Kategoria: Bezglutenowe
Żeberka w cydrze
Nie samą dietą człowiek żyje :) Czasami zdarza się, że przychodzą do Ciebie dwie małe dziewczynki (przypadkiem są to Twoje własne dzieci) i głosami nieznoszącymi sprzeciwu zamawiają… żeberka w gęstym sosie. No cóż, przyznaję, że zakrztusiłam się z wrażenia, gdy padło to nietypowe zamówienie z ust moich dzieci. Przyznaję również, że nigdy wcześniej żeberek żadnych,… Czytaj dalej Żeberka w cydrze
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Desery | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Jak przygotować smażoną skórkę pomarańczową?
Smażona w cukrze skórka pomarańczowa to dodatek, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczne wypieki, prawda? Smażona skórka pomarańczowa [przepis] Przygotujcie: 2 kg pomarańczy 500 g cukru [/przepis] Proces produkcyjny zacznijmy od pomarańczy. Wybieram w sklepie te ze skórką mięsistą, dość grubą. Pomarańcze dokładnie szoruję i wycieram. Kroję na pół i wyciskam z nich sok i… Czytaj dalej Jak przygotować smażoną skórkę pomarańczową?
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Bezglutenowy piernik jaglany bez mąki
Bezglutenowy piernik jaglany to luźna wariacja na temat klasycznego piernika. W składnikach nie znajdziecie mąki, ucieszą się więc osoby na diecie bezglutenowej. Jest lekki, wilgotny, a dodatek korzennej przyprawy i bakalii sprawia, że sprawdzi się doskonale na świątecznym stole. Bezglutenowy piernik jaglany [przepis] 100 g kaszy jaglanej szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju 4… Czytaj dalej Bezglutenowy piernik jaglany bez mąki
Genialny pasztet z ciecierzycy!
Pasztet z ciecierzycy jaki jest, każdy widzi. Ma piękny kolor, przyjemną konsystencję i kusi zapachem. Dla mnie to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Z kromką razowca i żurawiną lub chrzanem. Pychotka! Pasztet z ciecierzycy [przepis] 250 g ugotowanej wcześniej Ciecierzycy Sante 50 g Słonecznika łuskanego Sante cebula 1/2 pora 2 marchewki ząbek czosnku… Czytaj dalej Genialny pasztet z ciecierzycy!
Comfort food – obłędne pieczone pulpety z łososia.
Ja to lubię moi mili, jak się robi samo, albo prawie samo. A, i jeszcze, żeby w domu pachniało tak smakowicie, że aż w nosie kręci. No i oczywiście, żeby potem było smakowicie, przyjemnie sycąco i rozgrzewająco. Tak właśnie rozumiem pojęcie comfort food. Prezentuję dziś takie danko. Pulpeciki z łososia świeżego, z dodatkiem wędzonego, dla podkręcenia… Czytaj dalej Comfort food – obłędne pieczone pulpety z łososia.
Lunch box 475 kcal. Jedz smacznie w pracy :)
Kochane moje Panie, rozkręcam się w temacie zdrowego jedzenia w pracy, bo to temat ważny i dotyczy chyba wszystkich. Nie ma więc co rozwijać wstępu i produkować kolejnych słodkich linijek tekstu, od razu przystępuję do spraw praktycznych. Dziś w różowym pudełeczku prawdziwe rarytasy: falafle w wersji fit z chrupiącą sałatką z ogórków, a na deser… Czytaj dalej Lunch box 475 kcal. Jedz smacznie w pracy :)
Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią
Czekoladowy sernik z tofu to niebo w gębie, że się tak górnolotnie wyrażę. To sernik na wyjątkowe okazje, piękny, dostojny, czekoladowy, jesienny. Gładka, mocno czekoladowa masa z nutą wanilii zwieńczona chrupiącą dyniową chmurą. Zamiast tradycyjnego sera użyłam tofu z racji mojej bezmlecznej diety. Na przepis natknęłam się na świetnym blogu Cookblog, dziękuję za inspirację! Czekoladowy… Czytaj dalej Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią
Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem
Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe to opcja dla wszystkich łakomczuchów świata. Gdy Wam źle, albo przeciwnie, gdy jest Wam bardzo dobrze, bez względu na to, czy jesteście bezglutenowcami, czy też nie – upieczcie, koniecznie upieczcie sobie te obłędne ciasteczka. Wierzcie lub nie, są boskie! Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem [przepis] 150g mąki kukurydzianej plus mąka do podsypywania… Czytaj dalej Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem
Magiczne curry z dyni
Rozgrzewa, poprawia nastrój i pachnie tak, jakbyśmy za sprawą magicznej różdżki znaleźli się nagle gdzieś daleko daleko stąd. Pyszne i proste jedzenie w cudownych odcieniach jesieni. Smacznego :) Curry z dyni [przepis] 1 kg dyni duża cebula 1 l bulionu warzywnego 100 ml gęstego mleka kokosowego kawałek świeżego imbiru po łyżeczce: soli kuminu nasion kolendry… Czytaj dalej Magiczne curry z dyni
Wegańska szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu)
Doskonała propozycja nie tylko dla osób szukających dietetycznych przepisów. Solidny kawałek ciepłej szarlotki jest w stanie rozgrzać największego zmarzlucha. Ja zabieram mój do pudełeczka, gdy wyruszam w miasto, co polecam też Wam :) Przepis dostałam od dietetyczki Eweliny Bartniak z Ovo Studio. Ewelinka, pychota! Szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu) [przepis] 350 g kaszy… Czytaj dalej Wegańska szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu)
Liutenica wersja II i słów kilka o czubrycy
Z czubrycą sprawa jest następująca. W Bułgarii, np. w domu moich teściów czubrycą nazywane jest zioło – nasz cząber i tyle, bez żadnych dodatków. Zbierane co roku przez teściową, suszone i zamykane w słoiku ma silny aromat i nadaje potrawom wyjątkowy smak. Ale jak to często bywa w handlu dostępne są różne cuda. W… Czytaj dalej Liutenica wersja II i słów kilka o czubrycy
Wegański budyń czekoladowy
Konsystencja kremowa, przygotowanie błyskawiczne, smak dyskusyjny. Dla tych z Was, którzy lubią eksperymenty i wegańskie smaki, będzie super. Dla tradycjonalistów może być zbyt „roślinny”. Dla mnie super! Pyszny i zdrowy kop energetyczny. Fantastycznie łączy się z lekko kwaskowymi owocami jagodowymi. Wegański budyń czekoladowy bez gotowania (przepis znalazłam na stronie Trener Biegania) [przepis] 2 dojrzałe banany… Czytaj dalej Wegański budyń czekoladowy
Wegańskie lody kokosowo-ananasowe
Jeśli o lodach mowa, to mam z nimi ostatnio mały problem. Uwielbiam lody, no co tu dużo mówić, uwielbiam! Ale trudno to gorące uczucie do mrożonego przysmaku pielęgnować, gdy z diety wykluczyło się mleko. Powoli wychodzę z lodowego dołka, gdyż po pierwsze odkryłam niedaleko mojego domu doskonałą lodziarnię z lodami wegańskimi. Bogata paleta smaków i… Czytaj dalej Wegańskie lody kokosowo-ananasowe
Jak usmażyć idealny omlet? Omlet z sałatką z pomidorów i opiekanej papryki
Puszysty, delikatny, wilgotny w środku, czyli omlet idealny. Pasuje do dodatków wytrawnych i słodkich. Latem podaję omlety w towarzystwie sałatki pomidorowej, grzybów, lub owoców. Jesienią i zimą uwielbiam omlety z konfiturą śliwkową. Na jedną osobę robię omlet z 2 lub 3 jajek. Trzeba pamiętać, że sukces omletu zależy w większości od jakości jajek, no i… Czytaj dalej Jak usmażyć idealny omlet? Omlet z sałatką z pomidorów i opiekanej papryki
Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami
Dlaczego królewska? Bo zawiera najwspanialsze smaki lata – dojrzałe, słodkie pomidory, duże i maleńkie, czerwone, żółte, pomarańczowe. Do tego chrupiące liście młodych buraków i szpinaku prosto z grządki, cebulka, szczypiorek, lekko pikantne płatki nagietków w energetycznym kolorze lata, listki i kwiaty kwitnącego właśnie oregano i sos, który znacie już z sałatki ziemniaczanej. Smaki i kolory,… Czytaj dalej Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami
Mistrzowska sałatka ziemniaczana!
Skromnie napiszę, że jestem mistrzynią ziemniaczanej sałatki. Młode ziemniaczki, ogórki małosolne, chrupiąca czerwona cebulka, pachnący koperek i ten obłędny sosik, od którego wszyscy moi przyjaciele oraz znajomi dostają pozytywnego szału. Poza sezonem zamiast ogórków małosolnych z powodzeniem używam zwykłych kiszonych i wybieram ziemniaki odmian sałatkowych – twardych, o małej zawartości skrobii. Po ugotowaniu nie rozpadają… Czytaj dalej Mistrzowska sałatka ziemniaczana!
Placki gryczane z sosem kurkowym
Sezon na kurki trwa. Kto już zbierał, to ma swoje, kto nie był jeszcze w lesie (np. ja) kupuje kurki na najbliższym bazarku i zajada się nimi, póki czas :) Niewielkie placki gryczane doskonale smakują z prostym sosem kurkowym. Dodatek świeżego koperku czyni z tego danka letnią poezję :) Placki gryczane z kurkami na placki:… Czytaj dalej Placki gryczane z sosem kurkowym
Czarne, czy białe? Błyskawiczne domowe Frappé
Uwielbiam je za boski smak i super wygląd. W dodatku bardzo łatwo je przygotować w domowych warunkach, gdy za oknem żar i mam ochotę na coś orzeźwiającego. Jak je zrobić opisałam dokładnie tu. Tym razem zastąpiłam mleko krowie sojowym, a zamiast cukru użyłam ksylitolu, mam więc kawę w wersji dietetycznej. Pozdrawiam Was serdecznie w ten… Czytaj dalej Czarne, czy białe? Błyskawiczne domowe Frappé