki: 300 g mąki ryżowej 2 jajka 400 ml mleka kokosowego ½ szklanki wody olej do… Czytaj dalej Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym
Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy
Baza jest prosta – starta na tarce z dużymi oczkami dynia i marchewka. Niby podobne, ale dynia nadaje plackom pulchną miękkość, a twardsza, mniej wodnista marchewka trzyma placki w ryzach. Jeden patent, dwa różne rezultaty. Na co macie ochotę? Tak, tak, prawie wszyscy wybierają słodkie, ale tak zaczynać od deseru? Na początek – wyraziste, pachnące,… Czytaj dalej Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy
Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?
Sprawa jest banalna, ale warta zachodu. Chipsy chrupiemy w domu z dużą przyjemnością i do tego zdrowego szaleństwa zachęcam też Was, drodzy czytelnicy. Jak widzicie, poszłam na łatwiznę i jabłka zostały jedynie pokrojone na cienkie plasterki. Nie pozbawiłam ich skórki i gniazd nasiennych, a dziewczynkom to nie przeszkadza. Domowe chipsy jabłkowe Jabłka pokroić w cienkie… Czytaj dalej Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?
Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.
Zrolowana zapiekanka nie tylko wygląda ślicznie, jest też bardzo smaczna. Tylko kilka składników i prosty trick ze zwiniętymi plastrami cukinii czyni z niej coś wyjątkowego. Spróbujcie koniecznie. Życzę dobrej zabawy! Zapiekanka z cukinii z fetą 300 g cukinii 120 g fety 2 łyżki gęstego jogurtu 1 jajko olej sól Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki… Czytaj dalej Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.
Kwiaty cukinii faszerowane. Kiedy kuchnia staje się poezją.
Dwie papierowe torby wypełnione delikatnymi kwiatami czekały na mnie na bazarze. Zebrane kilka godzin wcześniej z pola. Z maleńkimi cukiniami, delikatnymi i kruchymi. Marylko dziękuję! Te kwiaty chodziły za mną od dawna. Chciałam bardzo pokazać ich piękno i wyjątkowość, dlatego nie zdecydowałam się na usmażenie ich w cieście. Z ricotty, ziół i cytrynowej skórki przygotowałam… Czytaj dalej Kwiaty cukinii faszerowane. Kiedy kuchnia staje się poezją.
Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym
Domowy budyń na bazie mąki kukurydzianej. Z miodem i pysznym musem truskawkowym, to jest to, czego mi trzeba. Podwieczorek przedszkolaka kręci mnie dzisiaj bardzo, na przekór paskudnej pogodzie, a może właśnie dlatego. Widzicie te czarne kropeczki? Jak ja je lubię! Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym Budyń: 500 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki… Czytaj dalej Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym
Owocowe lody bez cukru. Gotowe od ręki!
Po prostu zróbcie to. Dwa składniki, dwie minuty roboty i od razu gotowe do jedzenia. Genialny w swojej prostocie przepis daje wiele możliwości modyfikacji. Podstawa to banan, dojrzały słodki banan. Do tego mrożone owoce – tu borówki, ale mogą być truskawki, maliny, porzeczki w dowolnej odmianie, jeżyny. Można je łączyć w różne kompozycje lub… Czytaj dalej Owocowe lody bez cukru. Gotowe od ręki!
Marchewkowa zupa krem
Po wczorajszej zajawce z kubkami, nie pozostaje mi nic innego, jak wypełnić je gorącą i delikatną zupą, w obłędnie pomarańczowym kolorze. To przepis mojej teściowej, ja dodałam mu nieco wyrazu mieszanką przypraw podgrzaną na oleju. Marchewkowa zupa krem 400 g marchwi 1 niewielki por 1 l bulionu 100 g topionego serka 2 łyżki masła 4… Czytaj dalej Marchewkowa zupa krem
Boczniaki z grilla.
Boczniaki nigdy mnie specjalnie nie pociągały. Aż pewnego dnia przyszło olśnienie. Delikatne, łatwe w przygotowaniu, z pokorą przyjmują różne marynaty i dobrze wyglądają w otoczeniu zieleni, a tego mi teraz trzeba. Skusicie się? Boczniaki z grilla 250 g boczniaków marynata: 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny 200 ml… Czytaj dalej Boczniaki z grilla.
Curry z kalafiora
Pyszne, aromatyczne i kolorowe danie warzywne. Dla tych, co prosili o potrawę bezmięsną i dla całej reszty. Spójrzcie na kolory, szkoda, że nie czuć zapachu… Na zdjęciach moje ostatnie zdobycze z targu staroci, czyli złote łyżki. Ładnie się wpisują w klimat, prawda? Curry z kalafiora 1 niewielka główka kalafiora i brokułów lub jedna duża głowa… Czytaj dalej Curry z kalafiora
- Bezglutenowe | Inne okazje | Karnawał | Kuchnia | Pomysły na przyjęcia | Potrawy na karnawał | Przepisy | Przystawki | Święta
Koszyczki z parmezanu. Pomysł na dobrą zabawę!
Nie będzie podsumowań i noworocznych postanowień. Po prostu bawcie się dobrze dzisiejszej nocy, a jeśli ktoś pilnie potrzebuje kilku sprawdzonych przepisów na szampańską zabawę, Lawendowy Dom pozostaje zawsze do usług. Koszyczki z parmezanu wyglądają efektownie, robi się je bardzo łatwo, a wypełnić je można, czym dusza zapragnie. Ja polecm sałatkę z rukoli z pieczonym baklażanem,… Czytaj dalej Koszyczki z parmezanu. Pomysł na dobrą zabawę!
Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Gdy byłam mała, piekłam nadziane na patyk jabłka z dzieciakami z osiedla. Kryliśmy się na starych, zapuszczonych działkach, rozpalaliśmy nielegalny ogień i w tajemnicy zajadaliśmy się tym jesiennym przysmakiem. Po intensywnym weekendzie w Gdańsku, potrzeba mi natychmiast sporej dawki energii. Pieczone jabłka z karmelizowanymi w miodzie orzechami przygotowuję w kilka minut. Gdy się pieką, przeglądam zdjęcia z… Czytaj dalej Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami. Spacer po Gdańsku.
Ljutenica
Wiecie, co to jest kef? Tak Bułgarzy określają stan najwyższego zadowolenia. …Wychodzę z ciepłego, krystalicznego morza. Pod stopami rozgrzany, miękki piasek, nade mną błękit w czystej postaci. Czuję lekki głód, sięgam do kosza ukrytego w cieniu parasola. Kanapka z kaszkawałem i ljutenicą zjedzona przy akompaniamencie szumu morskich fal. Prosta przyjemność. Mój prywatny kef. Gdy jesienią… Czytaj dalej Ljutenica