Bezglutenowe | Desery | Dla dzieci | Kuchnia

Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?

Sprawa jest banalna, ale warta zachodu. Chipsy chrupiemy w domu z dużą przyjemnością i do tego zdrowego szaleństwa zachęcam też Was, drodzy czytelnicy.  Jak widzicie, poszłam na łatwiznę i jabłka zostały jedynie pokrojone na cienkie plasterki. Nie pozbawiłam ich skórki i gniazd nasiennych, a dziewczynkom to nie przeszkadza.

chipsy jabłkow_2

Domowe chipsy jabłkowe

  1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
  2. Ułożyć na blasze, najlepiej na nieprzywierającym papierze do pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st.C z funkcją termoobieg. Drzwiczki piekarnika zostawić lekko uchylone.
  4. Czas suszenia zależy od tego, ile blach będziecie suszyć jednocześnie, no i od rodzaju jabłek. Nam zajęło to jakieś 4 godziny.

chipsy jabłkowe

chipsy jabłkowe_1

U nas do wyboru smak naturalny i wersja z cynamonem. Obie pyszne. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie! B.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Od dawna poluję na dobry sposób suszenia jabłek. Do tej pory suszyłam w suszarce do grzybów, ale jabłka po wyjęciu były nieatrakcyjne w wyglądzie – bardzo ciemne i nie były chrupiące. Może patent z piekarnikiem okaże się lepszy? Jakie jabłka polecasz?

Nigdy nie suszyłam jabłek, ale może pomoże sok z cytryny na nieatrakcyjny wygląd jabłek. Po niej nie ciemnieją owoce, wystarczy skropić – w sałatce działa.

To chyba zależy od gatunku jabłek..
Wczoraj kupiłam championy i zauważyłam, że miąższ prawie w ogóle nie ciemnieje (zostawiłam obrane jabłko na kilka godzin)

Aniu, moje były bardzo chrupiące, ale oczywiście od razu trzeba je zamknąć w szczelnym pojemniku, inaczej łapią wilgoć z kuchni i stają się bardziej miękkie. Nie umiem polecić jednego gatunku, bo to zależu, jaki smak preferujesz.

Ja suszę w suszarce do grzybów, ale mam kilka jabłonek i każda odmiana suszy się inaczej, jedne są gumowate i brązowe po wysuszeniu, a inne białe i chrupiące. Jeśli masz suszarkę do grzybów spróbuj z inną odmianą jabłek. Niestety nie jestem znawcą jabłek, więc z nazwą nie pomogę :)
Z cynamonem nie próbowałam suszyć, niby takie oczywiste, a o tym nie pomyślałam. Dzięki

CZY KTOŚ W KOŃCU NAPISZE TUTAJ ” JAKĄ ODMIANĘ JABŁEK KUPIĆ BY BYŁY SUCHE , NAJMNIEJ SOCZYSTE. TO CHYBA PROSTE PYTANIE ???”