Bezglutenowe | Kuchnia | odchudzanie | Sałatki | Wegetariańskie

Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami

Dlaczego królewska? Bo zawiera najwspanialsze smaki lata – dojrzałe, słodkie pomidory, duże i maleńkie, czerwone, żółte, pomarańczowe. Do tego chrupiące liście młodych buraków i szpinaku prosto z grządki, cebulka, szczypiorek, lekko pikantne płatki nagietków w energetycznym kolorze lata, listki i kwiaty kwitnącego właśnie oregano i sos, który znacie już z sałatki ziemniaczanej. Smaki i kolory, do których tęsknię przez cały rok właśnie teraz są na wyciągnięcie ręki, więc czerpię z tego bogactwa, do czego i Was zachęcam z całego serca.

sałatka z kwiatami_2Królewska sałatka z jadalnymi kwiatami

150 g młodych liści buraków i szpinaku

400 g pomidorów (najlepiej różne odmiany)

czerwona cebula

szczypiorek

kilka kwiatów nagietka

kwiaty i liście oregano

sos:

łyżeczka musztardy

łyżeczka miodu

ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny

łyżeczka octu balsamicznego

łyżka oleju

Liście buraków i szpinaku umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Pomidory , cebulę i szczypiorek umyć, pokroić, rozłożyć na liściach. Posypać płatkami nagietka, liśćmi i kwiatami oregano. Przygotować sos z roztartego ząbka czosnku, musztardy, miodu, soku  cytrynowego, octu i oleju. Gotowym sosem polać sałatkę i od razu podawać.

botwina  sałatka z kwiatami_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *