Smażona w cukrze skórka pomarańczowa to dodatek, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczne wypieki, prawda?
Smażona skórka pomarańczowa
[przepis]
Przygotujcie:
2 kg pomarańczy
500 g cukru
[/przepis]
- Proces produkcyjny zacznijmy od pomarańczy. Wybieram w sklepie te ze skórką mięsistą, dość grubą.
- Pomarańcze dokładnie szoruję i wycieram.
- Kroję na pół i wyciskam z nich sok i częstuję nim dzieci :)
- Pozostają skórki. Jak widzicie na zdjęciu nie pozbawiam ich do końca białej części, gdyż jest źródłem pektyn i pomaga obniżać „zły” cholesterol, a także wspomaga trawienie.
- Wkładam skórki do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
- Odlewam wodę i powtarzam procedurę jeszcze 2 razy. Mam dzięki temu pewność, że skórka po usmażeniu nie będzie miała gorzkiego posmaku.
- Ugotowaną skórkę kroję. Do ciast i pierników przyda mi się drobna kostka, a paseczki użyję do dekoracji.
- Do garnka wsypuję cukier oraz łyżkę wody.
- Podgrzewam, aż zrobi się syrop i wsypuję skórkę.
- Smażę na średnim ogniu, dość często mieszając, aż skórka stanie się szklista. Powinno to zająć ok. 25-35 minut.
- Następnie przekładam do słoiczków i zostawiam do ostygnięcia. Gotowe!
Komentarze
piękne :) Robiłam też z ksylitolem z sycylijskich pomarańczy… cudo :) Zdjęcia urocze jak zawsze:)
Małgosia, z ksylitolem genialny patent. No i te sycylijskie pomarańcze – wymiatasz dziewczyno :))