Po prostu zróbcie to. Dwa składniki, dwie minuty roboty i od razu gotowe do jedzenia. Genialny w swojej prostocie przepis daje wiele możliwości modyfikacji. Podstawa to banan, dojrzały słodki banan. Do tego mrożone owoce – tu borówki, ale mogą być truskawki, maliny, porzeczki w dowolnej odmianie, jeżyny. Można je łączyć w różne kompozycje lub postawić na jednorodne smaki.
Przepis? Oto przepis:
Do blendera wrzucić banana, dodać 150 g mrożonych owoców i zmiksować. Niewiarygodne, ale po chwili macie gotowe kremowe, delikatne, pyszne lody owocowe.
Takie lody przygotowywaliśmy na naszym slowfoodowym szkolnym pikniku. Dzieci same komponowały smaki, wystarczyło zmiksować składniki i lody od razu trafiały do miseczek.
Takie lody robię dla moich dziewczynek, które z przyczyn zdrowotnych są okresowo na diecie bez cukru. Pogoda za oknem nie sprzyja lodowym eksperymentom. Ale już za chwilkę będzie znowu ciepło. Nie wiem jak u Was, ale w Warszawie nieśmiało, bardzo nieśmiało zaczyna przez chmury przebijać się słońce :)
Komentarze
Ja zawsze robiłam wersję jogurtową:):):)
Najlepsze lody na świecie!
Fajny pomysł na lody, próbowaliśmy :)
Znam te lody od dawna, tzn. od kiedy miałam w domu pokaz ( i kupiłam ) Thermomix’a:) Wspaniały deser, świetne lody, najlepsze chyba wychodzą z truskawkami.
Na ile porcji (osób) podana ilość wystarcza? Na jedną?
Czy banan powinien być zamrożony?