Dlaczego królewska? Bo zawiera najwspanialsze smaki lata – dojrzałe, słodkie pomidory, duże i maleńkie, czerwone, żółte, pomarańczowe. Do tego chrupiące liście młodych buraków i szpinaku prosto z grządki, cebulka, szczypiorek, lekko pikantne płatki nagietków w energetycznym kolorze lata, listki i kwiaty kwitnącego właśnie oregano i sos, który znacie już z sałatki ziemniaczanej. Smaki i kolory, do których tęsknię przez cały rok właśnie teraz są na wyciągnięcie ręki, więc czerpię z tego bogactwa, do czego i Was zachęcam z całego serca.
Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami
150 g młodych liści buraków i szpinaku
400 g pomidorów (najlepiej różne odmiany)
czerwona cebula
szczypiorek
kilka kwiatów nagietka
kwiaty i liście oregano
sos:
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oleju
Liście buraków i szpinaku umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Pomidory , cebulę i szczypiorek umyć, pokroić, rozłożyć na liściach. Posypać płatkami nagietka, liśćmi i kwiatami oregano. Przygotować sos z roztartego ząbka czosnku, musztardy, miodu, soku cytrynowego, octu i oleju. Gotowym sosem polać sałatkę i od razu podawać.
Komentarze
cudownie wygląda :)