Doskonała propozycja nie tylko dla osób szukających dietetycznych przepisów. Solidny kawałek ciepłej szarlotki jest w stanie rozgrzać największego zmarzlucha. Ja zabieram mój do pudełeczka, gdy wyruszam w miasto, co polecam też Wam :) Przepis dostałam od dietetyczki Eweliny Bartniak z Ovo Studio. Ewelinka, pychota!
Szarlotka jaglana (bez cukru, laktozy i glutenu)
[przepis]
350 g kaszy jaglanej
kg kwaśnych jabłek
pół szklanki suszonych daktyli
1 dojrzały banan
50 g płatków migdałowych
1 łyżka mielonego cynamonu
[/przepis]
- Jabłka obrać, pozbawić pestek, zmiksować w blenderze lub zetrzeć na tarce.
- Daktyle pozbawić pestek, banana obrać, dodać pół szklanki wody, zmiksować na sos.
- Do miski wsypać kaszę (surową), dodać jabłka, sos daktylowy, płatki migdałowe i cynamon.
- Wymieszać składniki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 25 cm).
- Piec w temperaturze 200 st. C przez 70 minut. Doskonała na ciepło :)
Komentarze
Wow! Myślę o diecie i myślę i teraz to chyba zacznę…. :)
Marta, można smacznie i fit! Mam nadzieję, że się przekonałaś i zaczniesz :) Pwodzenia!
Wygląda nieziemsko! I ta cudowna zastawa… ach;)
Dziś takie piękne światło :)
Wygląda pięknie !!! Dziękuje za inspiracje :) .Już
wiem co przygotuje na sobotni warsztat jogi ;)
Agnieszko, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu ;)
Zdjęcia jak zwykle imponujące:D ja robię podobną, z tymże w bardziej minimalistycznej wersji – jabłka trę, dodaję jagiełkę i cynamon, do keksówy i do pieca:)
Śmiałku Pogięty, nie dajesz daktyli i banana? Twoja wersja też się trzyma po upieczeniu?
a czy jest możliwość zrobienia ciasta bez daktyli? jakiś inny składnik można by użyć np suszonych sliwek? żurawiny? czy to nie pasuje?
Gabi, nie próbowałam, upiecz na własne ryzyko i daj znać, jak wyszło :)
Mysle, ze w tym zdrowym przepisie daktyle zwyczajnie zastepuja cukier. Wiec mozesz dac kilka lyzeczek cukru i juz.
Upiekłam z suszonymi śliwkami, bo w osiedlowym sklepie nie mieli daktyli. Wyszła super :) Tylko… mam wrażenie, że za mało jabłek a za dużo kaszy… A i tak miałam o 50g kaszy mniej niż w przepisie
Zdjęcia piękne a ty masz super sweterek blondynkom ładnie w takim kolorze :) postaram się upiec takie ciasto i oszukać męża:)
Ślinotok mam… a mam domowy mus z jabłek to może da radę, ale ile wtedy….
Wygląda ciekawie :)
nie pozostaje nic innego, jak wypróbować :)
Wspaniały przepis! Zdecydowanie warty wypróbowania :)
upiekłam tą szarlotkę i jest pyszna!!!!!! zastanawiam się tylko czy mogę ją sobie poporcjować i zamrozić???
PS bardzo podoba mi się w Twoim Lawendowym Domu i chętnie będę tu częściej wpadać!!!
Agnieszko, bardzo mi miło. Ta szarlotka najbardziej mi smakuje na ciepło. Nie jestem pewna, czy nie straci walorów smakowych po rozmrożeniu.
Hej, Agnieszko!
Podjęłaś próbę mrożenia? Jak wyszło?
nie, w końcu jej nie zamroziłam ale następnym razem będę mrozić bo dla jednej osoby szarlotka jest nie do przejedzenia…
to się umówmy. która pierwsza zamrozi i odmrozi, ta daje znać :) bo jestem ciekawa, czy to się da zrobić bez uszczerbku dla smaku.
A ja przy okazji pytam – gdzie kupić można sweterek w tak pięknym kolorze?
Sweter z F&F :) Kolor bajeczny :)))
Ciasto właśnie się piecze. Mam nadzieje że będzie smakowało całej mojej rodzince ;)
Ile dokładnie potrzeba jabłek ? Dałam kilogram ale wg mnie za malo na te ilośc kaszy
Elżbieto, napisałam w liście skladników – kilogram kwaśnych jabłek.
Nie przelewać wodą kaszy? Nie czuć potem goryczki w cieście?
Nie czuć.
Miałam różne kasze jaglane, te torebkowane z marketów i kupne i różnych sprzedawców na bazarkach. Te drugie są często zdecydowanie bardziej gorzkie. Poza tym, kaszy nie trzeba gotować, ale własnie w celu pozbycia się części goryczy warto zalać ją wrzątkiem, oraz odlać go później. Ciasto lepiej się 'zlepi’ i będzie smakowało lepiej.
czy można zrobić wersję bez banana i z gruszką zamiast jabłka. Moja córa jest uczulona na banany i jabłka :(
właśnie wstawiam do piekarnika – nie mogę się doczekać
Właśnie się piecze. Mam nadzieję, że będzie dobra.
Wczoraj upiekłam, zamiast daktyli zmiksowałam suszone śliwki i rodzynki, wszystko się pięknie połączyło. Następnym razem sparzę kaszę wrzątkiem bo wyszła lekko chrupiąca. Jak na szarlotkę bez cukru, mąki i jaj jest świetna :) mniam
Cieszę się, że Ci smakowała :) Doskonały pomysł ze śliwkami i rodzynkami. Pozdrawiam!
właśnie sprawdziłam rozmrażanie, jest ok. trochę sucha, ale polana musem jabłkowo-mangowym z Rossmana pycha.
Doskonały pomysł Monika, dzięki za praktyczną radę :)
własnie wyjełam z pieca :) boska alternatywa dla mojej córki :) dziękuję :) <3
Cieszę się. Uściski dla córeczki i dla Ciebie :)
Idealna do lunchboxa i na wszystkie inne okazje! Pyszna, i już nie policzę ile razy powtarzana!
Dzień dobry :) Pani szarlotka tak mi zasmakowała, że musiałam się nią podzielić, mam nadzieję, że nie jest to problem oczywsicie wyraźnie podkresliłam skąd przepis i dałam linki do Pani bloga kilka razy http://karolakuchennie.blogspot.com/2015/04/szarlotka-na-tak.html :)
Czy można ją zrobić z gotowanej kaszy jaglanej? Została z obiadu i trzeba ją do czegoś wykorzystać.
Według mnie, kaszę należałoby trochę podgotować. Ta, która jest na wierzchu jest za twarda po upieczeniu i jedzenie nie jest takie przyjemne. Środek jak najbardziej pozytywnie.
Hmm brzmi smacznie spróbuję może już dziś …..:-D
Joanna, powodzenia i smacznego :)
Wygląda pięknie, dobra? :)
Paskudna ;) Tak serio to bardzo smaczna, tylko kup odpowiednie, kwaskowe jabłka.
Tak myślałam, że paskudna ;)
tak paskudna,że nie dawaj nikomu . Zjedz sama ,;-)))
upiekłam w zeszłym tygodniu, była bardzo dobra :) a przepis tak prosty, że aż niemożliwe ;) niewątpliwie powtórzę ten kuchenny manewr ;)
Uwielbiam takie proste przepisy. Ja też muszę znowu upiec. Pozdrawiam serdecznie Kasiu!
Lawendowy Dom takie przepisy są idealne :) również ciepło pozdrawiam
Uwielbiam !!!! Ja i cala moja rodzina . I właśnie myślałam o niej na ten weekend . Mniam
Tak, weekend trzeba jakoś uczcić, szarlotka nadaje się idealnie. Miłego odpoczynku Monika!
piekłam kilka dni temu :) przy czym chciałam powiedzieć,że w mojej wersji tej szarlotki są rodzynki,żurawina i wszystkie korzenne przyprawy (odrobina kardamonu,anyż,gozdziki…) a płatki migdałów-są zawsze i obowiązkowo :) czasami dodaję niesolone orzeszki ziemne,Czasami robię ta szarlotkę w wersji expressowej tzn.gotuję jaglankę,do jeszcze ciepłej dodaję prażone migdały i całą resztę i dokładnie mieszam.Smakuje nie mniej wyśmienicie niż w wersji pieczonej :)
Edytko, Twoja wersja brzmi cudownie :)
Lawendowy Dom dziękuję <3
To znaczy, że można pozbyć się banana? Nie znoszę jego zapachu i boli mnie od tego głowa.
Banan nie jest wyczuwalny ani w smaku, ani w zapachu. Pełni ważną funkcję sklejacza w tym przepisie. Trzebaby go czymś zastąpić.
A jeśli tak to dobrze😊
oczywiście,że możesz wykreślić banana z listy składników :) możesz zostawić tylko jaglankę,ale jabłka lepiej wcześniej upraż :) u mnie podstawą są jabłka i jaglanka i kompletnie nic więcej .Tzn dodaję jeszcze bakalie i przyprawy korzenne :)
Aaaa z nieba mi spadlas!! Bo musze maloweglowodanowo ;) tylko daktyle trzeba nabyc
Jola, do usług :)))
:*
Jej brzmi i wygląda świetnie! Jestem właśnie na etapie poszukiwania zdrowych i ciekawych przepisów na różne pyszności więc z pewnością będzie to kolejny do wypróbowania – dzięki:)
Smacznego :)
ooo zapomniałam :-)
To dobrze, że odkopałam ten przepis, bo fajny jest :)
A gdyby tak zamiast jabłek dać gruszki?
Drzewo mi się posypało i już mi się pomysły na te kilogramy gruch skończyły… Tylko gruszki słodkie, kwasku w nich nic a nic…
Próbować?
Pytam, bo instynktu kulinarnego brak, więc …
Obiecuję, że do odpowiedzialności nikogo nie pociągnę! ;)
Ja chcę!!!
Ty łakomczuszku :))))
To mogę zjeść ;)
Jaaaa! Bardzo chętnie! ;)
Justyna Gasiorowska cos dla Ciebie. Ja testuje w ten weekend
Hi hi testuj Emilia Podkowiak i daj znac jak wyszlo;)bede nastepna;)
<3 <3 <3 <3
Ja, ja,ja Pieczemy – super zdjęcie:)
Elwira Rogoda
Najlepsze na mroźne poranki…popołudnia….wieczory. :) pycha.
PRZEPIS wzięty z książki „Kuchnia dla biegacza” szkoda, że nie ma info o tym ;/
manGo – a skąd przepis się wziął w książce „Kuchnia dla biegacza” – sprawdzałeś/aś? Ja dostałam swój kilka lat temu od mojej dietetyczki, o czym napisałam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
Mam takie pytanie, czy płatki migdałowe można czymś zastąpić? A może w ogóle pominąć?
Szarlotka super,ostatnio próbowałem innego przepisu na ciasto,nowego z innej strony i się obawiałem czy znów nie wyjdzie ale nie zawiodłem się super jest,proste i mega smaczne :)