Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?

4 października 2012, 07:20 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia | 37
Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?

Sprawa jest banalna, ale warta zachodu. Chipsy chrupiemy w domu z dużą przyjemnością i do tego zdrowego szaleństwa zachęcam też Was, drodzy czytelnicy.  Jak widzicie, poszłam na łatwiznę i jabłka zostały jedynie pokrojone na cienkie plasterki. Nie pozbawiłam ich skórki i gniazd nasiennych, a dziewczynkom to nie przeszkadza.

chipsy jabłkow_2

Domowe chipsy jabłkowe

  1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
  2. Ułożyć na blasze, najlepiej na nieprzywierającym papierze do pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st.C z funkcją termoobieg. Drzwiczki piekarnika zostawić lekko uchylone.
  4. Czas suszenia zależy od tego, ile blach będziecie suszyć jednocześnie, no i od rodzaju jabłek. Nam zajęło to jakieś 4 godziny.

chipsy jabłkowe

chipsy jabłkowe_1

U nas do wyboru smak naturalny i wersja z cynamonem. Obie pyszne. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie! B.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

37 odpowiedzi na “Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?”

  1. Anna Dubas pisze:

    Od dawna poluję na dobry sposób suszenia jabłek. Do tej pory suszyłam w suszarce do grzybów, ale jabłka po wyjęciu były nieatrakcyjne w wyglądzie – bardzo ciemne i nie były chrupiące. Może patent z piekarnikiem okaże się lepszy? Jakie jabłka polecasz?

  2. Ja suszę w suszarce do grzybów, ale mam kilka jabłonek i każda odmiana suszy się inaczej, jedne są gumowate i brązowe po wysuszeniu, a inne białe i chrupiące. Jeśli masz suszarkę do grzybów spróbuj z inną odmianą jabłek. Niestety nie jestem znawcą jabłek, więc z nazwą nie pomogę :)
    Z cynamonem nie próbowałam suszyć, niby takie oczywiste, a o tym nie pomyślałam. Dzięki

  3. Kosmalska Anita pisze:

    Beatko, ty nic tylko suszysz! :) byly pomidory, teraz jablka

  4. Atmosfera... pisze:

    Super pomysł! Szczególnie jak się ma dwie jabłonie w ogródku i jabłek pod dostatkiem! :)

    Pozdrawiam
    A. :)

  5. Majana pisze:

    Wspaniałe! Moja mama też suszy jabłuszka. Są pyszne do pochrupania.
    Mój synek je bardzo lubi, zresztą ja też.
    Pozdrawiam:)

  6. Katarzyna Tomaszewska pisze:

    Jedyny problem to taki, że nie mogę zostawić uchylonego piekarnika..

  7. robiłam.. pychotka :) wciąga i też ma kalorie :)

  8. Moje dzieci jedzą to tonami;-))) w zeszłym roku chyba ze 3 skrzynki tak przerobiliśmy …

  9. Żona Yabola pisze:

    Zrobiłam z gruszek jabłek bananów i winogron pyszności

  10. Marta Brokos pisze:

    Chciałabym zapytać: kiedy pojawią się wyniki konkursu z garnkami Tefal? :)

  11. Ja co roku zabieram się za zrobienie takich chipsów i nic z tego nie wychodzi. Może w tym roku się zmobilizuję.

  12. Mój tata takie robi, uwielbiam!

  13. Fooder pisze:

    idealne do śniadaniówki!

  14. polecam wykroić środki przed suszeniem ;), zawsze to lepszy komfort jedzenia albo jabłko w 8 i wysuszyć, pyszne, dziaciaki też uwielbiają..

  15. Idealne zajęcie na wieczór i dodatek do książki :) pozdrawiam

  16. Ja zaś suszę na kaloryferze, rozkładam na paskach papieru do pieczenia, po około 12 godzinach są wysuszone

  17. Właśnie dziś smakowałam cynamonowe , mniamuśne!

  18. rany pisze:

    CZY KTOŚ W KOŃCU NAPISZE TUTAJ ” JAKĄ ODMIANĘ JABŁEK KUPIĆ BY BYŁY SUCHE , NAJMNIEJ SOCZYSTE. TO CHYBA PROSTE PYTANIE ???”

  19. Zdrowa wersja chipsów dla dzieci, mój synek za nimi przepada :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *